Ќе те прашам што ќе предизвика понатаму... Ама глупи сме ние не можеме да разбереме оти сакаме нормално семејство. Оти ненормално е мајката да се ебе наоколу без да знае како тоа емоционално ќе го повреди детето. Исто и таткото. Ама не е наше да ти објаснуваме, сама ќе видиш. А богами треба и да прочиташ литература. Ама ти нас не убедуваш у секое твое убедување кое најчесто е нереално.
Ви се допаѓаа ли сликите од Алепо? Пошто, овие кои им фрлаа бомби, имаа 'причина'.... Спојлер: Алепо-војна “Единствената војна во која можеш да победиш, е онаа во која не се тепаш“ “Око за око, ќе го остави светот слеп“ итн, итн... ...сигурно знаете повеќе поговорки, може дури и сте ги цитирале, или лајкнале некогаш... можда... кој знае...
Камо пола да бевте такви стварно, како што се претставувате тука. Цело општество ни е ојдено во неповрат, ама затоа на форуми исправаме криви Дрини. Ако сакате промени, почнете од себе, пошто не сте толку сјајни како што се замислувате. Форумот врие од attention seeker-и и луѓе кои се толку смешно буквалисти. И не ме цитирајте, ако се пронајдовте тоа е ваш проблем.
Ја колку пати сум пишувала дека би заколела некој, да ме пријавувавте до сега немаше да ме има на форумов just to say
Но сериозно што треба да се направи кога некој ти тепа дете? Да го молиш насилникот да престани и да го сожалуваш оти и тој немал лесен живот? Само за да не испадниш "насилник"? Пошто во нашава држава џабе е да чекаш правда, закони не функционираат очигледно. Секој има причина зошто е каков што е и зошто прави некои работи, но тоа во никој случај не е оправдување и треба да си добие казна, на овој или на оној начин. Јас би збеснала некој куче или маче да ми удри, не па дете или друга блиска личност. Дури би се чудела на таквите родители што не би си ги одбраниле децата од насилник.
Казна треба да добие. Тепањето е одмазда, не е правда. Иначе... ова за сите важи... Јас се чудам на вас, најискрено. Денес цел ден со муабетов, се осеќам како Алиса во земјата на чудата. Знаев дека е 'појдено се по вода', ама не знаев дека до толку... Најискрено, не гледам надеж за Македонија. Сори...
Ама да речиме нема да добие пошо институациите се такви какви што се. Што ќе направиш еве ти? Најсериозно прашувам. Како ќе го решиш проблемот?
Па казна нема да добие. И? Ќе чекаме подобри времиња? Ќе си жртвуваме деца, сестри, браќа? Ене ги осудија двајцана копуци, и? Не излегоа? Поубав свет нема да и' оставиш на ќерка ти вака сигурно. Ама ти си знаеш. Немам ништо против отворен брак, и тоа знаеш, ама не е дека ќерка ти не може да дознае, кога јавно пишуваш. Мада нема врска тоа со темава, не е дека баш од своите постапки ја заштитуваш.
Ама не викам што нема да направиш. Викам што ќе направиш? Си викам да го префрлиш детето во друго школо, не бива, ем ќе му кажеш дека треба да бега така, ем насилникот ништо не добил. Чаре?
Ако го истепам ќе си го жртвувам детето. Ќе го научам дека проблемите се решаваат со насилство, и ќе го продолжам циклусот на насилство.
Како не сфаќаш дека тоа доаѓа откако сите други правилни постапки се исцрпени, а детето уште е тортурирано? Кога никој не го штити, кој ќе го заштити?
Сериозно, мислам доволно се занимававте со Вајлд. Не секој може да реагира на насилство со насилство. Ваљда е јасно.
Вајлд ја отвори дискусијата, не е дека баш за нејзино мислење некој друг ја отвори. Кешки да немаше потреба од никакво насилство никогаш.