Прашањa и одговори околу забременувањето и бременоста

Discussion in 'Бременост' started by Plavuska.inaci, Oct 9, 2010.

1. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

ви благодарам на сите, од утре почнувам па ке видиме ;) :*

LaChiquita likes this.
  2. capslock

capslock Истакнат член

здраво женски, имам еден проблем, малку е глупав, но ете.. можеби не сум доволно информирана за тоа...
    со дечко ми никогаш досега не сме имале сексуален однос, но пред 10 дена спиејќи заедно и бакнувајќи се, милувајќи се, галејќи се, тој сврши на мене од позади.. значи не сме имале сексуален однос никогаш, ама ме буни тоа свршување на мене. дали е можно некој од сперматозоидите да стигнал до мојата јајце клетка, значи ќе напоменам повторно, дека сме немале сексуален однос, а и јас досега никогаш со никого сум немам сексуален однос. дали е можно да сум бремена?
    ве молам да ми помогнете, бидејќи само тоа ми е во мислите.

3. daddys.princess

daddys.princess Истакнат член

нема никаква шанса да си бремена :D :rofl: треба мн повеке од тоа ;)

4. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Сакам да прашам како се/сте се справувате со мачнините.
    Имено цело време ми е лошо, цело време повраќам и се` што ќе изедам неможам да го задржам, одма правец купатило и ВЦ шоља....дури и ослабев 2 кг. :(
    Со првото не ми беше вака, ама сега ептен ми е лошо....за никаде сум, крпа бледа, како булимичарка....ако може мала помош околку исхраната, што би можела да јадам, а да не го повратам :worried:

5. blond

blond Популарен член

Секое сабајле уште пред да станеш од креветот, имај си до тебе по 2-3 бискотки или двопек, крцни пред да станеш од креветот.
    Гледај повеќе да си на овошје и лесен зеленчук. Тестенини си знаеш, да одбегнуваш ;)
    Млеко и корнфлекс секое утро-> мојата добитна комбинација, немав ни киселини, ни мачнини.

lolyta777 likes this.
  6. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Чудно ама наутро немам мачнини, ми почнуваат некаде околу 13 ч.
    Инаку од овошје јадам само банани и мандарини, ама и тие ми прават киселини, желудникот цело време ме боли, ме гризе одвнатре, и ждригам како некоја кобила, смешно е ама и трагично, многу ми е лошо :( .....дури и се плашам да не ми се расипе желудникот, па и да не дехидрирам од толку често повраќање.....и водичка, и сок да се напијам и нив ги повраќам. :worried:
    Секаква храна ми ствара киселини, сериозно размислувам да одам на лекар, вака не бива... ;(

7. kuc

kuc Форумски идол

душичке ако си бремена можи да ти е така првите месеци а потоа да исчезнат киселините и повраќањето јас кога бев бремена цели девет месеци само повраќав, а за киселините пиев ладно млеко искрено ме полудуваа не можев ништо да каснам поздрав па кажи што ќе направиш

lolyta777 likes this.
  8. AIT

AIT Популарен член

Мене за истиве работи лек ми беа квики переците ,ама ги јадев полека едно по едно. Тоа ми беше главна храна скоро еден месец :D

lolyta777 likes this.
  9. Li0ness

Li0ness Популарен член

И јас со првото немав гајле многу, ама второто ми наплати и за првото. Повраќав како на норма, по цел ден, немав утрински мачнини, имав 24-часовни мачнини. Од се. Ќе ми се пријадеше нешто, ќе помислам дека е добра идеја и само што ќе каснам, а некогаш само што ќе го погледнам јадењето, трчав и повраќав. И повраќав одвратно, многу гласно, никогаш не повраќам така инаку. Кај мене немаше лек, лекарката ми рече би требало да престане после првото тримесечие, и така беше. Ме советуваше Бедоксин да пијам, ама тој премногу ме успиваше (и така имав низок притисок), и течности, ама голтка по голтка, една голтка на 5-10 минути. Едно време така ми помагаше да пијам Кока-кола (знам дека е штетна, ама ништо друго не можев да задржам во себе). И често знаеше да ме освежи јаболко и да успеам да не го повратам. Ми викаа ладно млеко да пијам, ништо. Утешително, мене навистина ми помина некаде во четвртиот месец, иако после цела бременост ми се гадеше од некои работи, барем не повраќав така.

lolyta777 likes this.
  10. peperutkaa

peperutkaa Популарен член

И јас сум ист сличај како тебе...
    Мене многу ми помага благо млеко, ладно. Наутро пијам чаша обавезно и во текот на денот по некоја голтка. Можеш да си ставиш несквик ако не го поднесуваш обично, јас така правам пошто ми е грд мирисот на чисто млеко.

11. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Претходно пишав дека имам многу мачнини и дека многу повраќам, се консултирав со матичната што и како да правам и еве што ме советуваше: почесто да јадам (пр. на 2-3 саати) ама по мала количина за да не се оптеретува желудникот, ми рече да купам Прогастал капки (ги има во секоја аптека) и по 15 капки да пијам половина час пред ручек или вечера, и 3 пати на ден по една таблетка Бедоксин или пак една лажичка на ден Б-комплекс (гранули). Исто ми препорача да пијам шумливи таблетки од Селен и Цинк (ама се` уште не сум ги купила). Многу ми е подобро, имам пак мачнини ама барем не повраќам.
    Само тоа сакав да го споделам со сите кои имаат мачнини и тегоби. :)

AIT likes this.
  12. rakakva

rakakva Истакнат член

Девојки имам голем проблем и не знам што да правам,а многу ми е тешко. Веке месец,а можеби и повеке имам некоја чудна болка (како да ми тежи тој дел одглавата) кај слепоочниците и чувствувам неоја болка во очите,како да ме жежат,очните капаци ми тежат....а + и грлото ми е некако чудно.Многу често ми се поврака и лоши.Инаку јас влегов во 5-ти месец и мислам дека овие симптоми не се предизвикани од бременоста:((....Многу ми е страв и стално размислувам што може да е.Се соочувал ли некој со ваков проблем?

13. Annath

Annath Форумски идол

Нели спомна дека ти откриле оти имаш проблем со тироидната жлезда? Заинтересирај се кај матичниот гинеколог малку повеќе, прашај, направи испитувања за да видиш и дали е се во ред со плодот. Не сакам да те плашам, ама мора да го направиш тоа, за да бидеш мирна.

14. anuHka

anuHka Истакнат член

Zdravo na site. Imam slusnato deka sekojdnevnoto tusiranje mozelo da napravi nekoj problem vo bremenosta. Inace jas sum vo 8 nedela i imav bolki vo dolniot del od stomakot, pa d-kata mi dade vaginaleti, a od niv imam mn belo pranje so blagunjav miris i moram sekojdnevno po nekolkupati da se tusiram.
    ve molam kazete mi ako znaete nesto za mojov problem

Vi blagodaram odnapred

[mod-kirilica:1nwl9isi][/mod-kirilica:1nwl9isi]

15. AIT

AIT Популарен член

Јас поминав 2 бремености и прв пат слушам за ова .Од она што го знам немаш ограничувања во бањање/туширање но да не биде со врела вода и да се избегнуваат јавни бањи и тоалети (ова треба да се избегнува и да не си трудна заради инфекции).

16. Sun.shine

Sun.shine Истакнат член

Знаете дали штетат таблети Ранисан или Ранитидин во рана бременост? :( Во упатството пишува со препорака од лекар ако е неопходно за мајката, ама ме интересира ваше искуство... Поздрав :)

17. Frozex

Frozex Истакнат член

ПОЗДРАВ ДО СИТЕ ВАС ЖЕНА МИ ОД ДЕНЕС ВЛЕГУВА ВО 9-ти МЕСЕЦ ПА КЕ ВЕ ИЗВЕСТУВАМ КАКО ЌЕ СЕ ОДВИВААТ НАСТАНИТЕ :) :) :) :) :)

AIT likes this.
  18. swansy

swansy Активен член

здраво би сакала доколку може некоја да ми одговори ... се обидуваме со маж ми втор месец да забременам... овој месец мислев дека и тоа се случило.. имав симптоми се ..но точно на денот кога требаше да добијам прокрварев и ми траеше како нормална менструација, бидејќи прочитав дека може и да имаш менструација при бременост направив и тест кој излезе негативен на денот кој беше при крајот од крварењето. дали може да сум бремена бидејќи уште се осекам тешко гадливо...

19. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Секогаш прашувајте го лекарот.
    Претпоставувам имаш проблеми со желудникот, и јас имав и мене мојата д-рка ми рече да пијам прогастал капки. :)

20. Beluvce84

Beluvce84 Истакнат член

lolyta777 jas imav macnini i povrakav do sredinata na 4 mesec.no sega fala mu na Bog dobro mi e

lolyta777 likes this.