Форумџика на годината

Прашањa и одговори околу забременувањето и бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Plavuska.inaci, 9 октомври 2010.

1. kristinagorgieva

kristinagorgieva Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2010
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво девојки, многу време сум на фемина и дури сега се решив да пишам.имам неколку прашања доколку можете да ми објасните :) во врска сум три години и со дечко ми секогаш имаме незаштитен однос.пред два месеци пред да добијам осекав гадење,малаксаност,немав желба за ништо и потоа добив.сеуште се чувствувам така а си добивам нормално.дали е можно да сум бремена а да не знам.не сум правела ни тест,ни ништо.осекам во долниот дел на стомакот од време навреме како да мрднува нешто а немам појма што е :( ако може некоја феминка да ми објасни повеке за тоа... на гинеколози сум алергична и никогаш не сум правела вагинално ехо :D чекам одговори. Благодарам однапред :)

2. nesa

nesa Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2010
    Пораки:
    843
    Допаѓања:
    1.226
    Значи вака: Имаш 24 год, редовен сексуален незаштитен однос и си алергична на гинеколози???? , не си правела до сега вагинално ехо, имаш добиено, а нешто ти мрда во стомакот :x . Е стварно неможам да разберам. Па добро бре каде живееш ти, на планина??? Па и тие од таму се поинформирани од тебе.
    На крај да ти одговорам на прашањето-оди до аптека и купи си тест, зашто може да си бремена, а во исто време и да имаш менструација.

3. Mala-volsebnicka

Mala-volsebnicka Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2011
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    35
    За карање си ама ова да ти е за памет :!: Купи тест кој се прави во текот на целиот ден и дилемата ќе ти се разреши.Со среќа,нека биде како што ти сакаш ,па пиши

4. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.195
    Немам многу искуство на оваа тема ама од генерално образование ќе ти кажам дека детето почнуваш да го чуствуваш кога е поголемко, значи од 3-4 месеци па нагоре така да на два месеци неверувам дека е тоа тоа.
    На гинеколог мораш да одиш не боли не се секирај.
    Може имаш стомачен вирус штом ти се лоши и ти мрда стомакот :?:
    Како и да е тест му е мајката :hai:

5. viktorija26

viktorija26 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    3
    Како што рече Сесилија многу е рано да почнеш да го чувствуваш движењето,тоа би требало да се случи дури после 4 месец така да најверојатно не си трудна и се работи за некој стомачен вирус,ама и јас како и останатите феминки ти препорачувам да го скршиш ледот и да посетиш гиниколог од него можеш да добиеш стручни совети за многу други работи што те интересираат.Поздрав :*

6. k.r.i.s.t.i

k.r.i.s.t.i Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2011
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    50
    Кога останав бремена ми беше многу чудно!Се ми е нормално,јадам редовно,не повраќам,спијам како и до пред тоа,немам никакви вртоглавиоци или пак малаксаност,се ми е ок.Кога го направив првиот преглед на 2 ипол месеци,лекарот ми рече дека биле 2 бебенца,али на жалост сега е едно и тоа многу добро се развива.Пред да појдам на преглед пред три дена утрото отидов да обавам физиолошка потреба,а во мокрачата имаше нешто како страно тело во големина на маслинка.Тогаш ми текна дека тоа бил едниот плод.Лекарто исѕо така дека нема потреба од никакви дополнителни интервенции дека само по себе ке си падне.До сега не се случи тоа,стомакот почнува веќе забележително да ми расте,влегов веќе во 4 месец.Ме интересира многу кога бебто ќе почнам да го чуствувам како мрда,ќе мора да мирувам за да го почуствувам тоа или пак нема веза тоа.Имам многу енергија и сум во постојано движење,само понекогаж рано на сабајле кога ќе се разбудам чуствувам креаткотрајни боцкања во долниот дел на стомакотМоже некој да ми каже повеќе околу тоа? ;) ;) ;)

7. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.754
    Допаѓања:
    107.216

Требало порано да мислите. Секако дека може да се забремени , дури и ако имаш добиено а свршил во тебе.Можеби мали се шансите ама пак има шанса. Што да ти кажам , ке чекаш и ако не ти дојде ке си направиш тест. А за др. пат памет в глава. ;)

8. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.754
    Допаѓања:
    107.216

Јас бебето почнав да го чувствувам некаде 19 недела кога лежев, во долниот дел на стомакот, а колку повеке одминуваше времето и во мирување и во движење го чувствував Инаку кај секоја жена е различно , а зависи и од бебето некое повеке мрда некое помалку :) Тие боцкања како што ги нарекуваш е твоето бебе :)

На k.r.i.s.t.i му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.691
    Допаѓања:
    202.286

Бебето ќе го осетиш некаде од 15 недела како пеперутки во стомакот, а тие боцкања и болки се резултат на ширењето на матката. Уживај си во бременоста и со лесно да ти е! :)

На k.r.i.s.t.i му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Ferhunde-87sk

Ferhunde-87sk Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2010
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    41
    Во врска со болките во долниот дел на стомакот.....Понекогаш имам болки како да треба да добијам баш такви тапи болки, мислиш во секој момент ќе добијам...5 недела сум, кога ја прашав докторката ми рече дека е нормално....исто така и боцкања по малце осеќам, јас кога ќе ги добијам болките све се плашам да не прокрварам....Сите така ги чуствувате во почетокот? Друго нешто што сакав да прашам е за прогестерон вагиналетите....Вчера докторката ми ги препиша. Откако ги земав од аптека приметив дека нема апликатор, и ги ставав со рака, мислам.....ама некако ми е страв пишува длабоко во вагината да се аплицираат а мене све ми е страв да не му наштетам на плодот.....ваши искуства и совети??

11. Lastovicka

Lastovicka Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2011
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    1
    Најпрво, поздрав до сите идни мамички :clap: јас сум во деветта недела од бременоста и загрижена сум бидејќи мојот матичен гинеколог не ми ги препиша таблетите со фолна киселина кои се неопходни за развојот на мозочето на бебенцето, и колку што јас сум информирана знам дека тие таблети пожелно е да се користат уште пред зачнувањето па после до трети месец некаде отприлика не сум сигурна.Значи кога отидов првиот пат кај гинекологот тоа беше пред три недели тогаш тој само ми потврди бременост некаде околу шест недели, и го прашав дали треба да земам некакви таблети или витамини, ми рече нема потреба. Денес одам кај мојот матичен општ лекар да земам упат за крвна слика и ја кажувам ситуцијата со гинекологот и ми вели како не ти препишал фолан треба да ги пиеш од моментот кога си дознала дека си бремена а не дури сега... Јас целата се препотив и многу се уплашив,бидејќи како прво ова ми е прва бременост и стварно ја очекував со нетрпение и цело време размислувам што ќе биде. Ве молам за совет ;(

12. soco

soco Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2011
    Пораки:
    418
    Допаѓања:
    185
    ах ! кога мајками била бремена ништо не им давале , кога свекрвами била бремена ништо плус машми го родила дома ?!?!?! зош требало да се ,,платит,,,

Јас ко бев бремена само фелезото ми беше слабо и ми дадоја сируп ,,грозен ,,за првото после з второто конзумирав многу зелен зеленчук и многу овошје и ко ке праев крвна слика железо имав за двајца второто дете се роди поголемо и поздраво растеше !
    Само за забите оние ситните ги земав цело време ! Фала богу сега децата се прекрасни и здрави !

П.С. мој совет нонстоп да си грицкаш само зеленчук и овошје и тоа повеке пати во денот во неограничени количини !

На Lastovicka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. papilona

papilona Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2011
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    143
    Соочи се со гинекологот и прашај го зошто ништо не ти препорачал, ако не ти се свиѓа односот мењај го одма. Ако приметиш дека повеќе знаеш самата за бременост остколку што гинекологот ти кажува и те советува значи треба да си бараш некој што повеќе ќе ти обрнува внимание. Без гајле ќе бидеш супер и ти и бебенцето :inlove:

14. Frozex

Frozex Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    9
    Еве вака Ластовичка :
    Јас сум машко ама да знаеш дека мојата сопруга е бремена и одма кога дознавме и препишаа фолна киселина и да не ти ја препишале да идеш и да си ја купиш !!!!!!!!

15. ane.d

ane.d Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2011
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    0
    имам едно прашање и сите што сте имале некое вакво искуство ве молам да ми пишете, бремена сум 30 недела и сабајлево кога станав од спиење имам светло кафеав исцедок на гакичките ама малку и многу се исплашив а немам никакви болки,бебето си мрда ама многу ми е страв сега лежам не мрдам од креветот,матичниот ми почнува со работа од 14ч и ке се пореметам дури да одам да ме види на ехо

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.691
    Допаѓања:
    202.286
    Да не ти земале брис вчера? (макар што рано е за контролни брисеви). Оди на гинеколог, кој и да е, или пак јави му се на матичниот да ти каже што да правиш, сигурно имаш негов телефон.

17. ane.d

ane.d Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2011
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    0
    ми немат земено брисеви ми земаа еднаш на почетокот не памтам која недела беше,а пак треба да ми земат? еве сега ке се спремам и ке одам да ме види на ехо се надевам се е во ред

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.691
    Допаѓања:
    202.286
    Ќе треба да ти земат, некаде во 36 недела, за стрептокока група Б. И без паника, се ќе биде во ред.

19. paulina2

paulina2 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    122
  20. kate.m

kate.m Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2010
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    Здраво! Сигурно некоја девојка до сега била во ситуација да при првиот сексуален однос немала крварење односно не била скината. Па ме интересира дали тоа мозе да предизвика некои проблеми понатаму. Ве молам за одговое од поискусните.