Прашањa и одговори околу забременувањето и бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Plavuska.inaci, 9 октомври 2010.

1. nana2112

nana2112 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    409
    нема старосна граница за раѓање незнам дали сте запознаени беше изнесено во некои медиуми од страна на министерот за здраство дека најстара жена во македонија која била оплодена со вештачко оплодување била на возраст од 48 години еве и јас сум 29 години и се спремаме за инвитро документите ни се при крај само да направам 4D ехо и правец во фондот во мојот град и после чекаме одговор од фондот од скопје па здравје на кај мај месец со господ напред почнуваме поздрав до сите и стискам палци сите жени кои не сме успеале да имаме деца оваа година да успееме поздрав до сите

На nesa, tara83 и Lori-30 им се допаѓа ова.
  2. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    Od srce vi posakuvam uspeh i sto pobrgu da stanete roditeli:)pozdrav

3. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.196
    Ве читав порано и чудно ми беше кога накоја феминка ќе напише дека е тажна што 5 месеци неможе да забремени. Абе девојки, 2 недели како решивме дека од следниот циклус и ние ќе се обидеме да имаме дете и секој ден на тоа мислам, точно знам кога ми се плодни денови сведниве два месеци цццц ме фака лудило. Не ви било лесно значи :)

4. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Колку и да мислиш драга на плодни и неплодни денови, дали ќе биде или не, ќе се фати овој пат или наредниот, џабе е, колку повеќе мислиш на тоа, толку повеќе полудуваш...психата е страшно нешто :o
    Опушти се, само тоа ќе ти кажам и ќе си дојде тоа кога треба, си знае , верувај ми :)

На cecilia му/ѝ се допаѓа ова.
  5. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.196
    Поминав триесетина години пазејќи се од бременост како од најголемо зло кое може да ме снајде и сега во оваа нова ситуација незнам како да се однесувам или како да се чуствувам. Целата сум збркана. :?:

6. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    Jas licno mislam deka psihata pravi cuda!!! go oteznuva ostvaruvanjeto na zelbata za bremenost! so mene se e vo red i so maz mi, a eve petti mesec ne uspevame, i se prasuvam zosto?! mislev deka e od umor, no go resiv i toa, i pak nisto!!!! sega sum ubedena deka e do psihata, i mislam deka nie koi posakuvame bremenost treba da se opustime, da ne mislime na bebe, i da broime, racuname i merime plodni denovi, i temperaturi, ednostavno plodnite denovi od prilika gi znaeme, ni ostanuva samo vodenjeto ljubov:)))
    Ne sum znaela deka ova ne odi taka od prvpat:)))no sega znam!!! i eden sovet: nikogas nisto nemojte da cekate, zasto se ke si dojde na svoe mesto koga ke treba! :*

[mod-kirilica:1bgi3bmb][/mod-kirilica:1bgi3bmb]

На nana2112 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Лори-30 се сложувам потполно со тебе, психата е баш чудо, те прави и врти како сака, така што навистина не треба разочарување, а уште помалку броење на плодни денови, затоа што со сигурност никоја од анс не знае точно кога и се плодни деновие, еве пример, јас, не знам, имам нередовна менструација и не знам никогаш кога ми се плодните денови, затоа што не знам наредниот месец на која дата ќе добијам, нема правило, само релакс и се ќе си дојде на свое место, Господ е голем и еднакво им дава на сите, само тој си знае кога и како. :)

На Lori-30 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. stylishh

stylishh Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2011
    Пораки:
    425
    Допаѓања:
    619
    Девојки да ве прашам пошто оваа тема е поактивна па морам тука.
    На колку време се прави спермограм повторно?

9. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709

10. Serafima

Serafima Форумски идол

Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    21.274

Препорачливо е на три месеци, зашто сперматогенезата трае 72 денови.
    Исто доклоку мажот претходно имал висока температура, грип... не би било добро да го прави спермограмот, зашто може да даде уште лоши резултати.

11. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    После колку време од неуспех за забременување е препорацливо да се направи спермограм?

12. Alondra

Alondra Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    2.358
    После 1 година.

13. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    Сто мислите? дали тестовите за плодни денови се точни или не?

14. tara83

tara83 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    69
    Јас со нив немам некое добро искуство, секое утро ги правев во исто време од 11 до 18 ден и ниту еднаш не се покажа втора линија ( нели треба да се појави една контролна линија и до неа уште една црвенкаста линија - доколку овулацијата е тука некаде, во зависност од интензитетот на црвената боја се претпоставува близината на овулацијата ).Мене не ми беа од корист тие овулациски тракици, но некои навистина успеале да трефнат овулација благодарение на нив, така да - пробај, ништо не губиш, само може да добиеш ;) среќно :*

15. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    Благодарам Тара за одговоров, и ја мислам дека не се точни, ја сто го имам тестов не е со линии, туку има екранче и на него излегува smiley ако е плоден ден а ако не се појавува празно кругче и скапо го платив, но оној месец на 13ден ми показа плоден ден а сега -не! а мојот доктор ми има казувано како да знам кога ми се плодни денови, значи подуеност и болка во стомакот доле, акнички и др, и сега сето тоа го чувствувам а тестот показува дека не ми е плоден ден! ми доага редовно,секој 28ден и немам никакви проблеми, и сето тоа со тестовите сто првпат ги правам задниве два месеци од пуста зелба да забременам, мислам дека не показува точно! дали и ти посакувас да забременис? поздрав

16. tara83

tara83 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    69
    Драга Лори, ма ја што не претрпев додека да забременам :( ух.......... веќе сум бремена( после 7 месеци интензивно бркање плодни денови ) и здравје Боже следната недела треба да се породам. Сакам само ова да ти кажам, и јас како тебе добивав на 28 дена, па според медицински теории овулација би требало да имаме некаде на средината на циклусот, што значи тоа би дошло од 11 до кај 14-15 ден, е па јас по овие теории останав бремена во апсолутно НЕПЛОДЕН ДЕН - значи откако останав бремена на секоја контрола на ехо малиот покажуваше дека расти со + 7 денови ( во смисла ако требаше по менструација плодот да е 10 гестациски недели он покажуваше 11 по сопствен раст ) за на крај гинекологот да ми каже дека најверојатно сум останала бремена на 7 ден од почетокот на циклусот - кој важи за АМА ИЧ НЕПЛОДЕН ДЕН :P !!!!!
    Наравоучение - опушти се, не брои денови, не се осврнувај на плодни и неплодни, уживај и ВЕРУВАЈ СЕ ЌЕ БИДЕ ;) <3 :*

На anuHka и Lori-30 им се допаѓа ова.
  17. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    ЕЕЕЕ супер, мн ми е мило сто ке станес мамичка:))) и мене не ми се јасни веке тие денови, три дена по ред правам тест, значи на 12,13 и 14ден и се неплодно, е како мозе! па јас и чувствувам дека ми е овулација!!! а имам мн другарки и пријателки сто се обидувале и скоро сите се од 6-ти или7-ми пат забременети, мене ми е ова 6-ти се надевам ке успеам! тебе ти посакувам мноооогу срека и љубов, а на прво место здравје и да не известис кога ке станес мамичка, со лесно нека ти е :* :inlove: :*

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.160
    Lori, јас би ти рекла навистина да не се оптоваруваш. Значи да престанеш да сметаш кога ти се плодни денови и дали ќе се фати. Само уживајте со мажот ти, и кога треба, ќе биде. Знам дека е лесно да зборам вака, ама верувај, искуствата покажале дека ако е се во ред со партнерите, психата е најчестиот проблем. Од срце ти посакувам што поскоро да забремениш! :)

На Lori-30 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. DeMelo

DeMelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2011
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    1.405
    38 недела сум, сабајлево прокрварив, отидовме на ГАК ме пратиа дома ( 2 см сум била отоврена , и најверојатно ЦТГ покажало ок, па докторката ми рече ако е се во ред дојди по една недела пак на ЦТГ, ако има потреба во случај да пукни водењак или силни болки и порано) Гледам течи од мене уште крвца али како мешана со водичка да е , дали е од тоа нормално поради крварењто од утрово или пак можно е да пукнал водењакот?Болки некои силни немам.Не знам што да правам дали да се вратам пак на клиника.И друга работа што ме загрижи од што бев уплашена и испаничена не ја прашав докторката, гледав на ехото кога го мереа главчето покажуваше димезии како за 40 недела , и докторката прокометира машала али како со загрижен поглед.Дали е во ред главчето да е толку големо?
    Ве молам кој има повеке искуство за одговор страшно сум уплашена и загрижена.Ви благодарам.

20. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    Благодарам мила на утехава и охрабруванњево, многу ми значат! Знам дека ке биде, но навистина после пола година станувам крајно нестрплива! и сакам да узивам во мајчинство како и сите други....се надевам ке го имам тоа задоволство набргу!!! :*