Форумџика на годината

Прашањa и одговори околу забременувањето и бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Plavuska.inaci, 9 октомври 2010.

1. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    Jaс за овие влошки со анјони имам чуено доста позитивни коментари...
    Посебно за женски... Нема потење, чешање и иритација од нив, доктори ги препорачуваат дури и за хемороиди! И се бајаги поскапички. Помагаат и за кандида и за разни надворешни инфекции! До сега сум чула само пофалби за нив, а и дека се далеку од обичните секојдневни влошки!

2. Ferhunde-87sk

Ferhunde-87sk Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2010
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    41

И јас исто, баш ради тоа ми текна за нив...јас искрено со внатрешниот гел од оние за циклус го мијам лицето, зашто во контакт со вода се ствараат природни полимери, а јас си патам од акни, и искрено, многу ми помага, исто со лентата од улошката имам лечено херпес........а многу е одвратно што вагиналетите прогестерон истекуваат и директно на долниот веш.....ради тоа....

3. Alondra

Alondra Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    2.358
    Каде ги има овие влошки, од која фирма се и која цена се?

4. mandushka

mandushka Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2011
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Zdravo sakam da ve prasam za pomos zosto nemozam da zabremenam eve vejke 2 meseci se trudime pravam testovi no ne izleguvat nikako pozitivni nezz vo sto e problemof i se plasam.Me cudi i toa zosto spermata izleguva vednas posle seks.pliss.za pomos. :(

[mod-kirilica:1ibw6rd2][/mod-kirilica:1ibw6rd2]

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.691
    Допаѓања:
    202.286
    Ако сте се пазеле подолг период, обично не фаќа веднаш, потребно е некое време. Бидете стрпливи и не се оптоварувајте многу, уживајте си во сексот. И не се секирај, не истекува целата сперма, доволно си останува внатре ;) секако само еден „пливач“ е потребен ;)

На Shana му/ѝ се допаѓа ова.
  6. zlatapetkova

zlatapetkova Истакнат член

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    56
    аха и кај мене истечува но сепак нормално е тоа,она што е потребно се задржува внатре ајде со среќа па да си видиме две цртки побрзо :)

7. rak11

rak11 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    77

8. rak11

rak11 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    77
    2 meseci ne se nisto,nemoj da se nerviras,sepak radi tebe napravi si pregled detalen taka ke bides mirna,jas veke 8 meseci se obiduvam i nisto,pravev se sekakvi ispituvanja i se vo red a bebe nikako da dojde,prethodno imav eden spontani abortus vo 6 nedela,tavistina sum tazna i razocarana

9. Frozex

Frozex Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    9
    Ајде искусни мамички кажувајте лек што треба жена ми да прави за да не ја боли грбот иначе влеговме во 6-ти месец !!!!

п.с. Загрижен иден Тато

10. girl1985

girl1985 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    1.635
    Допаѓања:
    2.122
    Ви препорачувам да си го земете најновиот бесплатен примерок од Зегин - Мали совети за здраво семејство (број 35). Во него има цела статија токму посветена на болките во грбот при бременост. Воглавно, советите се следуваат на следново:

1. Да се вежба правилно држење на телото
    2. Да се носат рамни чевли со анатомски ѓон и да се носат панталони за бремени жени, со низок заштитен појас
    3. Да не се претерува со кревањето на тешки предмети
    4. Да се спие странично, а уште подобро би било да се спие странично со перница помеѓу колената или пак да се користи таканаречена тело перница (ја има во Стружанка)
    5. Помага топло-ладно масажа, масажа на грбот (убаво релаксира коњската маст за разладување која ја има во аптека, јас ја земам од зегин, 250мл околу 130 денари)
    6. Обавезно вклучување на физичка активност во секојдневието (пешачење, правење полесни вежби и слично)
    7. Да се избегнува долготрајно стоење

Се надевам ви помогнав :)

На Bozica1980 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Frozex

Frozex Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    9
    Ти Благодарам !!!!!!!!!

12. kate.m

kate.m Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2010
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    Сакам да прашам, дали некој знае што се случува доколку и мажот и жената имаат иста крвна група и ист RH-фактор, во однос на забременување, односно, дали можи да има некои компликации на плодот? Некои другарки ми кажуваат дека ке се јавеле компликации.

13. Beluvce84

Beluvce84 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2010
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    71
    kate.m jas nemam slusnato za takvo nesto mislam deka dokolku majkata ima RH negativen prima nekoi inekcii vo bremenosta,
    pozdrav

14. sweet.woman

sweet.woman Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    745
    нема врска и јас бев загрижена за тоаа прашање бидеќи со ммм сме иста крвна група но се консултирав со повеќе доктори и ми рекоа дека е сосема во ред дури и подобро оти сме позитивна група.. вие која крвна група сте?

15. kate.m

kate.m Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2010
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    И двајцата О+

16. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.205
    Допаѓања:
    259.886
    Ќе ми опише ли некоја мамичка како изгледаат предпородилните болки, односно како знаете кога е време да заминете на породување во болница :tmi: :$

17. zlatapetkova

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    56
    ајде душички овие поискусниве...кажете ми како се осеќавте во моментот кога ви кажаа дека сте бремени...дали можеби ве фати некој вид страв или паника?

18. blond

blond Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.719
    Колку и да ти опипувамкако изгледаат сама ќе си осетиш.
    Јас немав болки додека не заминав во болница, таму ми кажаа дека сум отворена 5 прста, а бев со непукнат водењак. Откако му го пукнаа водењакот осетив што е породилна болка.
    Значи ако не ти пукне водењакот а те боли во половината, во долниот дел на стомакот, ќе осеќаш како да се спушта нешто надолу (а и навистина се спушта бебето надолу т.е се бута низ родилните канали), болка која трае околу 15тина секунди. Најпрво болките се на неколку часа и не ептен болни, па потоа интервалот им се намалува, а болката зголемува.
    Иако многу советуваат кога ќе имаш болки на одреден временски интервал да не заминуваш одма во болница, сепак јас би ти препорачала да си заминеш, сепак и не дај Боже да се случи нешто, стручен тим е веднаш до тебе.

Како и да е, колку и да боли, се се заборава после породувањето. ;)

На Bozica1980 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. zlatapetkova

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    56
    Еве ова го најдов на една страна и навистина ме заинтересира

" Во денешно време на повеќето жени во светот се уште им се сугерира да раѓаат лежејќи на грб со кренати раце и нозе.

Всушност, ако се изземе залепувањето на нозете заедно со помош на самолеплива лента, ова е најлошата замислива положба за раѓање. И тоа не е мислење на група хипици коишто сметаат дека чинот на раѓање треба да вклучува и делфини и лајт шоу: Светската здравствена организација ја нарекува оваа положба „сосема штетна“ и препорачува истата да не се практикува."Кога жената е легната на грб, бебето практично се бори со гравитацијата при неговото доаѓање на светот.Резултатот на тоа е отежнато пораѓање и зголемен процент на тешки вагинални повреди.Но науката може со сигурност да ни каже дека е подобро да не лежите бидејќи на тој начин се намалува можноста за повреда и дека пораѓањето со клечење вообичаено ја шири карлицата за десет проценти.

20. joelle

joelle Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2010
    Пораки:
    1.117
    Допаѓања:
    2.367
    јас денес имам прашање поврзано повеќе со психолошкаѕа состојба при планирањето на дете отколку физичката. навистина незнаев каде да го сместам прашањево па ако е несоодветно или советувајте каде да го префрлам или бришете.

во моментов кога му ја покажував преуредента спална на мојон ми рече прекрасна е овде ќе го гледаш бебето. реков не јас, заедно ќе го гледаме. ми рече во ред но ти ќе бидеш дома јас на работа кога ќе сум дома ќе го гледаме заедно.

нема ништо чудно во оваа негова реченица но мене ми падна тешко незнам зошто, мислам нормално е да си бидам дома ама ме фати страв дека јас сама ќе треба да го гледам а незнам ништо за бебиња што ако ме фати депресија или бес што јас сум дома а тој на работа ... што ако за време на бременоста ме фати некоја луда мисла и не го сакам бебето... дали истите мисли ви се вртеле и вас низ глава ? како го доживувате тоа? дали сум всушност неспремна за дете или пак премногу реална?

мене ми звучи како да сум малку себична :lol: и се плашам дека работите ќе се сменат помеѓу нас. јас не сум тип кој што изглува по журки итн, тоа нема да ми недостасува, мислам дека ќе ми недостасува работата и чуството да заработувам и да бидам корисна...

п.с јас спомнав дека сакам да имаме бебе пред некој ден значи не е притисок од него