Колку ве чинеше стругање и префарбување? Јас сакам нашиот да го префарбам со некоја нијанса на посиво а ако неможе, на темно чоколадо/костен боја.
Поефтино за да поминете околу обновување на паркетот прашајте само да ви го истругаат. Фарбање и лакирање оди многу лесно со ваљаче кое го има во секоја железара. Можете и сами да го средите.
Битна работа за ламинатот е да се стави на идеално рамна подлога, што незнам колку е можно во случај на паркет. Инаку, затоа што ламинатот нема еластичност може да ти попука. Така барем сум чула.
Паркетот е природен материјал - да, ама според мене паркетот што си ги ,,одработил'' своето, време му е да се смени со нов (што е прилично скапо) или да се покрие со ламинат. На сликата колку што можам да видам има дупки помеѓу, тоа се места кај што се собира прашина, а искрено и не изгледа убаво така па макар да е и тазе фарбан и лакиран.Е сеа да земеш да го прередиш, не знам колку ти е тоа паметна варијанта и дали може, а и прашање е колку кошта. Плус ќе го исфарбаш, ќе го стокмиш паркетот и пак ќе треба да го пазиш да не го изгребеш. Ако сакаш имаш ламинати имитација на паркет и ламинати кои се многу поиздржливи и кои многу потешко се гребат за разлика од паркетот. И со тој муабет - паркетот е потопол, ламинатот ладен. Од искуство : Кај вереникот имаат паркет, кај мене дома има ламинат (под него паркет) . Кај вереникот подот е мраз, кај мене подот е нормална температура. Причина? Под нас има комшии кои се греат и притоа се грее самата плоча , кај вереникот - на приземје се , нема како да се грее плочата.
Не бе то со пополнување, со кит го прават обично, па може да испука по некое време китот и да се срони. Поарно е да го прередиш.
Сепак би го прередила... ако е мојот во прашање де.. Сеуште со катран го лепат, или има други средства?
Прв пат слушам за употреба на катран. Јас коа би го извадила ич не го прередувам. Нов ќе ставам. Трошоци за вадење па редење стругање фарбање лакирање. Ѓавол и пол...
Со што и да се исполнат дупките, не е тоа тоа. Барем мене би ми бодело очи. Ама секој си знае како сака
Кај мене во една соба беше ваков паркетот ,т.е во ваква состојба ,со дупки и луфта . Еден куп пари дадовме за пополнување ,стругање ,лакирање, мајстори . Па и цел месец скоро работеа , споро се сушеше . И на крај воопшто не бев задоволна од изгледот . За два месеци врз него ставив ламинат .
Станува збор за поголема површина, т.е. повеќе соби се. Е сега некој пиша дека ако ставам ламинат на нерамна површина ќе биде проблем...
Нели редат нешто под ламинатот . Една бела подлога ставаат. Тоа како порамнителен слој му иде . И кај нас не беше баш рамно ,ама се нареди некако . Еве трета година тераме