Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Прашања на интервју за работа

Дискусија во 'Барање работа' започната од Dijana, 18 ноември 2009.

1. bim00

bim00 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2011
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    93
    Mihaela.P кај тебе има ли повратна информација или кај некој друг ако познаваш? Јас сеуште немам сознанија.

2. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.130
    Допаѓања:
    135.548
    Јас не би вработила пушач, бидејќи гледам дека нив имтреба постојано пауза од 7 минути, на секој пола саат. Ако просечен пушач пуши 30 цигари на ден, 20 ги пуши на работа. 20 по 7, 140 минути, или повеќе од 2 саата е некорисен. Затоа, не би вработила пушач. Да му плаќаш на некој за да одмара, не фала. И сосема океј прашање за на работа и за интервју.

3. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.421
    Од кај ти се пресметкиве живти мајка, или пааа ауу да тоа ти го гледаш во пракса во државнава администрација што се живо диво пропуше и висат по 10 пати на цигара.
    Е да така е, ама во приватниов сектор да те видам излези на цигара повеќе од 2 пати по 5 минути во 8 часа.
    Океј прашање не е во никој случај...

4. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.130
    Допаѓања:
    135.548
    Сеедно во кој сектор, државен, приватен, за пушачот знаеш дека ке губи време уште пред да го вработиш. Мрзливец, неспособен, некреативен, хипохондрик, мораш да го оцениш во текот на работата. Пушачите уште веднаш знаеш дека секој момент слободен, ке го искористат да излезат надвор.
    Освен ако во вработените во приватно пушат побрзо цигари, влечат посилно, нели , дека посособни од административците, тогаш пресметките се тие. Јас не би вработила пушач, освен ако не ми треба курир.
    Или па ако ми се губи време да опоменувам некој и да му мерам и бројам колку пати бил на цигара, па тој да се лути и фрустрира оти не му давам да пуши.
    Плус, лично, не сакам луѓе со зависности...

5. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.421
    И јас мрзам продадени души и партиски војничиња што се изнапикаа кај треба и не треба, ама не пушачите биле бетер...
    Интересна дефиниција.
    Кога ќе работиш во приватен сектор дискутирај за тоа кој колку работи.
    За државниот видовме, и таму не се делат на пушачи и на непушачи, туку со и без партиска книшка.
    Секој чест на исклучоци, инаку за другите знаеме сите сме виделе со свои очи.
    Плус твоево мислење е чиста дискриминација и стереотипи, закржлавени.
    Врска нема тоа тоа дали некој пуши или не со неговата продуктивност, начини за ескивирање од работа има милион кој не опфаќаат излегување од работното место.
    Што фајде кога оние на шалтер седат и по 8 саат не мрдаат, кога си играат игри на компјутер, гледаат турски серии и што не. Ама не пушат мора да се продуктивни...

На WarriorAngel, drugarka, sadgirl21 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.130
    Допаѓања:
    135.548
    Супер, ме изнавреѓа дека см партиско војниче напикано кај што не треба, и не знам како е во приватен сектор.
    Иначе, работев во приватен сектор година и пол. Знам како се работи таму, и знам како се работи во администрација. И таму и таму има мрзи и неспособни, бидејќи и во приватен има татини и мамини синчиња, секаде има луѓе што работат и што седат.
    Чиста дискриминација е твоето, што мислиш дека сум имбецил оти сум во администрација.
    Јас, никогаш пак нема да вработам пушач, оти е човек кој не може да се откаже од зависност, кој не знае да менаџира со пари (ги троши на непродуктивни работи, како цигари), и човек што мириса лошо поради димот. И сосема е океј прашање, бидејќи немам намера да давам плата за некој кој 2 од 8 саати ги троши на пушење.
    Причини за бркање од работа има милион, ама не можеш на интервју да ги дознаеш. Ако ескивира, на пример кисне на комп, тоа к го дознаам по еден месец, два.Можеби и порано, со оглед на тоа дека ни ги проверуваат компјутерите што и како сме кликале цел ден.
    Значи, зборуваме ЗА ИНТЕРВЈУ. На интервју, се праша што учел, кај работел, како би се снашол во стресна ситуација, зошто напуштил претходно место, дали знае да работи на компјутер, колку е способен да организира нешто, колку е креативен и дали ке го почитува работното време и паузи. Ако му е пола саат паузата, може да пуши тие 30 минути, ама не и да излегува надвор на секој пола саат да пуши. АКо му речам дека пуши и си прави куп кратки паузи за цигара, ке биде мобинг. Вака, одма го одбивам. Знам дека нема да се замарам со неговата потреба од цигара.
    Факт е дека непушач може да е глуп, ама пушач знам дека нема да биде ефективен 8 саати, туку 2 ке ги паузира.
    Иначе, ова е само мој став дека оној кој не работи цело работно време не заслужува цела плата. Јас би одземала од плата за секоја пауза надвор од законската. И не е битно дали е приватен сектор или администрација (џабе го префрли муабетот со цел да ме изнавреѓаш) сметам дека помеѓу двајца со исто образование и искуство и знаење, би го одбрала непушачот во секој случај. Мислете дека е дискриминација, ама факт е дека 2 саати не ги минете на работното место за да пушите цигари.

7. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.279
    Допаѓања:
    157.900
    ^ Тоа е дискриминаторски. Повеќето пушачи се пушачи заради некоја траума, дел од нив не се ни свесни за истата и мислат дека им е од фраерлук од школо, ама станале и физички зависни и тоа е. Од каде знаеш ти зошто тие луѓе почнале да пушат?
    А што ако испуштиш добар кандидат кој совршено си ја познава работата, но е пушач? Во западните земји даваат покачување на плата за да те стимулира да се откажеш од пушење, дури и плаќаат сеанси на психијатри, хипнотерапии, лепенки, што ли уште не.
    И Чка, не знам колку знаеш, ама просекот за продуктивни часови на работа е само 4 (и при тоа тука ќе се зачудиш што се не спаѓа во непродуктивните часови на кои се губи време). Што значи, пушењето не игра фактор во продуктивноста. Има мерила по кои се мери продуктивност, по математички формули, па и од субјективен суд кој зависи од типот на личноста,а не од генерализациите каков е ако е пушач како што наведе ти. Некои од нив се постимулирани после добра цигара или се наградуваат со цигара после завршена работа, а некој непушач поим нема како да се мотивира...
    Многу ти е ограничено размислувањето до степен на тажно.

Морам да ја демантирам Хипстер, и во приватен сектор се цугаат цигари на секои 5 мин особено ако е голема фирма. Во помали и не толку, малку луѓе се, сечие присуство се осеќа, ама во поголемите...охоооо...

И грешите ако мислите дека на интервју не можеш да дознаеш се. Буквално се можеш да дознаеш ако сакаш ако знаеш да ги поставиш вистинските прашања. Тоа што во Македонија не функционираат човечки ресурси како што треба, тоа е друга работа. Кој го тврди спротивното, живее во друг свет, со чест на исклучоци. Немате претстава какви луѓе седат од таа страна... и не само интервјуата, туку и воошто неодработувањето на нивната работа дури и кога ќе те примат. Никакво невложување во вработените или некакви глупости од обуки кои не вредат петпари од некој од фирмата кој бил на некоја слична друга обука, па ајде сега ќе пробува нешто да пренесе на другите или веќе оние глупи обуки за комуникација каде што предаваат за чешањето на увото и прекрстените раце.
    Вработените од такви обуки ништо не научуваат, сериозен пристап е само кога компаниите вложуваат во личниот развој на своите вработени, а потоа на организацискиот. Такво нешто во Македонија не постои...за жал, а толку многу може да се направи.

На Espadrila и mims-89 им се допаѓа ова.
  8. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.421
    И јас малку ја претерав фала богу дека во секој сектор има и вакви и такви, знам сум видела и од свое искуство и од на мпи блиски, друго ми беше поентата мене, во врска со пушењето.
    Лично се почувствува збунето кога ме прашаа дали пушиш на интервју, јас го сфатив како трик прашање, па затоа споделив дека ми било непријатно прашање.
    Тоа јас колку пушам на ден е тотално небитна работа и неповрзана со мојата продуктивност. Пушењето нема да ми го земе знаењето од глава ниту желбата за работа.
    Што нечини по здравје нечини ама нема врска со продуктивнист и со добар работник.
    А Цка јас никаде не реков дека си ти партискиот војник ама ако си пронашла тоа е твоја работа.
    Едноставно сметам дека има многу поголеми проблеми кои влијаат на непродуктивноста од пушењето, кај нас конкретно.
    Еве за Америка, никој не ти забранува да пушиш ама кога ќе ти го покажат местото кај што треба да пушуш-пушачко место, ќе ти се отпуши бре.
    Башка пара стварно најмногу мотивира само кај нас тоа што Лилит го пишала е бајка.
    Да не должам Цка не знам од каде ги вадиш само работиве ама ме изиритира твојот сочен опис за пушачите и како пушач ме наведе да ти реплицирам.
    Среќа има работодавци кои не мислат како тебе

9. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Ти како сопственик одредуваш правила во фирма па не гледам зошто да се плашиш од пушачите.
    Паузите за сите се исти, а ако во работата има простор за дополнителни паузи кои сите вработени ги користат, некој да се јави кај дечкото, друг да провери фб, трет го пие петтото кафе, четвртиот нека пуши. Но во фирма во која секоја минута се работи ефективно, никој нема да толерира вакво нешто. Па и 2 часа, 20 цигари, 7 мин за цигара, од каде ги најдовте бројкиве? Не си дома на кауч па 7 мин цигара да пушиш, на работа цигара се пуши за минута или две. Ова може само на државно или во приватна фирма каде нема многу работа ниту страв од газда па дали зјаеш во таван или пушиш цигара сеедно е.

10. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    21.181
    Малку се изгуби смислата на темава,ама ајде и ја да кажам.
    Сеуште сум почетник пушач,и не мислам дека фирмите според тоа треба да ги бираат своите вработени.Може баш оној кој е пушач да е попродуктивен и подобар работник.Самите работници добиваат онолку слобода на раб.место,колку што ќе му дозволи газдата.Ако истиот дозволува само пауза за ручек и никаква друга пауза,како би можел да си земе самиот работник за право да оди надвор да пуши? Па ако одиш без дозвола,ќе добиеш опомена и после ќе те пратат дома па пуши си колку сакаш. Оние работници кои ги гледате пред врата со цигари се оние на кои тоа им е дозволено од газдата,или оние кај кои газдата воопшто или ретко е присутен,или пак државните каде секој си прави што сака!
    Туку кои прашања ви биле поставувани на интервју,колку време отприлика трае и прашувате ли за платата,ако тие сами не ви кажат?

11. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.567
    Допаѓања:
    8.026
    Mene mi pravea pred nekoj den den intervju za rabota kako bolnicarka vo dom za stari lica.
    Me prasuvaa kade sum gi zavrsila studiite, kade ziveam i so koj.Malku mi padna glupavo prasanjeto dali imas dobieno ponudi i od drugi rabotodavaci vo momentot za rabota.Se pomisliv sto da odgovoram i rekov da imam edna, ono toa bese i vistina, ama dodadev ako se dogovorime za da pocnam da rabotam nema da gi kontaktiram.Me prasaa i kako sum dosla do kaj niv bidejki gradot e golem i saat vreme mi bese potrebno patuvanje za da stasam do niv i dali bi mi bilo problem da patuvam do rabotata na ovaa odalecenost.Se razbira odgovoriv ne za pocetok, a za natamu stan ke baram stan vo blizina na domot.I poslednoto prasanje bese kolkava plata ocekuvas da dobivas za tvojata rabota.Se mislev sto da odgovoram i samo kazav kolku sto e normalna plata spored pozicijata.
    Sreka sto me izbraa mene od site kandidati i sum vozbudena sto ke pocnam konecno so rabota od Petok.Se razbira vednas mi dadoa prospekti za firmata zaedno so dogovorot za rabota da go procitam pred da go potpisam, kazaa kade ke rabotam i koi se moite zadaci. :rock:

На Espadrila и SparkyAngel им се допаѓа ова.
  12. Captain-Omni

Captain-Omni Популарен член

Се зачлени на:
    2 септември 2013
    Пораки:
    662
    Допаѓања:
    5.231
    Ми се бендиса муабетот на Чка, Хипстер, Лилит и Бриџит... па... :)

Јас како работодавец, никогаш не сум имал проблем ни со цигари, ни со дрога... ни со убедувања, уверувања, религии... ако не пречиш никому и си ја завршуваш работата, праи си го меракот.

И не, Лилит, не можеш да знаеш кој колку ќе работи преку интервју за работа, можеш само да го процениш нивниот карактер, дали се колегијални, дали се ведри, дали се буквалисти и дали прифаќаат наредби, ама никако не можеш да знаеш дали се работливи, зашто работливи луѓе доаѓат во сите форми, величини и облици на насмевки. Исто и со неработливите.

Единствено што ми пречи и секогаш ми пречело кај пријатели, колеги и вработени е ароганција и игнорирање на фактите. Ако си примен за да копаш - копаш, не објаснуваш како е најдобро да се копа. Тоа покажува неспособност да се биде дел од тим, а многу сакам тимска работа. Во тимската работа нема место за его и покажување дека некој е над попот владика. :emo:

Ау и многу мразам нагласено зборење на дијалект на работно место, тоа го забораив. Зборење на дијалект значи само две работи. Или е неписмен или е самобендисан. Двата типа ќе ја уништат тимската работа. :x

На Cvekjence му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Mihaela.P

Mihaela.P Активен член

Се зачлени на:
    18 јули 2013
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    27
    Немам никаква повратна информација, кога ќе добијам ќе споделам овде и би те замолила ако дојдеш до некои сознанија да ми напишеш овде или лп. Фала ти однапред :)

14. srcekrsacka

srcekrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    2.952
    Допаѓања:
    1.752
    денес бев на интервју-додека дојдов на ред нозеве ми капнаа од кандидати :whew:
    бев ко сварена и ми прокоментираа дека сум ко на испит-едвај чекав да дојдам до столче да седнам
    погледот на сопственикот фиксен дури да се исплашиш и две госпоги/госпогици
    прашањата беа слични само што имаше едно плус-од досегашните што музика слушаш
    реакцијата беше со рацете ко во кафеана да сме-ме потсети на :ninja:

15. kate89

kate89 Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.562
    Видов дека и погоре во некој пост имаа поставено вакво прашање, па ве замолувам доколку некој знае дали прават некое тестирање во Штедилница Можности или се спроведува само класично интервју?

16. milickaa11

milickaa11 Активен член

Се зачлени на:
    10 јули 2014
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    7
    поднесов неколку сивија за работа во училиште за странски јазици, може ли некој да ми каже какви прашања поставуваат, дали тестираат, дали оставаат да водиш час за да видат како се снаоѓаш, ова да си бидам спремна ако ме викнат :D

17. Cvekjence

Cvekjence Истакнат член

Се зачлени на:
    13 септември 2010
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    201
    Најидиотско прашање до сега на интервју

Каде живееш? Карпош. А со кого? И прво ме сецна прашањево а после ми текна дека само идиот може да смисли нешто такво и да праша. Мило ми е што тогаш не ми се јавија повторно

На Saraa му/ѝ се допаѓа ова.
  18. slimsblue

slimsblue Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2014
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    102
    пред извесен период бев на интервју во бутик во гтц.E луѓе поидиотски прашања ми немаат поставено до сеа.Oсвен стандарните место на живеење,образование и искуство следуваа овие прашања:
    - како дојде до тука,со кое превозно средство?
    - со кого живееш?
    - што работата мајка ти и татко ти,брат ти/сестра ти?
    - имаш фејсбук?
    - колку пријатели имаш на фејсбук?
    - кој готви дома?
    - и помагаш на мајка ти?
    - каде излегуваш?
    - за вечерно излегување се шминкаш вака (имав минимално шминка) или појака шминка?
    - имаш дечко?
    - зашто немаш па убава девојка си?

ова беа дел од прашањата а ги имаше многу |( :swear:

19. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.827
    Допаѓања:
    11.315
    Во првична селекција се стандард прашањата,
    - кажи ми нешто за себе
    - како се гледаш во иднина
    - дали би го работела ова, и ако не зошто не
    - дали си мажена
    - е најмачно ми е кога ме прашаат ти за колку би работела, абе се знае јас за колку би работела ама кажи ти што нудеш :D
    Ах, да, еднаш па ми плеснаа во фаца, во смисла што барам со такво високо образование таму, е што барам де, пари, другарче , пари, не дека многу ми се допага работата која ја нуди фирмата, ама кога ми кажа условите, пред се платата, куферот под рака и да ме нема :| .
    Ако има втор круг подетално испрашуваат, понекогаш и со тест.
    Фала богу до сега како членката погоре не ме имаат такви прашања испитувано, мислам многу дебилски од нивна страна.
    Кај нас во државата во суштина во секој поглед е непрофесионално. Колку многу имам аплицирано и јас не знам, до сега освен ако не се работи за интервју никогаш ме немат известено и да добијам без разлика дали позитивна или негативна информација,освен еднаш, и тоа страшно ме иритира.

На Saraa му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Nezamenliva

Nezamenliva Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2014
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    110
    Јас сум во втор круг нареднава недела на интервју.
    Најинтересното прашање ми беше во првиот круг дали се плашам од луѓе? :D