Форумџика на годината

Прашањa и одговори околу забременувањето и бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Plavuska.inaci, 9 октомври 2010.

1. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Мамички да ве прашам нешто, јас пред една недела направив тетс и ми покажа позитивен и веќе цела таа недела ми се гади по цел ден , имам мачнини, не сум повратила до сега, но постојано ми се гади бреее толку многу си викам уште од сега ли па уште е рано во почеток сум, само што помислам на храна ми иде да повратам, нема желба за ништо, спијам по цел ден.....дали тоа е нормално во почетокот на бременоста или само мене ми е вака?? Стварно веќе по цел ден ми се лоши :worried:

На koritsaki и anailisav им се допаѓа ова.
  2. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.923
    Допаѓања:
    41.155
    Епа со лесно нека е .... :D
    Да мачнините уште на почеток може да се присутни ...
    А за уморот да не зборам .. една пријателка се сомневала дека сум бремена по тоа што премногу уморна бев .. значи премногу ми се спиеше
    А за јадење па тоа бев чудо .. од самата помисла на јадење ми се гадеше
    Сите нормално си јадат јас само овошје јадев
    Значи најнормално е се што ти се случува :D :D :D

На kallias му/ѝ се допаѓа ова.
  3. MissGlamourazzi

MissGlamourazzi Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2011
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    3
    ми дојде:))))))само ке почекам сега да видам колку ке ми трае..може да отидам сепак на гиеколог да си направам еден преглед,чисто за сигурност а и за себе :)

4. tara83

tara83 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    69
    Честитки од мене, со лес да си ја износиш бременоста :*
    На тема гадење - јас црева извадив буквално се до 13 недела, а последниве 3 недели намалени се повраќаниците, меѓутоа гадењето е присутно, но морам да кажам дека не е онака како што беше :puke: .
    Плус маки мачев со желудникот паралелно со гореспоменатите гадотии и сега некако се си доаѓа во некоја нормала, така да нормално е тоа што ти се случува, биди си спремна дека ќе потрае.
    Поздравче и ич немој да се секираш, нормално е тоа што ти се случува :*

5. Zoza

Zoza Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2011
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    297
    женски ај едно прашање (звучам како аматер после два спонтани) значи имав спонтан во јуни ми рекоа да се пазам два три месеца (колку се пазев ни јас незнам ) е сеа,денес на гакиве еден кафен исцедок (а на 17 треба да ми дојде) викам ај можеби ке ми дојде...цел ден ништо немаше,сеа пред два сата пак тој кафен исцедок...дали поради стресови,ке ми дојде порано или ке се поремети (после спонтаниот имав океј менис) многу почна да ми се јади како во пмс (ама таман седнам да јадам мене не ми се јаде-просто кажено ми се згадува и станувам)....има знаци за некоја надеж или пак ке биде некоја лажна тревога?

6. crazyinlove19

crazyinlove19 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    3.753
    Допаѓања:
    3.732
    Најдобро е да си почекаш дали ќе добиеш. Гадењето може но и не мора да биде симптом на бременост, може да е предизвикано од било што друго... Ако не добиеш веднаш направи си тест, па извести не. Ти посакувам среќа! :*

На Zoza му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Еве пак јас да си прашам нешто, пошто ми завршија таблетите фолна киселина што ги пиев и си ги земав од МК 0,4 мг беа тие што ги пиев, но бидејќи не живеам во Мк и денес купив во аптека folic acid-filicine, но на кутивчето пишува оти се 5 мг и сега ме збуни, да не се многу јаки и ми кажаа исто по 1 на ден да земам, но сега пред да земам да пијам баш погледнав дека не се иста грамажа како фолната што ја пиев до сега... :worried: дали некој може да ми каже дали се исти и немааат никаков проблем за бременоста?
    Фала ви однапред :*

8. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.754
    Допаѓања:
    107.216

не се секирај , и мене ми ги препишаа истите филицине , 5 мг , жолти мали апченца се нели. :) да , еднаш на ден се пијат. а стварно незнам каква е разликата што викаш 4 и 5 мг. :) пиј си ги слободно.позз :*

9. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Леле срце ти ако не ми одговориш нема кој стварно си :hug:
    Јас денес бев во аптека и реков само нели фолна киселина дека ми треба за трудници и ми ги даде тие бело жолто кутивче се и пишува на нив Filicine, жолти апченца се, да, тие ги пиеше и ти? Дека пишува на нив од 5 мг се па затоа се збунив дури сега пред да се напијам.....а тие што си ги пиев од Мк беа 0,4 мг и затоа да си прашам некоја поискусна :)

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  10. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.754
    Допаѓања:
    107.216
    да и јас ги пиев тие истите. се чудев и јас зашто тие се 4 а тие 5 не ми беше јасно.мислам дека тие најчесто ги препишува доктор за трудници, вајда треба повеке фолна к. да се конзумира во бременоста. :) мене ми кажаа да ги пијам по ручекот. :)

11. papilona

papilona Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2011
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    143
    Извинете можеби е глупаво ама морам да ве прашам, дали е безбедно за плодот да се прави вагинално ехо на почетокот на бременоста, или е општоприфатено и кога вас ви правеа за прпат ехо, дали беше вагинално или надворешно? Плс за одговор :worried:

12. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.754
    Допаѓања:
    107.216
    во ред е да се прави вагинално ехо за прв пат, мене ми правеа кога бев првпат на гинеколог бидејки плодот е мал и неможе да се види преку стомак. а исто така се прави за да се види дали плодот има добра положба во матката :)

13. papilona

papilona Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2011
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    143
    Леле фала ти на брзиот одговор, јас бев несигурна по ова прашање, кога слушнав првпат за вагинално ехо бев онака :?: баш од таа причина да не се наштети на плодот, иако викаат дека е општоприфатено и секаде го прават кога одредуваат бременост за прв пат.

14. tara83

tara83 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    69
    Воопшто да не се секираш, вагиналното ехо неможе да наштети на плодот. Јас бидејќи имам ретроградно поставена матка ( превртена ), првите 3 прегледи до 12 недела ми беа баш со вагинално ехо, така да уживај ;) .

поздравче и со лес да си ја износиш бременоста :angel:

На papilona му/ѝ се допаѓа ова.
  15. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.923
    Допаѓања:
    41.155
    мене првите пати ми правеа вагинално ехо . мислам дека не штети на плодот . :) :)

16. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.923
    Допаѓања:
    41.155
    Вчера бев на преглед на ехо да видам дали е се во ред, и докторот вика ајде да видиме колку тежи и колку е големо , 93 грама во скоро 14 недела малце повеќе од потребното . Ама нормално било кај секоја бремена различно . И така јас се успаничив утре ке идам на проверка на крвта да не случајно ми е покачен шекерот. Сакам да прашам за вашите искуства :D
    :*

17. Alondra

Alondra Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    2.358
    Девојки,

Мене ми доцни една недела и бев вчера на гинеколог. Ми рече не си бремена имам само бело прање и ми даде вагиналети POLYGYNAX и фолна. Прашањето ми е дали може бидејки е рано да не се види на ехо и дали доколку сум бремена овие вагиналети се штетни за плодот? Во упатството пишува дека не се за бремени жени па некако сум во недоумица дали да ги ставам или не. Дали некоја од вас ги користела и совет некаков? Нема причина да не и верувам на докторката ама сепак јас се мислам.

18. kuc

kuc Форумски идол

Се зачлени на:
    3 август 2010
    Пораки:
    2.205
    Допаѓања:
    84.285
    јас ги користев ама не бев бремена инаку сум многу задоволна и сето бело прање ми се исчисти а инаку и мене ми касни неколку денови а направив тест и излезе негативен а ти имаш направено тест па што мислиш дека си бремена а користи ги штом ти ги препишала докторката сигурно знае поздрав па кажи што ќе направиш

19. Alondra

Alondra Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    2.358
    kuc направив тест и излезе негативен и кажав на докторката ми рече рано си го направила. Не знам што да правам. Веројатно како што пиша и ти знае што прави сепак учела за тоа. Поздравче :*

На naty32 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. ina88

ina88 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2011
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    2
    МЕ ИНТЕРЕСИРА САМО ЕДНО ДАЛИ МОЖЕ ДА СЕ ЗАБРЕМЕНИ ПО САМО ЕДЕН ДЕН ПОСЛЕ ДОБИЕНО???????? ТОЈ СВРШИ ВО МЕНЕ И СЕГА ПАНИЧИМЕ :( ЈАС КАКО ШТО ИМАМ ЧИТАНО МИСЛАМ ДЕКА НАЈМАЛИ СЕ ШАНСИТЕ ТОГАШ,А ШТО МИСЛИТЕ ВИЕ????? ВЕ МОЛАМ ОДГОВОРЕТЕ ПОТРЕБНО МИ Е ВАШЕ МИСЛЕЊЕ