Прашањa и одговори околу забременувањето и бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Plavuska.inaci, 9 октомври 2010.

1. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    227
    Бев во Систина и тој доктор таму ми рече аспирин никако. Бебушот добро се развива во мешето а кафеавиот исцедок бил сосема нормален во текот на првото тромесечје и се додека не бил обемен и неменувал боја кон црвена како и ако добивал на чуден јак мирис не било ништо страшно од причина што тој кафеав исцедок се појавувал тогаш кога постелката почнувала да се формира да се лепи за ѕидот на матката и да создрава простор за бебушот. Тоа го добив како објаснување. Како терапија ми препорача да продолжам со утрогестанот вагинално трипати на ден ,(а кога го прашав за инекции ми објасни дека инекции примаат жени со обилен исцедок а кај мене немало потреба ) - ФАЛА БОГУ. да си пијам магнезиум витамин ц прегназонот и тифол. Многу ми олесна кога го слушнав сето ова и кога го видов бебушот на ехото таму (многу пософистицирано отколку кај мојов матичен , кај мојов матичен неможев да си го препознаам бебушов дека е во матката а овде многу убаво му се видоа и рачињата и нозете и главчето. И срцето му го слушнав како му чука ) ФАЛА МУ НА БОГА :D

Само сфатив една работа не треба ништо да препуштаме на случајности и секогаш кога ќе проработи интуицијата треба да го послушаме тоа наше внатрешно јас. Знам дека уште многу ќе се паничам таква сум јбг, ама бар на момент се тешам дека има некој што ќе ми даде подршка во моите секирации.

Девојки ви благодарам на подршката и имате огромна подршка од мене ...
    Лесна бременост на сите труднички :inlove: :*

2. Sundream

Sundream Истакнат член

Се зачлени на:
    29 февруари 2012
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    47
    da da..aspirin nikako i bilo sto drugo sto go zgolemuva krvarenjeto... i jas imav obilno krvarenje pa ete bez nikakvi lekovi mi pomina. sega ja teram 12 nedela. od sto citam po internet sekoja vtora ima krvarenje vo bremenosta...taka da teraj si poleka, smireno i se ke si dojde na svoe. Pozdrav i lesna bremenost na site :)

На kostadinka24 и ivanovicka им се допаѓа ова.
  3. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778

Ејјјјјјј колку ми е мило што се испадна ок. Абе изгледа џабе се трескаме од земја а за сва има логично објаснување. Ете тоа што ти го кажал докторот е баш логично, дека постелката се формира, се лепи и си прави место. Ама па некој друг (што помалце знае) ќе те извади од памет и после ќе паѓаме во депресии. А кажи колку е убавко кога првпат ќе видиш и рачиња и ноџиња...? Како мало човече... Па уште и пливка таму, си мрдка со рачињата... А ти кажаа ли да лежиш или можеш нормално да си функционираш? Уште еднаш ти посакувам се најдобро, и на тебе и и на сите нас трудничките а оние кои си чекаат бебиња уште следниот месец да си се израдуваат. :*

4. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    227

Сонце, чувството е возвишено и неописливо кога ќе си го видиш сопственото сонце како пливка и претка во тебе. Кога ќе видиш како расте во тебе, неописливо прекрасно е. И да видиш колку многу само за џабе се трескаме и нервираме ама и за тоа и некој друг допринесува па колку и да не сакаш психата си го прави своето. Докторот од Систина ми рече дека нормално можам да функционирам неморам да се врзам за кревет но незначи дека треба да запињам како коњ. Повеќе одмор ама не врзано за кревет. Сите активности нормално само со повеќе паузи во текот на денот. Многу витаминчиња и позитивни мисли. Ти посакувам најубаво и најлесно носење со бременоста и уживај само уживај ова е времето кога треба навистина да уживаме. Посакувам лесна бременост на сите идни мамички и само позитивни мисли и многу љубов . Поздравче до сите

На silk му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Xhita

Xhita Активен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2012
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    Сакам да прашам нешто,можеби прасањево ке биде чудно или да не речам "глупо"....Дали може да се појават симтоми на бременост после 24 часа?и кои се тие...? :$

6. Lacrimosa

Lacrimosa Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2010
    Пораки:
    1.833
    Допаѓања:
    2.932
    Не може. Симптоми се јавуваат најрано за 2 денели, мада и тоа ретко. Накај 6-та недела се јавуваат најчесто. Така ми кажувале оние кои биле бремени.

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.867
    Допаѓања:
    203.008

Нема шанси - најрано што може да се појави е замор и поспаност, ама дури 15-20 дена после незаштитениот однос.

8. AIT

AIT Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    1.752
    Симптоми на бременост не може затоа што можеби уште трае оплодувањето,но да се почувствува зачнувањето може. Јас со ќеркичката го почувствував како чудно голицкање кај јајникот и бев сигурна дека е тоа (иако мајка ми ми се смееше),но прво што помислив беше вонматерична бременост,заради јајникот,НО за среќа излезе нормална бременост. Јас тестот го направив за една недела од односот и покажа бледа втора црта.

На Xhita му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Xhita

Xhita Активен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2012
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    Веќе 2/3 дена чувствувам како што рече AIT голицкање,мали умерени болки,како нешто чудно да ми се сличува во стомакот :) :) :) (можеби сето ова го чувствувам од преголема желба да сум бремена)
    се надевам дека и јас ке ги имам истите резултати :)

На AIT му/ѝ се допаѓа ова.
  10. aaaaaaaaa443

aaaaaaaaa443 Активен член

Се зачлени на:
    2 јули 2012
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    pomos

mozebi zvuci glupo no mlada i isplasena pa resiv da prasam.dali moze da se zabremeni dokolku racno se zadovoluvame a na rakata slucajno ima ostanato predsemena tecnost?i toa vo plodni denovi?jas dobiv menstruacija no sepak se plasam posto imam slusnato deka sepak moze da se bide bremena a da se dobiva menstruacija.ve molam kazete mi

11. Adi888

Adi888 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    6.189
    Допаѓања:
    23.255
    pomos

Нема шанси ако ти дошло менструација да бидиш бремена ..Уживај :)

12. Sanjichka007

Sanjichka007 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2012
    Пораки:
    1.544
    Допаѓања:
    11.928
    pomos

Добро бе стварно имаш 22 години и си толку неинформирана за вакви работи? Велиш рачно сте се задоволувале, па зарем од рака ќе останеш бремена? Толку ли незнаеш дека за бременост треба да дојде во контакт со вагината што значи внатре партнерот да ти сврши?! Аман бе девојки, тотално неинформирани се впуштате во овие води и после аман аман за секоја ситница трудна ли сум? На рака ти останало предсемена течност па бремена ли сум |( од лелеееее
    и друго |( како може да мислиш дека си бремена кога си добила? Може да се случи но тоа не е менструација туку неколку капки крв |(

13. simonice

simonice Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2012
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    99
    можно е,можно е :lol: :rofl: :lol:

14. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    прво да ви се пофалам дека сум бремена веке некаде 10-та недела ;)
    е сега сакам да ве прашам нешто, денес бев на лекар ми се здрви неврот на десната страна на лицето, нее многу некоја почетна фаза на пареза, така мислам дека ми рекоа :( и нели дека сум бремена ми дадоа само некои инекции б1, б6, б12 витамин и таблети за имунитет, се надевам дека оваа не е штетно за бебето така , нели сепак се само витамини, и се надевам за брзо ке ми помине без некоја последица? :?:
    мојот матичен гинеколг е на одмор па неможам да се чујам да ја прашам :(

На LaChiquita и kikav им се допаѓа ова.
  15. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    227
    Ти честитам на бременоста , со лесно нека ти е. Што се однесува до инекциите што ти ги дале заради тоа што ти е здрвена страната на лицето не би требало да бидат проблем за плодот и твојата бременост од причина што се само витамини, а витамините во бременоста и те како се потребни и за тебе и за плодот. Но најдобро е да разговараш со гинеколог (можеш да се јавиш и кај друг за консултација телефонски не мораш да го чекаш матичниот ) за да ти олесни на душичката.
    Поздрав и не се нервирај уживај во бременоста :*

16. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    ти благодарам многу, да конечно се слушнав пред малку со матичниот гинеколог и ми кажа дека нее штетно :D сега сум многу помирна само да помине побрзо и да одам на преглед да си го видам бебенцето ;)

На ivanovicka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. LaChiquita

LaChiquita Популарен член

Се зачлени на:
    11 јули 2010
    Пораки:
    595
    Допаѓања:
    478
    Ljubicicaa...ти честитам за бременоста со лесно да си ја износиш.
    јас сум 9.5 недела, значи тука некаде сме
    не се секирај, ништо не му е на плодот, на организмот и те како му требаат витамини, примај си ги и ќе видиш, од толкото време ќе ти се опушти нервот.
    Со лесно нека ти е

18. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    да тука сме некаде, тамам ке можиме да си разменуваме искуства ;)
    многу мие мило што читам по форумов дека има многу нови трудници :)
    искрено јас и порано сум ја имала оваа состојба со нервот, ама тогаш бев сама ,немаше бебенце во мене, еххе и не се секирав толку со појака терапија ми помина... сега ме плашеше тоа што сум бремена ама сега сум смирена :)

19. Micika80

Micika80 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    298
    Јас вчера бев на скрининг во 12 недела и се е беше супер додека гледаше на ехо, за на крај докторктата освен фолна киселина, да ми препише магнезиум 250 и аспирин 100.
    Ова со аспиринов ме збуни,колку што најдов на интернет го даваат на жени што имале спонтан пред бременоста, баш сум на ум дали да го пијам или не. Јас до сега (фала му на Господ) имам идеална прва природна бременост, ни крварење, ни тегоби, ни болки. Баш сум изненадена. Наводно за подобра циркулација на крвта, која ми била многу густа, за да спречи згрутчувањето на тромбоцитите( ова лаички колку што разбрав).
    Во упатството пишува дека трудни жени не смеат да пијат доза повеке од 150 мг, демек до 100 со одобрение од доктор е во ред?!? Ај некој, (Ивановичка колку што прочитав се консултирала со 2 доктор), да има некои плус корисни информации.
    Јас во живот ни аспирин, ни кафетин,ни аналгин не сум се напила, сега да почнам трудна да пијам ми е некако тотално неприфатливо.

20. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    227

Аспиринот обично може да предизвика крварање и искрено јас не ти препорачувам да го пиеш. Другаров на мм од систина ми препорача да си пијам витамини(прегназон) и витамин ц фолна киселина и магнезиум. Зашто да си ставаш здрава нога во трн, па да недај боже нешто се деси. Јас искрено аспиринот не го пиев и кафеавиот исцедок го снема фала богу и се чувствувам многу добро.
    Ако имаш супер бременост (дај боже до крај така да си ја истераш) немој да ризикуваш со апчиња кои и во упатството имаат негативности за бремени жени. Само позитивно околу целата бременост витамини ( се надевам дека пиеш и витамини плус ) и уживај.
    :* :inlove: