Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Прашањa и одговори околу забременувањето и бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Plavuska.inaci, 9 октомври 2010.

1. peperutkaa

peperutkaa Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    943
    Допаѓања:
    619
    А постојат и тестови со земање на кв од вена и покажува бременост после 24 часа од односот. Тој само во клинички лаборатории се праве. Приватно е околу 2000.

2. sweet.woman

sweet.woman Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    745
    а да ве прашам дали е штетно да се биде подолго време во езеро и на плажа? и ние сакаме д аодиме на одмор ама мене ми е страв мислам дека нема да ми е баш нај нај пошто сум во 5 месец и нема толку да се опуштам со сунчање та пливање.... дајте некој совет што е најдобро можеби да си седам дома ;(

3. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.205
    Допаѓања:
    259.881
    Ако гинекологот ти кажал дека е ок да одиш на одмор тогаш немаш причина да не уживаш!
    Мој совет е немој да се сончаш, а по бањање менувај ги купаќите да не седиш со влажни, мене гин ме советуваше да одам на море а не на езеро го послушав и супер си поминав!

Е сега јас со една мака, дали некоја од вас има искуство со резултати од хемостаза и дидимери ако воопшто вака се пишува чудово :@ Ме тешат дека на секоја втора трудница резултатите и се покачени ама мене ми се многу и има мали промени на постелката. Ми дадоа инекции и за 10 дена треба повторно да проверам....некоја со сличен проблем? :?: :?:

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.690
    Допаѓања:
    202.285
    Не се препорачува трудници да се сончаат многу, бидејќи полесно горат и повеќе потемнуваат, освен тоа и бенките се потенцираат и повеќе доаѓаат до израз. Исто така, не се препорачува пливање во базен или езеро, ниту пак лежење во када. Може да пливаш само во море, најбезбедно е така. Јас во Охрид воопшто не се бањав - најмногу поради можноста за инфекции, а кога отидовме на одмор во Грција, се изнауживав и се изнапливав, ама не се сончав многу (бев некаде четврти месец).

Божица, мислам дека Чирибирибела има такво искуство, таа примаше Клексан, ако не се лажам. Не е ништо страшно, немаш причина за грижа.

5. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.205
    Допаѓања:
    259.881
    ^Фала Аннатх мене од вчера само во постелката ми е паметот! Мене ми дадоа некои понови инекции Фрексиперин 0,6 и гинекологот ми потврди да почнам со нив 10 па ако е подобро да ќе се префрлам на Клексан пошто овие првиве само приватно може да се купат!
    Ако прочита мама Чирибирибела ќе ја замолам да ми каже како и се движеле вредностите пред да почне да се боцка.

6. fidani

fidani Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2011
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    4
    Здраво Феминки сакам да ве прасам нешто минатиот месец добив на први....и со маз ми имавме незаститен однос бас во плодните денови инаку си гледав на календарот за плодни денови....и денес многу ме болат половините и стомакот прв пат ми се слу4ува тоа нозете ми се око4ени а градите ме болат и по нив имам сини вени правев тест за бременост пред една недела ама нег...и сега 4екам да видам дали ке ми дојде дали е мозно да сум бремена а долниот дел на стомакот ми е потопал.....ве молам за васе мисленје

7. meruska

meruska Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2010
    Пораки:
    472
    Допаѓања:
    103
    јас мислам дека тие болки се јавуваат пред мензис.половина,стомак и гради болат пред да добиеш.за нозете незнам,а тест за бременост покажува после 4 недели сигурно сепак по4екај уштенеколку дена ако не добиеш оди си на лекар,тоа ти е најсигурно. ;)

8. crazyinlove19

crazyinlove19 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    3.753
    Допаѓања:
    3.732
    Симптомите за добивање и бременост се скоро исти, така што според симптомите неможе да се каже за што се работи... Ако не добиеш во следните неколку дена, направи си тест. :)

9. meruska

meruska Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2010
    Пораки:
    472
    Допаѓања:
    103
    зар боли половина кога си бремена?може ама на 5 6 месец не на почеток незнам сите сме различни :)

10. crazyinlove19

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    3.753
    Допаѓања:
    3.732
    Јас не сум била бремена, ама знам т.е. сум слушала и сум читала дека може да биде еден од најраните симптоми. Сепак, сите сме различни нели. :)

11. fidani

fidani Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2011
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    4
    прв пат ми се слу4ува тоа а сто со градите сто имам сини вени и нормално ли е до 5 пати да одам у wc?

12. AIT

AIT Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    1.751
    По симптомите кои ги кажуваш многу веројатно е да си бремена ,но ме буни тестот кој излегол негативен. Уште денес купи си еден тест и направи го ,за евентуално да исклучиш или потврдиш бременост. Доколку е повторно негативен после празнициве појди на гинеколог .

13. fidani

fidani Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2011
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    4
    не сакам да правам тест да не се разо4арам сега не знам како ми иде мен затоа сто ми се поремети се јас имав спонтан абортус и се поминале од тогас 6 месеци усте ми бесе де4ко мм и не знам како сум останала бремена а се 4увавме и ми те4есе секој ден крв е сега јуни ми се стабилизира ми дојде на 30 ден и сега ми се пага утре па ке видеме

14. Nina24

Nina24 Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    667
    Допаѓања:
    340
    Девојки имам едно прашање. Дали во периодот кога се обидувате да зачнете се препорачува зголемена физичка активност или не? И дали на пример поголем физички напор во првиот месец би штетел доколку веќе настанало зачнувањето?

15. AIT

AIT Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    1.751
    Во принцип за првиот месец од зачнувањето жените не се ни свесни и сите си го тераат истиот начин на живот.Подоцна кога веќе ќе се констатира бременост докторите препорачуваат мало пазење во смисол да не работат тешки физички работи ,да не се крева тешко само затоа што на матката и на плодот им треба време да се зацврстат,а и во раната бременост е поверојатно или процентуално е поголем бројот на спонтани абортуси и затоа е препораката за пазење.Доколку се сомневаш дека си бремена барем не кревај многу тешки работи.

На Nina24 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. fidani

fidani Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2011
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    4
    Феминки ми дојде многу сум разо4арена ми се пла4е

17. Moja

Moja Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2010
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    17
    Фидани не се разочарувај, само позитивни мисли и се ќе си биде.. советувај се со гинекологот.

18. crazyinlove19

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    3.753
    Допаѓања:
    3.732
    Имам едно прашање до вас девојки.
    Минатиот месец менструацијата ми каснеше неколку дена, 5 отприлика. Немав никакви симптоми за добивање, освен што градите ме болеа. Тој месец имав однос со дечко ми, кондомот пукна, ние не сме виделе и сврши во мене.
    После неколку дена добив, се си беше нормално, само што имав многу, многу големи болки, до сега не ми се случило такво нешто. Ми траеше два дена подолго од вообичаеното. Прашањето ми е, дали може да станува збор за спонтан абортус? Откако ми заврши направив тест и испадна негативен, а и градите престанаа да ме болат.

19. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.921
    Допаѓања:
    41.111
    не верувам дека се работи за абортус ... и мене ми се деси слично . дечко ми сврши во мене и после редновно ми дојде ´менструација а исто така имав големи болки . Мислам дека нема потреба да се гризиш. :)

На crazyinlove19 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. crazyinlove19

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    3.753
    Допаѓања:
    3.732
    Само ме загрижува тоа што ми каснеше, а мене ми е редовна и само два-три пати досега ми каснело (откако сум сексуално активна), а плус и тоа што сврши во мене... Сепак фала на одговорот. :)