Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Прашањa и одговори околу забременувањето и бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Plavuska.inaci, 9 октомври 2010.

1. crazyinlove19

crazyinlove19 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    3.753
    Допаѓања:
    3.732
    Ова ме интересираше уште од одамна, и јас сум слушала дека е можно.
    Нели при менструација внатрешниот слој на матката (ендометриумот) се лупи и се исфрла, а исто така се исфрла и неоплодената јајце клетка? :^)
    Веќе ништо не ми е јасно... :worried:

2. Andzelika

Andzelika Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2010
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    176
    ^ И мене ама ич не ми беше јасно. Го прашав гинекологот ми објаснуваше ама искрено заборавив. И јас секогаш си ја давам таа лажна надеж кога ќе добијам и трчам после недела две на преглед, ама ете има и такви среќнички, ама јас не сум :inlove:

А како е можно искрено незнам. Али се бива нели? :)

На crazyinlove19 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Responsible

Responsible Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2011
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    434
    да мозно е, исто познавам девојка што добиваше 4 месеци, и отиде на лекар бидејки имала болки во стомакот и.... изненадување :o

На crazyinlove19 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. AIT

AIT Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    1.751
    Јас сум бремена и до пред еден месец нормално добивав на секој 28-ми. Разликата е во тоа што при ова добивање нема вистинска крв туку тоа е кафена слуз .Може да трае 2-3 дена ,но може да трае и по цела седмица (како кај мене).Во вакви случаи се даваат апчиња кои ја зацврстуваат матката ,а со тоа го заштитуваат плодот. Ова добивање не е толку страшно ,но е многу непријатно бидејќи во бременост најмалку што сакаш да видиш е било каков исцедок.

На Andzelika му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.204
    Допаѓања:
    259.875
    Синоќа имав можност да се запознаам со грчеви во рацете и можам да кажам дека не ми се допаднаа :!:
    Се надевам ќе бидат прв и последен пат, сепак не сум престанала со пиење магнезиум а од вашиве постови јасно ми е дека ќе продолжам да си пијам до 9ти месец. Поздрав девојки :*

На AIT му/ѝ се допаѓа ова.
  6. AIT

AIT Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    1.751
    Идни мајки(оние кои во моментов се бремени) сакам да ве прашам дали го правевте ПРИСКА тестот и какви ви се резултатите .Јас мојот го правев на клиника и ми дадоа тест со некои статистички податоци и ништо не го разбирам :^) Битно кога го земав сестрите ми рекоа дека е во ред и дека е добар :)

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.689
    Допаѓања:
    202.285
    Јас не го правев PRISCA тестот, ниту пак некој ми го спомна, тогаш кога требаше да се тестирам воопшто немав поим дека постои таков тест. Сега колку што сум информирана, тоа е тест кој се изведува преку земање на крв, со испитување на одредени параметри кои би укажале на тоа колкава е веројатноста кај плодот да има генетски нарушувања, но не кажува дали има или не, па ако има потреба се препорачува амниоцентеза со која се добиваат најточни резултати (а тоа е сепак инвазивен метод). Доколку немаш потреба, не мораш да го правиш, но ако постојат сомнежи поради одредени причини (возраста, постоење на генетски нарушувања во поблиска фамилија и слично), тогаш направи го. А во секој случај, ако се сомневаат во нешто, докторите препорачуваат амниоцентеза.

На Bozica1980 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.204
    Допаѓања:
    259.875
    Девојки ви се случило или случува во вториов триместар да ја изгубите желбата за секс? :$ На почетокот на бременоста се чуствував како манијак, само на секс ми беше паметот а сега и да неможам да се препознаам сама себе, ако не ми спомне маж ми не ми паѓа на памет :tmi: Ај утешете ме дека и ова е само фаза па ќе се вратам во нормала набргу :?: :wasntme:

9. nesa

nesa Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2010
    Пораки:
    843
    Допаѓања:
    1.226
    Ме насмеа ептен. :rofl: Не се секирај, фаза ти е, но немој да мислиш дека понатака ќе добиеш незнам каква желба и потреба за секс. :lol:

На Bozica1980 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. girl54

girl54 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Infekcija urealiticum

Jas sum 18 nedela od bremenosta i mi pronajdoa infekcija urealiticum. Doktorot mi preporaca eritromicin megutoa ispiv edna doza i ne mi pomognaa, mi rece da prodolzam so niv. Dali znaete kolku e stetna ovaa infekcija za bebeto i od sto se dobiva najcesto? Pozdrav

11. noelle

noelle Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    2
    микоплазма или уреаплазма???

12. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Девојки имам едно прашање до Вас ако знае некоја да ми одговори, јас со мм се трудиме за бебче, но овие денови одам на забар и поправам некои заби, без анестезија најнормално, но наредната недела одам да вадам еден заб со анестезија и дали е штетно тоа доколку дај Боже останам бремена? :( А морам да го вадам пошто не тераб да се чека , докторот ми рече ќе ми правел проблеми натака.....што мислите вие, дали е штетно? Јас сеуште не сум трудна , но може да останам во меѓувреме :worried:

13. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.029
    Допаѓања:
    4.536
    Не сум многу компетентна да зборам ама мислам оти таа е мала локална анестезија на заб што се става така да не би требало да биде опасна. Има многу жени кои на почетокот на бременоста или пред да останат бремени прават заби бидејќи ако не ги направиш сега во тек на бременоста уште толку ќе се расипат заради недостаток од клциом.Прашај го лекарот сепак ако си послободна за зборување со него.

14. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Фала ти многу на одговорот, мада не сум слободна толку со докторот да го прасам ама како е така е....сто да правам :worried:

15. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.204
    Допаѓања:
    259.875
    ^Јас вадев заб сега додека сум бремена, нормално им кажав и колку што сватив има анестезија со и без адреналин мене ми ја ставија вторава :^) и без никаков проблем ми го извадија забот! Така да ако мислиш дека си можеби бремена кажи му на стоматологот и сигурно ќе го земат и тоа во предвид.
    Со среќа!

16. AIT

AIT Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    1.751
    Сакам да ги прашам феминките кои веќе биле бремени и во бременост биле на одмор за избор околу видот на купаќи ,односно за пливање дали е подобро со едноделен или дводелен костим и дали воопшто тоа прави некаква разлика?

17. nesa

nesa Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2010
    Пораки:
    843
    Допаѓања:
    1.226
    Јас сум бремена и користам дводелни купачи. Мислам дека тоа не треба да ти претставува никаков проблем. Во какви си се осеќаш пријатно такви купи си.

18. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342

Јас носев едноделни затоа што целиот стомак ми беше со стрии, а бев 6-7 ми месец трудна

19. noelle

noelle Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    2
    mikoplazma ili ureaplazma???
    pokraj toa sto treba da pies ti treba i tvojot maz za da nema ping-pong efekt, inace ne se sekiraj pij gi apcinjata so ti gi prepisal doktorot i ne se sekiraj za bremenosta, se ke bidi vo red :)

[mod-kirilica:zch3hy1l][/mod-kirilica:zch3hy1l]

20. infinity

infinity Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2011
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    30
    јас поправав заб во бременоста со BEZADRENALINSKA анестезија ,докторот ми објасна дека е безбедна за плодот,позз и ти посакувам што поскоро забременуванје