Прашањa и одговори околу забременувањето и бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Plavuska.inaci, 9 октомври 2010.

1. Li0ness

Li0ness Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2010
    Пораки:
    1.057
    Допаѓања:
    1.821
    Зависи од што и е главоболката. Јас пиев или Бедоксин (вит б6) или парацетамол таблети. Знам дека Аналгин и аспирини никакви воопшто не смее.

2. Frozex

Frozex Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    9
    Главоболката и е од притисокот и се покачи меѓутоа брзо и се нормализираше ама болката остана затоа прашав доколку некој знае да ми даде совет. Сепак фала на советот.

3. DeMelo

DeMelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2011
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    1.405

ЗА главоболка во бременост се препорачува само парацетамол, има едни се во шумеча со витамин ц, се препарацуваат за трудници некако поинаку се викаат ги има во Зегини и сите аптеки.

4. rakakva

rakakva Истакнат член

Се зачлени на:
    21 октомври 2011
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    0
    Девојки јас не сум за во оваа група,но бидејки ваму најмногу се срекаваат со проблем полицистични јајници,би сакала да ве запрашам дали некоја од вас со ваков тип на јајници имала проблеми со опагање на косата и што е тоа што има преземено во тој момент? Ви Благодарам,али навистина сум очајна :(

5. DeMelo

DeMelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2011
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    1.405

Колку што знам симтомите на полицистични јајници се нафрлана кожа , зголемена влакнивост, болни менструации, тешко оплодување.За коса прв пат слушам., но во овој период нормално е да ти пага косата се обновува влакното , и мене мислам дека на секое миење пола коса ми пага , ова најчесто ми се случува во есен и пролет. :!: Така да донт вори нормално е во овој период од годината. ;)

6. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058
    А и доколку имаш проблеми со хормони, јас би ти препорачала да направиш испитување за тероидна жлезда, доколку се работи за зголемено опаѓање на косата, а не вообичаено кое е нормално за овој периот

7. rakakva

rakakva Истакнат член

Се зачлени на:
    21 октомври 2011
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    0
    Откако на18 години ми кажаа дека имам полицистични јаници косата поцна дами пага малкупо малку,али тогаш не заприметував,бидејки ми беше многу густа.Но,као што минуваа годините пред 1,5 забелезав дека косата не ми е ни пола од тоа што ми беше.Еве сега пак ми пагапосебно отако ке се измијам. А за полицистични јаници и опагањето на косата е чест симптом.Во секој слуцај ви благодарам и е го направам и тоа испитување(не дај Боже да е до тероидната,бидеји моментално сум и бремена и ради тоа ми е многу страв)

8. kate.m

kate.m Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2010
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    Здраво на сите на групава! :) Ве молам за информација дали некој знае, што се случува доколку и двајцата партнери имаат иста крвна група и ист RH фактор во однос на забременување.Некои пријателки ми кажуваат дека детето немало да биде во ред и дека требало да се примаат некои инекции пред бременоста. Ве молам ако некој знае нешто за ова нека пише, многу ме плаши :sweat:

9. Ferhunde-87sk

Ferhunde-87sk Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2010
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    43
    Господе боже нема врска.......Се прима вакцина арогам ако си ти О негатив,а мажот ти е позитив....... И тоа во седмиот месец од бременоста и после пораѓај, ама недај боже нема врска дека бебето нема да биде во ред ако сте двајцата иста крвна група...Без потреба се грижиш, позз

10. sweet.woman

sweet.woman Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    745
    ма нема веза за иста крвна група дека бебето ќе е неисправно и мене така ми беа кажале па си прашав доктор тој ми рече дека дури и подобро било што сме иста крвна група

На Ferhunde-87sk му/ѝ се допаѓа ова.
  11. anabt

anabt Активен член

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво девојки!
    Нова сум на форумов.Бремена сум веќе 8 недели,досега не сум посетувала гинеколог а немам ни матичен.Ме интересира кога треба прв пат да посетам иако една семејна пријателка(мед сестра) ми кажува дека ако немам проблеми до 4-5 месец неморало.Друго ме загрижува и тоа што на два дена при мокрење кога се бришам се појавуваат како ситни грутчиња зелено-кафеава боја,истото ми се има појавено и пред да бидам бремена. Ви балгодарам

12. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.436
    Допаѓања:
    4.995
    како тоа не посетуваш гинеколог?! :o Се работи за здравје на твоето бебче, иако си требала пред да останеш бремена да ги направиш сите микриобиолошки испитувања, за да се исклучи опасноста од било каква бактерија присутна.
    Јас ти препорачувам да отидеш, дај боже да е се во ред, но остави ти тоа што ти викаат не мора, не е задолжително, под итно уште идната недела да си најдеш матичен и да си појдеш, има многу работи што треба да ги правиш на почеток на бременоста,за да не оставиш на случајноста. Немој да бидеш неодговорна кога се работи за бебе, па и за тебе.
    Со среќа.

13. Francesska

Francesska Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2011
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    1
    Неколку пати си го пишав проблемот ама уште никој да ми даде совет:( во 8ма недела сум од бременост и имам густ вагинален исцедок како мали грутчиња, а сега како да има и промени во миризбата. Се консултирав до д-р и ми кажа дека не може да ми даде ништо, веќе недела дена правам промивки со камилица но никакви резултати. Ве молам уште еднаш за совет..

14. blond

blond Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.720
    Продолжи да се измиваш со камилица и почни малку поздраво да се хранеш, пиј повеќе јогурт за нормализирање на Пх вредноста во вагината. Микробиолошки испитувања се прават во 12та недела (задолжително) а може и порано ако сакаш. А терапија може да ти препише, но ако знае дали имаш нешто.
    И почесто ја менувај долната облека и само памучна си носи.

На Francesska му/ѝ се допаѓа ова.
  15. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342

Измиј се со вода во која има растворено сода бикарбона. Навечет кога ќе си легнеш на влошка стави бело вино или ракија и така преспиј (ќе видиш утредента што се ќе извлече)

16. cuciTo

cuciTo Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2011
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    13
    можно ли е да сум бремена???
    со дечко ми сме имале неколку пати незаштитен секс но никогаш нема свршено во мене
    овој месец за прв пат во мојот живот ми каснеше 15 дена но потоа имав нормален циклус од 6-7 дена
    но се здебелив некако, и подуен ми е долниот дел од стомакот
    во последно време многу сум стрвла и се чуствувам надуено
    ве молам за помош :)

17. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.987
    Допаѓања:
    108.485
    ти каснел мензис , но потоа по неколку дена каснење ти почнал како што разбрав? ако е така тогаш не си трудна , немора да значи ако си се здебелила и си стрвна и дека си трудна.а ако ти касни направи тест.

18. daddys.princess

daddys.princess Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2011
    Пораки:
    988
    Допаѓања:
    319
    ако може совет мислење нешо...
    не ми касне али денес како малку кафеавкасти исцедок,еднаш 2 пати не менс..
    градите ми се натецени,и многу мокрам
    а со дечкоми не се пазиме баш као што треба
    можное ова да е бременост?? :worried:

19. crazyinlove19

crazyinlove19 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    3.753
    Допаѓања:
    3.732
    Ако има свршено дечко ти во тебе можно е. Не знам што сакаш да кажеш со тоа дека не се пазите баш... :?:
    Е сега кафеавиот исцедок може да значи скоро добивање, но може да е и знак на бременост. Сепак види дали ќе добиеш, ако ти касни знаеш што следува, тест или преглед на гинеколог. Па извести не. :)

20. daddys.princess

daddys.princess Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2011
    Пораки:
    988
    Допаѓања:
    319
    не се пазиме како што треба ,некогаш потсвшува во мене,не го вади на време :sweat: