Прашањa и одговори околу забременувањето и бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Plavuska.inaci, 9 октомври 2010.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.867
    Допаѓања:
    203.008
    Ивановичка, ни јас немав никакви симптоми, освен што многу ми се спиеше, и ми се гадеше од риба и сладолед. Подоцна ми се јавија гадење и повраќање, кон крајот на второто тромесечие. Сечија бременост е различна, не значи дека мора да има симптоми на почетокот. Најважно е да се одвива како што треба.

Зависи од болеста, ама во принцип, во најголем број случаи болеста не е пречка за нормална бременост. Но, како што кажав, зависи од болеста, текот, лековите... затоа потребна е консултација со гинеколог.

На Elenuskaa и ivanovicka им се допаѓа ова.
  2. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Еј па јас и ти сме до ден погодени...И јас сум 8 недели и 4 дена, последна менструација имав на 18.04 а термин ми е на 24.01.2013. Тебе како ти кажаа? Инаку за ова со симтомиве ич не се секирај, и јас сум секој ден различна. Еден ден само повраќав, за гадење некој ден ми се гади, некој уопште како ни еден симптом да немам. Па не ми се ни спие. Само тој исцедокот ме потсетува понекогаш дека сум бремена. И јас користам Утрогестан. Не му се секирај,и уживај си. Ете си го видела бебето, и срцева акција имало и све било ок. Само позитивно. Поздрав

3. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    227
    Еј па јас и ти сме до ден погодени...И јас сум 8 недели и 4 дена, последна менструација имав на 18.04 а термин ми е на 24.01.2013. Тебе како ти кажаа? Инаку за ова со симтомиве ич не се секирај, и јас сум секој ден различна. Еден ден само повраќав, за гадење некој ден ми се гади, некој уопште како ни еден симптом да немам. Па не ми се ни спие. Само тој исцедокот ме потсетува понекогаш дека сум бремена. И јас користам Утрогестан. Не му се секирај,и уживај си. Ете си го видела бебето, и срцева акција имало и све било ок. Само позитивно. Поздрав[/quote]

Супер :clap: па може да се погоди и во исти ден да се породиме во иста болница ...леле колешке многу ми е мило :rofl: последна ми беше на 15.04. а краен термин вика на 20.01.2013 Денес се вратив од контрола супер напредувало бебчево 19 мм било сега срцева акција одлично денес ми земаа брисеви па ги носев сама во центар за јавно здравје во петок резултати и повторно на контрола за три недели ... Утрогестан ми намамали на еднаш навечер .... а ова другово се најнормално прегназон, магнезиум и фолна Ова за симптомиве ми е чудно ама од кај па јас да знам дали е чудно или не прва бременост ми е а и кај секоја жена е различно ,ама знаеш како психа ради па од таа причини и можда се паничам ... Боже сачувај :D

. А ти беше ли на контрола кај тебе како е, јас одам кај Стамболиев а ти?
    Поздравче и фала на подршките колешке во бременост :*

4. Skorpi

Skorpi Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    3
    Здраво,еве ме мене пак,прво вака да се пофалам после сите симтоми отидов на гинеколог и точно е бремена сум,моментално 5 недели него сакав да прашам нешто,малце незгодно :$ докторката ми рече дека нели рана бременост не се препорачувало секс,моето маже е нестрпливо :$ па да прашам дали е тоа стрикно ич или може понекогаш,а ако не до кога би требало да немам односи.

Позз и фала ви
    а на мамичките тазе како мене им честитам од се срце :inlove: :*

На ivanovicka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.867
    Допаѓања:
    203.008
    Е па зависи од бременоста - најголемиот број жени толку рано и не знаат дека се бремени, може само се сомневаат, па си практикуваат секс во нормални граници. Ако е сè во ред со бременоста, може да имате секс, слободно. Ама штом докторката ти рекла, можеби сака да види како ќе се развива плодот понатаму, па не сака влијание од надворешни фактори како сексуалните односи во овој случај. Иако, мене лично ми е глупаво да се смета дека сексот може да штети на правилниот развој на плодот - генетика е во прашање најчесто, а од надворешни фактори единствено голем стрес и претрпен шок можат да влијаат на бременоста. Барем од сето она што досега сум го видела и слушнала, а богами и прочитала.
    Јас би рекла, може секс, ама ако докторката вели не, послушај ја. Да не се оптоваруваш после со тоа дали требало или не требало.

Уф, ама се изнапишав... ако ме разбра некој, лајк :D

На MacenceEna му/ѝ се допаѓа ова.
  6. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.057
    Обично не се препорачува секс до 12недела, период кој е најризичен од бременоста, пред се поради превикнувањњето на организмот и недоволното количество на прогестерон(сеуште).
    Јас од лично искуство можам да ти кажам дека првите недели т.е. до 8ма недела, додека да отидам на лекар имавме односи, меѓутоа од тогаш до сега 21недела ни се забранети.
    Па затоа сметам дека бременоста е еден период во кој жената треба да се навикне на новите промени кои се случуваат во организмот и на телото.
    И јас незнаев како би се издржал периодот без секс, но кога ќе видиш дека може да биде многу штетно дефинитивно се издржува.
    Има други начини на кои може да бидете задоволни и двајцата, па затоа би те советувала да заборавите на секс, а да почнете да уживате во вас. ;)

7. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    227
    Најверојатно забраната за секс е заради заштита на плодот и негов подобар развој. И мојот доктор забрани секс до 12 -13 недела а јас сум 8 недела и веќе 5 дена. Мажулево мое е прилично нервозно ама што да му правам забрана е забрана Со душа го чекавме бебчево така да не е ништо страшно може да се апстинира а ако веќе нема опција за апстиненција има и други алтернативи :$ :D
    поздрав до сите идни мамички ...

8. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Супер :clap: па може да се погоди и во исти ден да се породиме во иста болница ...леле колешке многу ми е мило :rofl: последна ми беше на 15.04. а краен термин вика на 20.01.2013 Денес се вратив од контрола супер напредувало бебчево 19 мм било сега срцева акција одлично денес ми земаа брисеви па ги носев сама во центар за јавно здравје во петок резултати и повторно на контрола за три недели ... Утрогестан ми намамали на еднаш навечер .... а ова другово се најнормално прегназон, магнезиум и фолна Ова за симптомиве ми е чудно ама од кај па јас да знам дали е чудно или не прва бременост ми е а и кај секоја жена е различно ,ама знаеш како психа ради па од таа причини и можда се паничам ... Боже сачувај :D

. А ти беше ли на контрола кај тебе како е, јас одам кај Стамболиев а ти?
    Поздравче и фала на подршките колешке во бременост :*[/quote]

Дај боже заедно да се породиме, баш ќе ми биде мило. И ти кажав не се секирај за симтомиве, јас претходниве денови немав ни еден симптом, денес како дамла да ме удрила, немам апетит, ми се повраќа...а синоќа кај моите пола леб изедов :lol: . Значи променливо е, и кај секого различно. И во нешто друго сме исти, и мене бебето ми е големо 19 мм. Пијам фолна,магнезиум и ц витамин. Утрогестан навечер.
    Јас одам кај Кузмановска во Промедика.
    Поздрав и да си продолжиме со поддршкиве ;) Цмокче

9. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    девојки, дали во текот на бременоста одевте на летување, и дали пливавте во море/езеро, во базен секако не е препорачливо заради бактериите. Ај тие по искусните нека кажат нешто. Јас имам нормална бременост, и сум 11 недела, а за една недела планираме со мм да отидеме на викенд до Грција, па јас незнам дали смеам да пливам или не.

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.867
    Допаѓања:
    203.008
    Во море нема проблем, базен и езеро избегнувај. Јас на почеток на второ тромесечие бев во Грција и се изнауживав во морето. Слободно бањај се, ама не седи многу на сонце и не сончај го стомакот (носи сепак дводелни костуми за капење).

На ecee и senjorita.lombardi им се допаѓа ова.
  11. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    227
    Дај боже заедно да се породиме, баш ќе ми биде мило. И ти кажав не се секирај за симтомиве, јас претходниве денови немав ни еден симптом, денес како дамла да ме удрила, немам апетит, ми се повраќа...а синоќа кај моите пола леб изедов Значи променливо е, и кај секого различно. И во нешто друго сме исти, и мене бебето ми е големо 19 мм. Пијам фолна,магнезиум и ц витамин. Утрогестан навечер.
    Јас одам кај Кузмановска во Промедика.
    Поздрав и да си продолжиме со поддршкиве

Еј супер за нашиве бебушки, :rofl: А за сипмтомиве стварно сите не сме исти па сите различно реагираме а јас Бог да чува се испаничувам без потреба,
    јас денес ги земав резултатите од брисовите суза сузана :D нема ништо чисто се , па докторот ми вика уживај си и терај си одмор со усул па за три недели на контрола и скрининг. За апетит до вчера и немав нешто посебно голем(ама тоа си беше и нормално за мене ) ама денес сум фрлила мерак на крофни па низ град само ги купувам и денес сум цел ден на нив, сто кила ќе се направам уште пред да почне стомачево да се познава ;( па нема да се знае дали е труднички стомак или крофна :D
    Продолжувам со истата терапија како што ми ја даде д-ров и терам утре на некој ден одмор, па се недевам дека нема баш на одмор да ги осетам ова “посакуваниве “ симптоми :D
    поздравче до тебе чувај ми се и расти :)
    и пиши како напредуваш
    :*

12. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    227
    јас утре заминувам на одмор со одобрение од доктор така деа нема никаков проблем да се оди на одмор ама ако се работи за бањање да се избегнува езеро и базени, море може без проблем затоа што има јод, и нормално не многу сончање и да се избегнуваат тешки активности ... слободно терај си одмор и уживај во него
    поздрав :*

13. ecee

ecee Активен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Me interesira dali e vo red da se pie gazirana voda vo tekot na bremenosta mesto obicna ... bidejki jas nemozam da ja pijam obicnata voda i pijam samo gazirana ... i se plasam da ne mu nastetam na bebenceto

14. Micika80

Micika80 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    298
    Девојчиња и јас сум во истата група :hai: Ја завршувам 8 недела, а последна менструација имав на 04.04, меѓутоа јуначево се фатило на крај на месецот :) Ќе имаме сите јануарски бебиња. :rofl: Јас немам посебни симптоми,немам ни посебен апетит, ни одбивност од храна, сега за сега одлично терам. Пијам само фолна кислина а за ц витамин пијам секој ден природни цедени сокови, овошје и зеленчук.

На silk, ecee и ivanovicka им се допаѓа ова.
  15. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    227
    [/quote]

Девојчиња и јас сум во истата група :hai: Ја завршувам 8 недела, а последна менструација имав на 04.04, меѓутоа јуначево се фатило на крај на месецот :) Ќе имаме сите јануарски бебиња. :rofl: Јас немам посебни симптоми,немам ни посебен апетит, ни одбивност од храна, сега за сега одлично терам. Пијам само фолна кислина а за ц витамин пијам секој ден природни цедени сокови, овошје и зеленчук.[/quote]

Добре дојде во групата :D и јас немам никакви симптоми и тоа искрено ме исплаши ама со подршка на форумов го надминав тој страв и сега си уживкам (релативно ) Уживкај си и ти и пишувај овде да се подржуваме колку можеме .. :) утре одам на одмор па се читаме кога ќе се вратам

поздравче и лесна бременост :*

16. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.058
    Допаѓања:
    43.018
    Честитки за сите !!! Имајте лесна бременост и уживкајте после ке имате големка работа околу бебенцата :lol: :lol:
    Иначе не сите ги имаат истите симптоми
    Пр јас гадење ретко имав , си ги пиев витамините и додуша уште ги пијам се до крајот на доењето :lol: :lol:

17. Micika80

Micika80 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    298
    Не се секирам за симптоми, сестра ми имаше идеална бременост, без ниеден ден гадење,киселни,мачнини,тегоби и на крај со брз пораѓај роди здраво бебенце.Така што посакувам за сите до крај да си истераме со песна.
    Имај убав одмор и се дружиме :hai:

18. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    јас да не се подречам, 11 недела сум, но до сега само еднаш ми се згади и тоа пред 2 дена оти многу изедив, инаку немам никакви симптоми освен со не ми доаѓа менс., и носот ми е многу осетлив, знам и соседите што имаат ручек. Така да идни мамички не бркајте симптоми, :hai:

19. Elenika

Elenika Нов член

Се зачлени на:
    15 мај 2012
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    74
    ее уживај де легнам да спиам рита ке станам ке седнам ке се смири ајде пак ке ме фати дремка и пак ке легнам ко почне да рие од внатре јок бре дали 2 саати спиам море здравје да дојде што поскору октомври мош тогаш полесно ке е :D

20. peperutka08

peperutka08 Активен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2012
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    da vi se pridruzam i jas, vleguvam vo 8 nedela:) zasega e se vo red, i jas nemam sega nekoi posebni simptomi. Pijam i magnezium plus. pozz :)

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.