Прашањa и одговори околу забременувањето и бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Plavuska.inaci, 9 октомври 2010.

1. Serafima

Serafima Форумски идол

Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    21.274
    Од мое скромно искуство.
    Примолут нор ги даваат за проблеми со месечниот циклус, односно претежно за добивање на истиот доколку е изостанат.
    Исто колку што сум запозната за нив е тоа дека слично на Дабростонот се еден вид на тест. Што значи ако имате незаштитени односи додека ги пиеш, возможно е да забремениш. Неодамна имаше таков случај на девојка која пиеше за да добие, а таа меѓувремено остана бремена.

Во однос на тоа дека имаш помалечка матка, воопшто да не се вознемируваш. Тоа не е никаков проблем. Разговарав со искусен гинеколог и тој тоа го кажа.

Господ да ти помогне и што побрзо да бидеш мамичка :) .

На slimy му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Alondra

Alondra Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    2.358
    Девојки,

Ми дојде пред два дена и малку имав крв, другото беше кафено и ми траеше еден ден. Можно ли е да сум бремена? и се десило ли на некоја друга ова?

3. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.382
    Допаѓања:
    1.452
    Многу ти благодарам Serafima :wasntme: , сега кога слушам други искуства подобро ми е не се секирам толку околу тоа дали само јас имам таков проблем.Само не ми е јасно како е можно додека ги пиеш прималут нор можеш да забремениш зашто во упатсвото пишува дека е како контрацептив јас имав неколку пати незаштитен однос?Можно ли е тоа само 5 дена ги пиев докторот ми напиша да ги пијам 10 дена?а мене од овие таблети многу ми се повраќа?

4. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.987
    Допаѓања:
    108.488

Алондра,лично јас кога бев бремена , не ми се десило вакво нешто. А ти доцнеше ли пред тоа? Што не си направиш тест? Немора да значи дека си трудна, направи си тест за да си знаеш сигурно :)

5. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.407
    Допаѓања:
    143.119
    Јас имав малку крв кога бев бремена, три месеци, баш во терините кога требаше да добијам. Главно беше кафено, не се сеќавам дали имаше свежа крв, можеби малку.

6. papilona

papilona Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2011
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    143
    Дали некоја од вас девојки кои веќе имаат бебиња, може да ми каже повеќе за патронажната служба. Знам дека патронажните сестри доаѓаат во посета по породувањето, но дали има некои измени во законот, затоа што еве мене ми дошле во обиколка без најава неколку пати и не ме нашле дома, нормално, а не сум породена. Од кога проаѓа патронажа на половина од бременоста, какво е вашето искуство?

7. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.092
    Допаѓања:
    43.347
    Мајка ми е патронажна сестра и како што знам одат кај породени , а за бремени :?: па незнам можеби ако дознаат одат ако има некоја бремена на нивни терен ....
    Знам дека кога некоја мајка ке се породи нив им стасува список и се јавуваат стапуваат во контакт и уште во првите денови кога мајката ке се врати дома со бебето доага во посета патронажна сестра. :)

8. papilona

papilona Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2011
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    143
    Па да точно тие списоци се праќаат по породување и јас така знам, затоа и ова ме збуни, не сум чула ниту некој ме информирал дека ќе ми дојдат за време на бременост. Ако дознаеш зашто е така, пиши ми тука или во ЛП. Поздрав

9. Alondra

Alondra Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    2.358
    Да ми доцнеше 5 дена и потоа ми се појави малку крв и мислев дека добив но многу малку бледо црвена и кафено повеке како кога ке ти заврши па имаш малку кафено така имав. Не сакам да земам тест бидејки ми е страв да не се разочарам, па планирам утре да закажам на гинеколог па да видам.

10. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.987
    Допаѓања:
    108.488
    Епа добро најсигурно ти е на гинеколог :) Ти праќам среќа па се надевам да си трудна :) поззз

На Alondra му/ѝ се допаѓа ова.
  11. ket4e

ket4e Истакнат член

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    zdravo na site... jas sum nova vo forumot.... veke su m vo 6 nedela od bremenosta pa da ve prasam edno prasane. dali se normalni tie tapi bolki vo dolniot predel,vo jajnicite,ponekogas se slucuva da imam bolka kako za mestruacija i trae nekolku sekundi i e jaka..ve molam za sovet :(

[mod-kirilica:3s68adbq][/mod-kirilica:3s68adbq]

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.161
    Нема причини да се грижиш, нормални се тие болки во раната бременост, а се резултат на ширењето на матката и припремата за износување на бременоста.
    Ајде со лесно да ти е! ;)

13. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.686
    Јас ќе ти кажам што ми рече мојот гинеколог кога и` реков „Да, имам тапи болки долу, ама знам дека се нормални, ми се шири матката“ - „НЕМА ШИРЕЊЕ НА МАТКАТА ВО ТОЛКУ РАНА БРЕМЕНОСТ, веднаш ставај прогестерон!“
    И навистина, после само 2 вагиналети мене болките ми престанаа. Продолжив да ги ставам до 13та недела, и ниту еднаш повеќе не осетив ниту тапа, ниту јака, ниту било каква болка.
    Сакам да кажам - за вакви работи обавезно треба да се обратиш кај доктор. Можеби мојата немала појма што зборува, па и јас глупости ти пишувам, ама својот одговор треба да го бараш на стручно место...
    Со среќа, се` да ти е во ред :l:

14. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    Zdravo na site, jas sum edna od onie koi sakaat da zabremenat, no eve nekolku meseci...bez uspesno!!! malku e glupavo ova sto sakam da prasam,i se sramam od sebe za ova sto ke go napisam, no sto mislite,DALI e podobro da se ima odnosi sekoj den za vreme na plodnite denovi? ili sekoj vtor den za da bide pokvalitetna spermata? pozdrav do site

15. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.987
    Допаѓања:
    108.488

Доколку се е во ред со вас , тогаш во прашање е психата. Опуштете се и ке биде , неколку месеци е малку за да кажеш дека нешто не е во ред. :) А нема врска по колку време и колку пати треба да имате односи , тоа може да се фати и ако имате односи еднаш во неделата ;)

16. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    Blagodaram i ke se potrudime da bideme poopusteni:))pozdrav

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    Sto mislite za prvo zabremenuvanje posle 31godina?

18. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Годините секако дека се важни, но многу поважна е општата здрвствена состојба. Во денешно време сосема е нормална возраст за прва (сакана) бременост. Времињата се менуваат. Жените многу повеќе внимаваат на себе, не работат тешки физички работи кои би го “истрошиле“ нивниот организам...

Да не мислиш дека си стара? :)

19. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    :)blagodaram za odgovorot, ne mislam deka sum stara:) samo me nerviraat ludjeto sto site ajde, ajde vreme vi e, posle tesko biduva,hm...gluposti!!!! ja mislam deka toa e individualno kaj sekoja zena, a pogotovo nikogas ne sum imala ginekoloski problemi, i sega ne bidnalo 3-4meseci i odma mislat ete godini:)) ma ne se sekiram, znam deka ke bide eden den:) pozdrav :*

20. Alondra

Alondra Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    2.358

Иста возраст сме и јас имам толку години па сеуште немаме дете и воопшто не се оптоварувам со тоа.