Работев 8 год (во овој период пауза имав некаде од година ипол, остатокот цело време работев) после тој период скоро 5 год не бев на работа (не би сега околу тоа зошто како што) и сега треба да одлучам дали да барам работа или ради семејни ситуации да сум дома уште 2-3 год. Дали мислите доколку одлучам да сум дома уште 2-3 год (тоа ќе се вк веќе 8 год пауза од неработење) кога би се појавила на пазарот на труд на работодавците би им било пречка оваа пауза иако хипотетички би го заслужила тоа работно место но ете само поради тоа што долго време не сум работела нема да сакаат да ме вработат? Не барам лични искуства, не е често некој да се соочува со ова, онака само лични ваши размислувања и стекнати искуства од интервјуа по кои сте оделе. Едит: можеби прашањето не е за оваа тема, нека се префрли ако треба, не знаев каде да го поставам.
Дали некој бил на интервју за медицинска сестра во неуромедика, што прашуваат и колкави се шансите да те примаат?
Dali nekoj bil sega brzo na vtoro intervju vo taskforce za medical biller kako teci intervjuto slusnav deka imalo test?
Искуство со Taskforce во Битола, поконкретно Довлеџик за Осигурување? Прво интервју имав од дома, ми се јавија дека успешно сум го поминала и ме повикаа на второ таму. Што прашуваат, дали е цело на англиски, што им е битно, за колку време знаеш дали си примен или не, кога почнуваш и слично? Секое инфо ми е топло добредојдено.
Дај не зезај,каков квалитет,какви бакрачи! Одам на шалтер на Стопанска вчера,гледам примиле ново девојче од 20-тина години,делуваше тотално изгубено,не знаеше на компјутер кај да кликне за да ми промени статус на лична карта-едноставно да ми ги апдејтува податоците!! Тоа ли е "квалитет" на нови кадри? А и ми заличи на некој од банката,веројатно ја примиле преку врски или е нечие дете,така да тоа со квалитетот важи за Германија и слични развиени земји,за кај нас никако
Знам минимим 10 луѓе од стб на високи позиции примени без врски пред повеќе години Тоа што сега тешко може да се најде квалитетен млад човек за работа е друг муабет.
Ако не била на обука за тоа, нема како да го знае.Тоа шо го учиме на факултет и тоа шо е во пракса, врска си нема едно со друго.Поготово шалтерисувањето, тоа е најзафркнатото. Ако е со Економски, кога ќе почне во банка ќе почне од таму, од почеток, а на факс не не` учат тие работи.За кое онакво ми е да го знам тоа, ако целам кон финанскиски аналитичар да кажеме?
За муабетот за стопанска банка - можам да потврдам дека се прима без врски. Барем така беше во мојот случај, добив понуда за работа без врски, со ок плата и ок им беше односот на интервјуто. Баш беше такво со еден куп луѓе како што пишаа погоре, кога го видов меилот и сите луѓе што ќе бидат ми се слоши. За другиве работи, стварно се претерува ако некој почнал вчера да работи и многу сме строги значи...забораваме дека и ние некогаш сме биле почетници во работата.
Сериозни банки како Тутунска или Стопанска мора да прават обуки на новите вработени за било која ситуација,а посебно за ваквите секојдневни банални работи како промена на статус на лична карта,без разлика дали имаш факс или не,оваков неспремен службеник не се пушта на шалтер на кој се работи со ќеш и сметки
Искуство со My time? Прво интервју поминав, ми се јавија за второ. Ако некоја има искуство помагајте ))
Бидејки не гледам одговор на твоето прашање а гледам е од март месец, шо бидна до сега? Како помина на второто интерјву?
Здраво луѓенца. Ве молам ако има некој да сподели искуство од работа во Неуромедика како администратор.❤️
Имаше тука пишувано со детали од неколку членови, се на се не вреди бидејќи е доста стресно, неорганизирано а платата е ниска.
Како најчесто одговарате на прашањето ' каде се гледате во иднина', 'каде се гледате после х години '?
@L.i.n.a.a зависи од струката. Јас сум програмер по професија и сум кажувала дека за во иднина сакам техничка улога, дека не сакам да бидам менаџер така да сум кажувала дека сакам да бидам архитект на проект или да водам мал тим на луѓе ама во техничка улога, а не менаџерска. Тоа го правам со цел да знаат што сакам и да ме насочат кон тоа постарите од мене. Ова е после 3 години искуство. На почетокот на кариерата сум кажувала сакам да го усовршам ова што го работам сега во наредните 2-3 години па потоа ќе размислам. Мислам дека нема точен одговор на ова прашање, сакаат да видат дека си амбициозна. Така да, со било колку години искуство сосема е океј според мене да се каже дека сакаш да напредуваш, да се усовршуваш и да си развиваш вештини.