1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Прашањa и одговори околу забременувањето и бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Plavuska.inaci, 9 октомври 2010.

1. Bela17

Bela17 Активен член

Се зачлени на:
    6 јануари 2012
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Сврши во мене на 16 декември, имаме редовен однос без кондом,а на 30 имавме исто без кондом и полсе 10 мин пак имавме а не зе ни изми, а од 16 ме боли стомакот ме пецка внатре околу пакукот, имам тврда столица настинав, денес требаше да добијам а не добив, во последниве три дена кога се бришам имам малце крв ама незнам од каде ми тече како точки?????

2. SamovilkaH

SamovilkaH Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2012
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    2.037

Најубаво ке ти биде да отидеш во аптека и фино лепо да си купиш тест за бременост.Така ке бидеш најсигурна и нема да бидеш напната.Поминато е доволно време и со тестот ке си бидеш најсигурна..
    А за крвта,можно е и кога си бремена да се појави како бледа крв и да има само мала количина..
    Ти купи си тест и провери за да бидеш најсигурна..
    Поздрав

3. Viiiiip

Viiiiip Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2010
    Пораки:
    839
    Допаѓања:
    401
    Јас би сакала да ве прашам која е разликата меѓу труднички стомак и здебелен стомак? Мн е глупо прашањето ама и јас сум нешто успаничена, знам дека може трипам ама... И дали има разлика меѓу добиено, и добивање за време на бременост? Фала однапред на одговорите...

4. SamovilkaH

Се зачлени на:
    5 јануари 2012
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    2.037
    На почетокот на бременоста кога ке почне да се познава стомакот,е исто како да е здебелен,така да нема некоја разлика,,отпосле е разликата,како поминуваат месеците..И има разлика меѓу добиено и довиање за време на бременост затоа што оние што добиваат за време на бременост всушност имаат како бледо розева крв,и трае многу малку за разлика од добиеното..Aко се сомневаш во било што најубаво направи си тест за бременост за да бидеш мирна.
    Pоздравче :)

5. Viiiiip

Viiiiip Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2010
    Пораки:
    839
    Допаѓања:
    401
    Офф, ма јас имам најсекакви трипови, тешко на дечко ми, имаме односи секогаш со презерватив, не ни свршува во мене иако со презерватив зошто сум ваква ко што сум... Ма јас добивам и точно секој месец, и ми трае нормално, 3-4-5 дена и она баш црвено со делчиња дури... Ама стомаков ми е зголемен и се си мислам некои глупости, а и празнициве јадење, и подуена сум изгледа пошто бев за нова година надвор од Македонија, може промена на клима, ама и добив сега на 3ти... Леле, неможам да соберам храброст за тест... Фала ти многу на мислењето... Не би сакала да сум... :(

6. SamovilkaH

Се зачлени на:
    5 јануари 2012
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    2.037
    Само не паничи,чим си имате заштитени односи немаш гајле.И чим си имала добиено на 3ти значи ок е е..Си стаила некое килце повеќе,ништо страшно :)

7. DeMelo

DeMelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2011
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    1.405
    Трудници како се справувате со киселините во бремноста?
    Јас ги имав уште од почетокот, али да речам беа некако подносиливи, тогаш не мислев така но последниве неколку дена каква мака мачам мисалм дека душата ке ми излезе. Неколку пати и повратив , ова е нешто неподносливо , зедов од аптека Рупурут , кај се гадни за џвакање имаат ефекет некој си пола сат само , не можам да си дозволам да лупам по 3-4 како што рече аптекарката , греотичка е бебнцето толку хемија.Од зрна ориз не ми поминува , порано ми врвеа и од мастика сега ништо, се напив една лажичка сода бикарбона ми ги смири за ден , утрото пак од ново..... :envy: 33 недела сум и мислам ако продлжи вака нема да можам ништо да каснам веке... :( Нелп! :worried:

8. blond

blond Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.720
    На крајот од бременоста и јас имав проблеми т.е киселини. Јадев само млеко и житарици и лижев сладолед. Тоа ми беше доручек,ручек, вечера. Најди си јадење од кое немаш киселини друг спас нема. Аде ситно броиш до пораѓај...

На DeMelo му/ѝ се допаѓа ова.
  9. LaFemina

LaFemina Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2012
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    34
    Извинете малку за офф топик ама мора да прашам. Зашто сите кои мислат дека се бремени или имаат некакви симптоми, пишуваат на форумов помош дали сум трудна и слично, небаре сме им ние таму доле, зар е тешко да се купи тест или отиде на гинеколог? Муабетот на крај и онака се завршува со купи тест па ќе знаеш со сигурност... Малку е глупо, незнам... бар мене ми е |( Симптомите ги знаеме сите, но не секогаш тоа мора да значи нешто, колку жени немале никакви симптоми, не ни знаеле дека се трудни во првите месеци... Мислам тоа е индивидуална ствар, не?! :|

На Ferhunde-87sk, Li0ness, koritsaki и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.987
    Допаѓања:
    108.488

И јас некаде 33-34 недела имав многу киселини што неможев да спијам навечер. Мене ми помагаше сок од лимон со мала лажичка сода

11. martinuska

martinuska Популарен член

Се зачлени на:
    1 јули 2010
    Пораки:
    3.095
    Допаѓања:
    3.748
    Не знаев во која тема да пишам па се решив за тука.
    Колку време отприлика трае породувањето со царски рез? :?:

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.161
    Моето породување траеше некаде 20-30 минути, не повеќе. Ама и не знам точно, оти бев под општа анестезија што вообичаено не се практикува при царски рез, освен ако мора.

На martinuska му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.407
    Допаѓања:
    143.119
    Моето мислам дека траеше повеќе, едеен час, ако не и повеќе. Мислам, некои 20-30 мин до вадењето на бебето, и после тоа уште пола саат да ме вратат во првобитната состојба :D

На martinuska му/ѝ се допаѓа ова.
  14. DeMelo

DeMelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2011
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    1.405
    Во врска со породилното отсуство.
    Ке ги замолам сите кои работат кинговотство или имаат искуство да пишат.
    Мојот случај е следен.Знам дека породилоното отсуство може да се отвори 45 дена поред породување најрано.Отидов кај книговодителката, со целосна докуметација( м1 м2, боледување од матичен гиниколог, потврда за порсек на плата, фотокопија од здравствена книшка и фотокопија од трансакциона) за да ми го отвори породилното, во ред ми вика јас не работам со тоа но имам жена со која соработувам, ке си платиш 1500 денари и ке ти заврши работа, ајде добро ке платам не е проблем да не се бркам по шалтери во 9 месец си викам.И денес идам да ја прашам дали завршила работа кога и каде да го очеувам решението, дали од нив да го земам или треба да ми стигне на домашна адреса.И женава, кај е премногу арогантна уште па не знае ни да објани како што треба, ми вика како што успеав да ја разберам имало нов закон каде што треба да чекам да се породам, па да се однеси извод од детето и тогаш ке ми стартувало боледувањето, а мене матичната ми го отвори од 17 Јануар , а краен термин ми е 22 Февруар.Као демек они ке ја однесат цела документација дури кога ке се порадам, а мене боледувањето ке ми се важи од 17 Јануар.Коплетно ме избуни.Ке ве молам кој има искуство и е повеке упатен да пиши.Поздрав

15. anuHka

anuHka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2011
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    27
    jas sum veke vo 12 nedela i isto imam bruncinja na predelot okolu pleskite i na nadlakticite ..... mozebi e od folnata kiselina mozebi ne .... no ne e nisto strasno prodolzi si da ja pies folnata potrebna mu e na tvoeto bebence :))) pozz

16. Lacrimosa

Lacrimosa Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2010
    Пораки:
    1.833
    Допаѓања:
    2.932
    Дали се пие фолна киселина и во тек на бременост? И колку месеци?
    Братучетка ми е бремена 8 недела и докторот и рекол да пие фолна киселина, само не и кажа до кога.
    Треба до 9 месец или одредено време?
    А на упатството пишуваше дека не се пијат во бременост :^)

17. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342

До 3-ти месец т.е и 3-ти месец.
    Како бе не се пие се пие, бидејќи влијае во формирање на нервен систем на бебушот и тоа мислам дека пишуваше

18. nesa

nesa Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2010
    Пораки:
    843
    Допаѓања:
    1.226
    Треба да си купи фолна за бременост. Јас кога требаше да ги пијам баш ми текнува аптекарката ме праша дали сум бремена, а јас цела во прашалници бев. Да не постојат различни , појма немам.

19. nesa

nesa Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2010
    Пораки:
    843
    Допаѓања:
    1.226
    Породилното ти е почнато од 17 јануари, со тоа што кога ќе се породиш (терминот ти е 22 февруари) треба да им однесеш извод од детето заради парите што треба да ги добиваш од државата на трансакционата сметка(породилното).

20. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.382
    Допаѓања:
    1.452
    Здраво девојки!

Сакам да ми одговори некој дали сте пиеле Примолут нор, и каков ефект има зашто мене ми препиша гинекологот имам проблем со менструацијата исто така и со големината на матката ми рече дека е со помали димензии од другите?ќе ве замолам ако има некој такво искуство да ми напише.и дали мозам да родим дете со ваков проблем?

Ви благодарам,