Прашањa и одговори околу забременувањето и бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Plavuska.inaci, 9 октомври 2010.

1. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    805
    Немам јас крварење туку болки како пред добивање... ама незнаев дали е нормално или не па ме фати паника... А инаку АИТ не отидов на гинеколог туку тука на матичен лекар да си закажам за проверка на крв дека ми е во комшии и немав време да одам на друго место, и тогаш ми плесна дека ќе сум добиела а јас па одвај си го дочекав ова :)

2. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    805
    Инаку заборавив ФАла ви на одговорите :) :) :)

3. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Мравче,нормални се тие болки,и јас ги имам, и јајници ме болат, и стомак ме сече, и некои грчеви ме фаќаат......не му се секирај,нормално е све тоа.И најважното ЧЕСТИТКИ ЗА БРЕМЕНОСТА, не му ја мисли него само уживанција.

На Mravce му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    805
    Фала многу :*

5. rak11

rak11 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    77
    и јас имав болки на поцетокот сега поминаа не се секирај нормално е тоа

6. olence86

olence86 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2012
    Пораки:
    287
    Допаѓања:
    91
    Дали може некоја од вас да ми каже како точно да пресметам кога ми се плодни деновите?????
    Имам нередовен менструален циклус. Се случува секој месец да ми доцни по 5-6 дена.
    Поздрав

7. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    227
    MRAVCE прво честитки за бременоста, и јас сум трудна 7 недели и јас чувствувам некои болки во долниот дел од стомакот не се страшни како за добивање а имам и исцедок жолтеникав (бело прање ) па вчера матичниот ми рече дека не е ништо страшно бебушот е добар срцевата реакција супер ама ми даде вагиналети прогестерон да ставам 20 дена и рече дека не било тоа ништо страшно. така да не се секирај телото ни се менува и затоа ги чувствуваме тие реакции ... Уживај си во бременоста редовно пиј фолна киселина и редовно контроли и се ќе биде во ред ... Уживај си :)

8. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    805

Бев јас на гинеколог денес мене ми е уште рано ми рече да одам за 10 дена дена на контрола и дека сега само мала точка има, па после ќе ми даде фолна киселина, и ми рече дека се ми е во ред така да ми олесни сеа, сега да ги видам уште резултатите од крвта па ќе видиме :)

На AIT и ivanovicka им се допаѓа ова.
  9. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    227

Бев јас на гинеколог денес мене ми е уште рано ми рече да одам за 10 дена дена на контрола и дека сега само мала точка има, па после ќе ми даде фолна киселина, и ми рече дека се ми е во ред така да ми олесни сеа, сега да ги видам уште резултатите од крвта па ќе видиме :)[/quote

Се ќе биде во ред уживај си, само јас би ти препорачала уште сега да пиеш фолна киселина таа дури се препорачува да се пие три месеци уште пред забременување но сепак ти консултирај се со гинекологот зашто мојот уште кога констатиравме бременост во втора недела ми даде и тифол (фолна) и прегназон комплет со омега 3 одма да пијам а од средата кога ја видовме и срцевата реакција одма ми даде и магнезиум и прогестерон вагиналети и рече дека се е супер :inlove: честитки уште еднаш и многу сум среќна што на форумов се зголемува бројот на бременки поздравче :)

10. Kostadinska

Kostadinska Нов член

Се зачлени на:
    29 мај 2012
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    1
    Dali so odenje na aerobik moze da se izgubi bebeto? :o

11. Elenika

Elenika Нов член

Се зачлени на:
    15 мај 2012
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    74
    девојки сакам да ве прашам 5 месец сум и бев пред ден два на контрола ми рекоа дека бебето е карилцно наместено го прашав докторот дали е лошо тоа тој не ми одговори само ми реце да ги исправам нозете на зид ако знаете нешто во врска со ова кажете ми и дали има шанси бебето да си дојде во правилна положба до времето за породување инаку јас само еднаш го осетив како клоца бев на контрола се е во ред ама мн е мирно има ли некаква врска тоа со развојот или не позз и ви благодарам мн однапред

На Nedzhla му/ѝ се допаѓа ова.
  12. macence85

macence85 Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2010
    Пораки:
    1.217
    Допаѓања:
    824
    Костадинска блага до умерена подвижност е препорачлива за време на нормална бременост. Е сега зависи што правите на аеробик. Јас искрено од моментот кога дознав дека сум бремена престанав со вакви активности. Пешачам и понекогаш вежбам јога за бремени но тоа е се.

13. jesicaalba

jesicaalba Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    25
    Сакам да прашам за една другарка, таа и сопругот и имаат иста крвна група, па дали тоа може да прави проблеми при забременувањето?

14. blond

blond Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.720
    И двајцата се Рх+?

15. stefka30

stefka30 Активен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    1
    zdravo!i mene me interesira ova so krvnite grupi,sto treba ako i dvajcata bidat rh+,eve jas sum 0 +....seuste nemam deca ......moze li nekoj sto znae da pise blagodaram odnapred

16. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    за да дознаеш дали си рх+ или рх- треба да отидеш на лекар, ( поточно во тансфузиологија) и да ти направат анализа на крвна група (ако не знаеш) и рх фактор, ако жената е негатив, тогаш прима инекции во текот на бременоста, а ако е позитив, нема да ја прима таа инекција, доколку си рх+ нема да му го испитаат рх факоторот на мажот.
    инаку и јас сум 0+ па сум бремена, така да крвната група нема никаква врска со забременувањето. поздрав :hai:

На blond му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    227
    Девојки сакам нешто да прашам, веќе сум 8 недела и 4 дена во бременост направив и преглед имаше срцева акција и се беше супер (бар така ми рече докторот) ми даде терапија сабајле и навечер утрогeстан 200 прегназон тифол и магнезиум и утре сум пак на контрола. Имам некој исцедок кој е повеќе жолтеникав не е кафеав и бело прање. е Сега прашањето ми е што јас не чувствувам никакви симптоми ниту гадење ниту повраќање ништо буквално ништо како да не сум бремена освен што од време на време левиот јајник ќе ме притисне и ќе ме боли одредено време и после ништо. Нормално функицонирам нормално јадам и дури ме фаќа страв дали од толку нормално е нормално. Дали е стварно ова така нормално и дали некоја има слично искуство и чувство како мене ... Фала ви

поздрав до сите идни мамички :inlove:

18. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.983
    Допаѓања:
    108.450

јас ке ти кажам да не се секираш зашто немаш ниту гадење ниту повраќање, и јас немав ништо од овие симптоми па се беше во ред со бременоста :) кај сите жени е различно :) за белото прање ако е многу , прашај си гинеколог да не треба нешто да ти препише, бидејки секрет со жолтеникава боја може да значи инфекција , сепак прашај си заова за др. да не се секираш ;)

На ivanovicka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Elenuskaa

Elenuskaa Популарен член

Се зачлени на:
    11 септември 2011
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    2.038
    Мене ме интересира доколку една личност има хронични заболувања, колку се шансите таа личност да остане бремена?

20. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    227

Koritsaki ти благодарам на брзиот одговор малку да си смирам душичка по цел ден денес висам на интернет и барам одговор на ова што ме мачи зошто искрено многу се исплашив после две години конечно да дочекам и јас да сум во исчекување на моето бебенце а сега кога конечно сум никакви чувства дека сум, немам ништо ... симптоми од бременост 0 а за исцедокот докторот знае и кога му кажав ми ги препиша овие utrogestan / Утре сум на контрола што и тоа ми е некако чудно ми се фаќа секоја недела (бев и предходната и неделата пред таа ) па ќе видам што ќе излезе ... Ти благодарам уште еднаш :* :inlove: