Форумџика на годината

Прашањa и одговори околу забременувањето и бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Plavuska.inaci, 9 октомври 2010.

1. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Идни мамички, ми треба еден совет од вас доколку некоја знае....јас пред 2 дена правев тест и ми покажа позитивен, ми каснеше околу 15 дена и го направив тестот што значи бремена сум. Е сега, бидејќи читав низ тефорумов дека кај многу девојки кои останале бремени имале кафеав исцедок и тоа се должи на зацврстувањето на плодот за матката и дека доаѓа до пукање на некој капилар и затоа се случува тоа, но јас немам такво нешто, единствено што имам е поизразено бело прање, а од крв или тој кафеав исцедок немам ништо, па ме плаши по малку дали е тоа нормално? :worried: На гинеколог сеуште немам отидено да ми утврди бременост, бидејќи си викам може уште рано е и нема да се види на ехо па да почекам уште некој ден...

2. paulina2

paulina2 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    122
    ја мислам дека е мнормално,кај некои жени има таков исцедок но не мора да значи кај сите.....Ч) како и да е со среќа нека ти е ,да си уживаш во бременоста :)

На kallias му/ѝ се допаѓа ова.
  3. mia9184

mia9184 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2011
    Пораки:
    337
    Допаѓања:
    296
    Секоја бременост е инвидуална , и ако една жена имала исцедок незначи дека и друга треба да има !
    Ни јас немав исцедок кога останав бремена , само зголемена количина на бело прање .
    Немој воопшто да се грижиш .
    Имај лесна бременост :)

4. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Ти благодарам миа, јас се подзамислив мислејќи дека можеби нешто не е во ред но штом е нормално тогаш супер, да не се секирам :tmi:

5. love-20

love-20 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 април 2011
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    9
    феминки би сакала да прашам и да слушнам мислење од вас за мојот случај значи сум сексуално активно но цело време со заштита иначе имам нередовен менструален циклус значи последен пат ми дојде на 17 јули потоа во август некаде 19 -20 почна со кафенишкаво и некој мали црвени конци а потоа имаше многу многу мало крварење преку вечерните часови малку повеке но сепак само како да ти го искашка здолништето а малку повеќе на бришањето тоа ми траеше дури 10/11 дена а пред симптоми не осетив ништо ни болка во градите ни болка во стомакот ни гадење како и обично е сега после тоа имам бело прање со одвратна мирис кој се поголеми : шансите за бременост или инфекција и нешто слично поради оправдани причини не можам да одам на гинеколог
    ве молам за мислење
    фала

6. Shana

Shana Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    1.505
    Претпоставувам дека под заштита се подразбира кондом. Шансите за забременување со кондом се многу мали, но не е невозможно. Можеш да си направиш тест за бременост дома. Ги има во секоја аптека и чинат помалку од 100 денари.
    Сепак според опишаното, најверојатно се работи за габична инфекција. Ако неможеш да појдеш на гинеколог, што е најисправно, тогаш земи си Canesten вагиналети и ставај три последователни вечери по една. Во деновите кога ги користиш вагиналетите избегнувај односи. Имаше реклама за Canesten на тв, мислам дека може да се купат без рецепт (не сум сигурна).
    Би требало да појдеш на лекар и поради нередовниот циклус. Се регулира со таблетки....

На Ferhunde-87sk и love-20 им се допаѓа ова.
  7. Ferhunde-87sk

Ferhunde-87sk Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2010
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    41
    Дечки имам некои може глупави прашања ама од страв да не ми се повтори тоа што ми се случи претходно, морам да ви ги поставам. Вчера дознав дека сум трудна, и тоа на првиот ден откако ми доцнеше. Пробав да закажам на лекар, ама ме предомислија дека е уште рано и дека само ќе се констатира бременост и ништо друго! А јас од пусти страв мислам дека треба одма да одам! Плус, правам третмани на лице и уште се плашам да не ми наштетат некако?....Треба да патувам со авион службено па ми е страв да не ми се случи нешто додека сум на службен пат?........И некаде прочитав дури после третиот месец да се издепилирам?......А и за фарбање ми е страв не знам што да правам а пуста плавуша сум?.....помош?

8. Shana

Shana Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    1.505
    Претпоставувам дека се работи за посакувана бременост. Не е рано да се појде на лекар бидејки ке констатира бременост и ке ти даде таблетки фолна киселина и прогестерон ако има потреба, кои помагаат за оддржување на бременоста.
    Третмани на лице сум правела само без никакви апарати (освен пареа). Напротив, блескаш од самата бременост па и средено лице - кукличка.
    За фарбање неможам да ти кажам, не сум се фарбала но за депилирање не сум имала проблем. Читам и други девојки пишуваат да не се депилира, може од аспект да не се закачи некоја инфекција. Се депилирав комплет со двете бремености само со восок за една употреба. Значи обрни повеке внимание на хигиенскиот аспект. И другарка ми се депилираше исто така со двете деца.
    За летање исто така немав проблем. Во втори месец, т.е. само што разбрав дека сум бремена летав за Париз, во седми месец летав за Истамбул и Дубаи. Мојот гинеколог ми велеше дека ако решило да оди, ке си оди макар ида лежам цел ден со нозете кренати нагоре.
    Со среќа и добредојде во клубот :)

На Ferhunde-87sk му/ѝ се допаѓа ова.
  9. paulina2

paulina2 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    122
    имав една другарка која крвареше две недели кога отиде докторот и рекол дека најверојатно пукнала циста и затоа крвари толку долго

На love-20 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. sweet.woman

sweet.woman Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    745
    ма радувај се што го немаш тој кафеав исцедок јас првиот пат го имав и се случи непосакуваното-спонтан.. затоа уживај си во бременоста

На kallias му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Zlatusko

Zlatusko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    531
    Допаѓања:
    738
    Инфекција дефинитивно. А и општо треба да си одиш на гинеколог кога имаш проблеми со менструалното крварење, колку и да е оскудно крварење над 7 дена не е нормално. Најчесто крварењата без симптоми како болка во стомак, гради, поточно без нормалнте предменструални симптоми се ановулаторни циклуси. Непријатен мирис на бело прање дава трихомонијаза и синдромот на бактериска вагиноза (ова мириса нешто како расипана риба), додека кандидата најчесто има мирис сличен на сирење и не е толку непријатен.

На love-20 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. love-20

love-20 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 април 2011
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    9
    феминки ви благодарам многу сакам да знаете дека муабетот со вас ме многу смирува благодарм што одвоивте време за да ми дадете совет кој ми беше премногу потребен а вооедно денеска зимам па за сигурност тест а за месец дена ке можам да одам и на гинеколог а за Canesten вагиналети ке ги земам кога ке ги земам па ке ве прашам како се користат немам никогаш до сега користено верувајте само вие сте ми спас ухх па малку од малку ми олесна ;)
    Причина за сомнеж добив поради следново :
    Имплантациско крварење
    Тоа е обично послабо крварење кое се случува додека ембрионот се всадува во матката, доколку дојде до пукање на некој помал крвен сад. Ова крварење обично се јавува помеѓу 6 и 12 ден од зачнувањето, кога жената всушност и не знае дека е трудна. Може да трае од неколку саати до неколку дена. Бидејки најчесто се јавува пред очекуваната менструација, многу жени го помешуваат со неа, иако е со послаб интензитет.
    фала многу позз феминки

13. Ferhunde-87sk

Се зачлени на:
    18 септември 2010
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    41
    Претпоставувам дека се работи за посакувана бременост. Не е рано да се појде на лекар бидејки ке констатира бременост и ке ти даде таблетки фолна киселина и прогестерон ако има потреба, кои помагаат за оддржување на бременоста.
    Третмани на лице сум правела само без никакви апарати (освен пареа). Напротив, блескаш од самата бременост па и средено лице - кукличка.
    За фарбање неможам да ти кажам, не сум се фарбала но за депилирање не сум имала проблем. Читам и други девојки пишуваат да не се депилира, може од аспект да не се закачи некоја инфекција. Се депилирав комплет со двете бремености само со восок за една употреба. Значи обрни повеке внимание на хигиенскиот аспект. И другарка ми се депилираше исто така со двете деца.
    За летање исто така немав проблем. Во втори месец, т.е. само што разбрав дека сум бремена летав за Париз, во седми месец летав за Истамбул и Дубаи. Мојот гинеколог ми велеше дека ако решило да оди, ке си оди макар ида лежам цел ден со нозете кренати нагоре.
    Со среќа и добредојде во клубот :)[/quote

Фала многу Shanа за исцрпниот одговор, јас веќе пијам фолна киселина, ама секако ќе си закажам за во понеделник на лекар. За депилација секако ќе пазам, т.е ќе се депилирам со ладен восок, а на третманите што одам се без апарати, само делот со стискање на акните е многу болен....и на крај ми ставаат антибиотик ама претпоставувам дека тој дејствува само локално. Е сега за фарбањето ќе биде најдобро да прашам лекар, пошто сите различно ми кажуваат демек некоја немала проблем, друга не ни помислувала на фарбање......Причината што толку се плашам е дека бременоста е и повеќе од посакувана, ама пред точно година дена исто бев трудна и во осмата недела беше констатирано дека плодот е мртов. Причината што се најде е покачена уреаплазма, која ја рагулирав секако пред да останам трудна. И сега, тоа е мојот најголем страв, да не се повтори пак истото, а за прогестеронот ако е хормон јас не би требала да го земам пошто па имам фиброцистични дојки и хормоните ми ствараат фибрзно ткиво....Се надевам не ве замарам премногу со мојот случај....поздрав

14. Shana

Shana Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    1.505
    Ferhunde-87sk гинекологот ке си констатира дали прогестеронот повеке ке наштети или ке помогне. Јас имав три спонтани еден по друг и неколку цисти на градите па пиев прогестерон. После првото детенце градите ми се исчистија. Доењето му е мајката :D Ке ти каже лекарот што и како треба.
    Слободно пиши ми ЛП ако имаш повеке прашања

15. Ferhunde-87sk

Се зачлени на:
    18 септември 2010
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    41
    Фала многу Shana дефинитивно ќе ти пишам лп затоа што ептен сум збунета и ми е страв да не се повтори нешто......Закажав на лекар во вторник па ќе видам што ќе каже матичната, а ќе ја прашам и за фарбањето....Се надевам дека се ќе биде во ред. Гледаш тебе цистите ти се исчистиле, а мене немаше кој да ме советува за тоа, плус грешка дијагноза ми поставија со пункцијата демек туморче е, и јас трчај на операција па после ќе забременувам да не порасне туморот со бременоста...глупости и на крај искочи дека е фиброзно ткиво, ама јас сега си имам огромна лузна на градата.....Неинформираност и нестручни лекари до каде ќе те доведат.....Моментално матична ми е др. Хаџиевска од Млин Балкан а па маж ми запнал да идеме во систина и таму да ми ја водат бременоста......не знам што да правам...

16. s4j

s4j Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2011
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0

se slozuvam farbanjeto ne pretstavuva nikakov problem so bremenosta kaj nas povejek go pravat od sueverije a i zabranuvaat doktori koi na vremeto rabotele so stapce i inka za naslusuvanje na bebeto , gluposti ...kako mozi na vremeto imale se i sesto koga po nivite gi rajgale decata i so stomacite kopale a sega nasive se prepaleni od sve , ako treba nesto da se sluci nedaj boze ke se sluci , na site da mu e so sreka i so lesno i da uzivaat vo svojata bremenost da ne se zamaraat so nepotrebni grizi

17. s4j

s4j Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2011
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0

na 3 nedeli nikoj ne mozi da utvrdi pogotovo na exo da vidi dali si bremena duso , neka ti napravat krvni ispituvanja i taka ke bidi potvrdeno nivoto na tvoite hormoni a vidlivosta na fetusot e nekade vo 8 ma nedela od bremenost i potvrdno da ti kazi ginekologot deka ima fetus :) sepak srekno a cim test ednas izlezi pozitiven pozitiven e do kraj

18. MissGlamourazzi

MissGlamourazzi Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2011
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    3
    сакам да поставам едно прашање до оние кои веќе биле бремени пошто они најдобро знаат како и што им се дешавало во првите недели од бременоста..дали имавте некаква белузлава течност во деновите кога прв пат ви каснеше менструацијата и дали чувствувате некаки тапи болки во стомакот? јас имам такви привремени слаби болки што досега не сум ги имала пред менструација туку одкога ке ја добијам,плус ми касни три дена што никојпат ми се нема случено,досега секогаш ми е била точна, и преднеколу дена ми се матеше:(((се плашам дека сум бремена:(

19. sweet.woman

sweet.woman Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    745
    таа белузлава течност не ја осеќав мн ја имаше поретко од 5 месец поизразена ми бесе а тапи болки имав што мислев дека пак ќе добијам

20. nesa

nesa Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2010
    Пораки:
    843
    Допаѓања:
    1.226
    Ако ти е страв да не си бремена, најдобро ти е да отидеш до аптека да си купиш тест за бременост и да провериш. Бидејќи ти касни веќе 3 дена сигурно ќе покаже. Мене ми покажа точен резултат на еден ден од каснење на менструација.