Прашањa и одговори околу забременувањето и бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Plavuska.inaci, 9 октомври 2010.

1. macence85

macence85 Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2010
    Пораки:
    1.217
    Допаѓања:
    824
    Женички знам дека некои риби не е убаво да се јадат во текот на бременоста. Неможам да најдам ништо за пастрмка а ме има фатено страшна стрвост. Да не има некоја феминка ваква информација :tmi:

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.154

Тоа пред се се однесува на конзервираните риби, исто и свежите морски риби од типот на скушата - се смета дека содржат жива и други отровни материи. Пангата за никого не е препорачлива, полна е со отрови. Свежа пастрмка, одгледувана тука во Македонија можеш да јадеш без проблем, исто мислам дека смееш и лосос. И онака е препорачлив зголемен внес на мононезаситени масни киселини (омега 3, 6, 9) кои во големо количество ги има во рибите :) Еднаш до два пати неделно може да јадеш свежа риба.

На macence85 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    Ja mislam deka mozebi e strasno da jades cesto nesto sto ne e zdravo, no ako ti e zelba i probas ednas ili dvapati, sigurno nema nisto da ti bide! taka da ne se izmacuvaj so nisto! probaj si slobodno! pozdrav

На macence85 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.391
    вака девојки морам да ве прашам нешто и ми треба одговор
    значи бремена сум и на гинекологот му реков кога ме праша за крва група дека сум позитив
    но имам некои сомнежи не сум сигурна
    што ако сум негатив??а мм е позитив уствари нели не е он битен јас сум битна
    би сакала да знам додека да дознам за сигурно која крвна група сум некој да сподели искуство со мене
    ми имаат кажано дека се правеле испитувања секој месец.
    Ви благодарам однапред.. :)

5. verica81

verica81 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    55
    Ако си негатив битно е само сопругот да не позитив ама за првото дете не е битно ,треба ако си негатив а тој позитив да примиш инекција 24 часа од порагање . Поубаво прашај јас знам од мајками можда има некои нови работи.

6. Bebu6ka

Bebu6ka Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2011
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    0
    Вака бремена сум 5 недели значи 24/7 ми се лоши, повраќам немам апетит за јадење штом каснам нешто веднаш во wc сум,ако некој го има искусено ова нека ми помогни.Благодарам. :*

7. Bebu6ka

Bebu6ka Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2011
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    0
    Ве молам одговорете ми како да си помогнам со да правам ако некој знај.. :worried:

8. Nedzhla

Nedzhla Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    96
    златна кај некој тоа е нормално еве баш прееска зборев со мајка ми таа исто била ко била бремена со мене постојано повркала и пак јадела колку и да не и се јаде мора да јадеш,јас сум 4 месец не повркам ама од се живо ми се гаде а од месо па и устата ми се наполнува да повратам,а крвта ми е слаба не се секирај се ке се среде позз а ако не па сепак посети си гиниколог

9. macence85

macence85 Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2010
    Пораки:
    1.217
    Допаѓања:
    824
    Бебушка сосем нормално е тоа во почетокот на првото тромесечие. За да си помогнеш јади некоја полесна храна, јади солени крекери и она што можеш. Сега ќе имаш големи промени во вкусот па нешто што си јадела можи да не го сакаш и обратно. Само без паники и среќно. Ако те интересира нешто повеќе слободни пиши ми лп. И јас сум бремена сега па ако можам да ти помогнам ќе ми биде мило. :)

10. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.391
    Бебушка купи си шумливи таблетки со калциум и Ц витамин мене многу ми помагаат а и повеќе ме тераат на јадење ...

11. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.905
    Истото и мене ми се случуваше, матичната д-рка ми препорача да купам Прогастал капки, не се штетни, на база на прополис се, ги има во секоја аптека, се пијат 15 капки половина час пред секој оброк (доручек, ручек, вечера), исто купи си и Б6 витамини и тие се пијат 3 пати на ден.
    Што се однесува до храната, јади почесто и имај помали оброци, така нема да го оптоваруваш желудникот, избегнувај потешко варлива храна како зелка, грав, грашок, јас и од варени компири и пире повраќав, избегнувај теста-зелници, буреци и тестенини. Јади јаболки и банани, избегнувај киви (до душа не знам сега дали има :?: ), портокали и лимони, го гризат желудникот и создаваат уште повеќе киселини, грицкај бадеми, тие смируваат (се препорачува да бидат живи, непечени), пиј чај ок камилица и тој смирува.
    Ќе помине, би требало до 12-13 недела веќе да престанат, мене ми траеја малку повеќе, некаде до кај 16 недела, ама сега сум топ, дури имам и зголемен апетит, мака мачам да го сузбијам :lol:
    Со лесно.

12. Nedzhla

Nedzhla Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    96
    теле сум невидено абе кој ми рече да клекнувам бе ко се одпнав на гз стомакот некако ми се превитка и сеа мн ме боли девојки дали има нешто сериозно со ова треснување од земја или ништо не е болките ке поминат.позз НЕСМАСНА СУМ ЗНАм ;(

13. NoellePage

NoellePage Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.768
    Неџла, а ти воопшто да не си се потресуваш, освен ако не те боли премногу. Не се замарај воопшто, уживај си во бременоста, прави си се нормално, само не заборавај дека си бремена. Јас чат пат знам да се стрчам по автобус, но се контролирам во последно време, друг ќе дојде што имам јас бремена жена да трчам по автобуси. Така да парави си се само умерено и не се преоптоварувај со фактот дека си бремена, нека ти биде најубаво скуство наместо стрес и паника. Само за посериозни промени или болки одма кај својот лекар.Секоја среќа

14. crnamacka01

crnamacka01 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2011
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    25
    на моја другарка исто така и беше,,но мислам дека само околу 1 месец,потоа само тоа се менува,,и потоа си имасе супер бременост,ни и се повраќаше ни ништо.

15. simonice

simonice Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2012
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    99
    Не се секирај бебушка,и јас бев истата :puke:
    дури и кога ќе одев на работа застанував да повраќам по патот:lol:
    најмногу може да те држи до трет месец,после нема да е така ;)

16. DeMelo

DeMelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2011
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    1.405

Гледам повекето феминки го имале слично искуство, така да издржи за твоето малечко, кај сите е слично јас дури од вода повракав и тоа ми беше уште потешко што тие месеци одев на работа.До кај 3 месец после тоа се поминува ;) Гледај пијај кисела вода можеби може да ти помогне, мене некогаш ми помагаше.Ке поминат и овие денови не се секирај и со лес да ти бременоста.ПОздрав

17. Filiposka

Filiposka Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    384
    Допаѓања:
    261
    Нема помош тука....за жал :( ....Јас повраќав 6 месеци и истуркав некако :D .....Само седмиот месец нормално јадев а потоа осми и девети имав киселини :( ...ама се издржува :) .....Кога многу ми беше лошо а и јас работев пијав енергетски пијалок (И АКО НЕ СЕ ПРЕПОРАЧУВА ЗА ТРУДНИЦИ) ама земав од некој кој се послаби.....само не RED BUL :) ....ќе издржиш потоа се се заборава :) барем така сите викаат и ако јас уште се сеќавам на тие денови....ама сепак пак сум спремна пак да ги поминувам ;)

18. DeMelo

DeMelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2011
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    1.405

Не се согласувам со вас Филипоска за ова, бидејки кај секоја жена е индивидуално , кај многу жени сум читала помагаат крекерите, бадемите, лимонот, чај од жалфија, кај мене тоа не помагаше али за тоа пак киселата вода некогаш убаво ми беше добредојдена.Мислам дека за секоја трудница е разично и треба сама да си го изнајде лекот.Ете тебе процесот ти бил подолготраен - 6 месеци, кај мене беше 3 месеци кај некое е цела бременост а некој па воопшто го немаат.САМо храбро све се издржува, све се заборава кога ке дојде малечкото на свет. :)

19. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.987
    Допаѓања:
    108.471
    Пробај со бадеми , крекери , чаеви но НЕМОЈ НИКАКО такви енергетски пијалоци па тоа е чиста хемија и полно со кофеин ти што јадеш/пиеш и бебето го добива истото , немој многу лоши работи сум слушнала за тие пијалоци значи колку и да ти е лошо немој ништо такво пробај со нешто др , позз

На Unique.chick и DeMelo им се допаѓа ова.
  20. Eleonorastrumica

Eleonorastrumica Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2010
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    196
    Ме интересира снаата земала брис за стрептокока ,во наодот и вели нормална вагинална флора присутна,патогени микроорганизми не се изолира има нешто или нема не и е јасен разултатот а моментално гиникологот и бил на пат