Прашањa и одговори околу забременувањето и бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Plavuska.inaci, 9 октомври 2010.

1. lady.angel

lady.angel Активен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Можеби прашањето ќе игледа малку глупо но гледам сите прашуваат по нешто па да прашам колку се големи шансите да забремениш после однос во вода а знам ми беше баш првиот ден после плодните денови значи неплоден иако знам дека многу останале бремени и во неплодните денови , јас секако ќе почекам уште некој ден да ми дојде но еве да прашам и овде .. :) :$

2. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.775
    Допаѓања:
    4.605
    Па ако свршил во тебе секогаш има шанси за бременост без разлика дали сте имале односи во вода или не,ниту пак ома врска кој период од циклусот ти бил оти не е секогаш овилацијата во ист период од циклусот.

3. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    758
    а од каде ти знаеш дека тој ден не ти бил плоден не се потпирајте на математиката на овие табели за рачунање на плодни денови и јас мислев 12-18 ден ми се плодни па останавбремен ана 23 ден од циклус така да шансите да останеш бремена ти се доста големи а што односотбил во вода нема врска ако ја посакуваш бременоста со срека ако не пак друг пат повеке внимание

4. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.391
    прочитав дека има некои апчиња што се пијат за да ги смират контракциите на матката, дали некој знае како се викаат ???

5. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.464
    Jas samo sto se prikluciv na forumov prekrasen e. Preska samo sto se vrativ od Urgenten centar. Vcera cela vecer ja pominav tamu. Imav, i seuste imam neizdrzlivi bolki vo jajnicite i malku nad stomakot i kolabirav primav 2 infuzii i sega mi e podobro. Utrovo bev na ginekologija i doktorot mi rece deka sum imala 6 folikuli (a mi e 18 den od ciklus )od koi 2 puknale i zatoa sum imala vakvi bolki. Imam uste 4 folikuli edniot 30mm drugiot 45 mm, i 50 mmi ta posledniot neznam bas. Jas mislam deka ovie se cisti ama doktorot mi rece deka se folikuli i kaj da e ce puknat i da imame odnosi. Iako ne mi e jasno bas toa. Inace sum bila najverojatno hiperstimulirana od klomifenot,a vo Ponedalnikot primiv Pregnyl. Dali moze ovie golemi folikuli da bidat cisti ili kako sto vika doktorot da se folikuli??
    Pozdrav4e i se nadevam na nekoj vas komentar.

6. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.057
    Јас колку што знам фоликул со 22-24мм веќе е спремен за пукање и пука, а за вакви огромни димензии прв пат слушам. Поголема е веројатноста според мене да се работи за цисти, но викаат дека ако имаш полицистични јајници нема да имаш овулација. Но, јас и за ова знам дека не е така, зошто има многу случаи кога жената со цисти на едниот јајник останала бремена.
    Дали ти се точни димензиите и информациите?? :^) мене ми се чудни, најискрено.
    Инаку да при пукање на фоликулите има жени кои чувствуваат страшни болки и колабрираат. Јас го почувствував тоа кога ми ги пукнаа при преглед, па тогаш ми кажа докторот дека е можно и да колабрирам.

7. Elenika

Elenika Нов член

Се зачлени на:
    15 мај 2012
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    74
    јас сакам да прашам кој месец му доага 31 недела а и докторот ми рече дека бебето е понапредно една недела од тоа што треба да е инаку имам мн јаки болки кај јајниците ми дадоа да пиам оспен,магнезиум и гинепрал нз што да кажам ама овие болки се неподносливи ако знаете неш кажете позз

8. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.057
    31н ти е 7ми месец.
    За болки и јас имав, не беа неподносливи но беа јаки, ми дадоа цефалексин и полигинакс вагиналети.

9. Elenika

Elenika Нов член

Се зачлени на:
    15 мај 2012
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    74
    мене ми дадоа еднаш само канестен вагиналети поради обило бело прање и бидејки беше како жолто а и бебево раат не ми дава постојано ме клоца и тоа болки имам неверојатни ко ме клоца едвај цекам октомври да дојде да го родам па да види :D

На kateiangel му/ѝ се допаѓа ова.
  10. macence85

macence85 Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2010
    Пораки:
    1.217
    Допаѓања:
    823
    Мамички ај да ве прашам дали некоја од вас имала проблем со болка во десната страна веднаш под ребрата? Правев муабет со мојот гинеколог и ми рече дека е нормално и најверојатно е од растењето на бебушов мој. Инаку сум 8 месец. Јас разбирам повремена болка од растење ама ова моево е скоро постојано, со денови ме боли, а на моменти е неиздржливо, ко со нож да ме сечи однапред. :( Неможам да спијам и постојано се местам надевајќи се дека ете ќе најдам некоја подобра позиција ама џабе. Болката е постојано овде. Некое чаре или искуство барем. :|

11. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.057
    Под ребрата, над ребрата, ребрата, буквално се боли. И јас мислам дека е од растењето на бебушот, кое во напредна бременост ќе стане и по болно. Може и воздухот да ти се зима на моменти, но тоа е.

На macence85 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. unhappyy

unhappyy Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2011
    Пораки:
    320
    Допаѓања:
    147
    Девојки уште е рано за тест да напраам, ама се сомневаме со дечко ми бидејкки имавме незаштитен однос..но кај мене се појави алергија од мајонез и докторката ми препиша апчиња и крем за мачкање на алергијава ама ми е страв ако сум бремена нешто дан биднит некој совет ви благодарам :) :*

13. BrideToBe

BrideToBe Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2012
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    86
    Feminki, pomagajte! :))
    1 doktor mi kaza deka imam pregrada na matkata, da ja operiram pred da pocnam da pravam bebe (ne me pogledna na 3D eho). Drug doktor (denes!) mi kaza deka pregradata mi e mnogu mala, i deka za 3 dena ke imam ovulacija i OBAVEZNO da pravam bebe, da ne pomisluvam na operacija i deka ne mora da pravam 3D eho, mala bila.
    Dali imate nekoe iskustvo so nekoj sto imal pregrada dali ragjal, dali imal problemi...?
    Sepak, bi pobarala i vtoro mislenje i toa ovie 2 dena :)).
    Tnx!

14. LaChiquita

LaChiquita Популарен член

Се зачлени на:
    11 јули 2010
    Пораки:
    595
    Допаѓања:
    478
    Здраво феминки, ме немаше подолго време бидејќи бев на одмор и бев решена да се тргнам од компјутер.
    Имам еден проблем кој мноооогу ме испаничи и мене и сопругот :(
    На контролните брисеви кои се земаат кон крај на првото тромесечје на брисот за кламидија, ми испадна позитивен наод. Гинекологот веднаш ми препиша антибиотици Erithtomycin кои не биле штетни за трудници, претходно објаснувајќи ми дека поради тоа што сум веќе 16 недела и некој ден, органогенезата е завршена, и овие антибиотици нема да му штетат на плодот.
    Јас не сум паничар, меѓутоа прво што пишува за трудници со кламидија е предвремен пораѓај и пренесување на бебето на самиот пораѓај односно добивање на воспаление на очите и белите дробови.
    Не знаете колку сум испаничена и тажна...колку сме среќни за бременоста, веќе почна и мешето да ми се познава, и еве сега со оваа глупа бактерија/вирус. :(
    Некој совет да ми кажете, искуство...
    Ви благодарам :*

15. Alondra

Alondra Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    2.358

Само мачкај се со кремата, но немој да ги пиеш апчињата.

16. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Не се секирај, тоа се пренесува доколку не е лечена кламидијата. Ти ќе си ги пиеш лековите, ќе направиш контролни брисеви пак, и непосередно пред пороѓај, и нема да има проблеми.
    Јас баш се прашувам што правеле порано нашите мајки и баби кога ни ехо ни брисеви не правеле? Што зарем никоја немала некоја инфекција и бактерија? Па ништо не им било.
    Така да не се секирај, до крај имаш уште многу, тоа ќе се среди и се ќе биде во ред.
    Со лесно бременоста, се разликуваме за 2 ипол недели, јас сум 18 и 3 дена. Поздрав

На LaChiquita му/ѝ се допаѓа ова.
  17. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.057
    А исто така доколку не се излечи инфекцијата со царски ќе си се породиш и нема да има никакви последици врз бебето

18. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.775
    Допаѓања:
    4.605
    Би ти препорачала да го послушаш др-от шо ти рекол да ја извадиш преградата.Познавам жена со таква преграда на матката и кога порасна бебето во седми месец сирото му се заглавило главчето измеѓу и се угуши :(.Да не даде Господ на некој такво нешто да му се случи.Затоа што е сигурно сигурно да не ти биде мисла подобро не брзај и создади му најдобри услови на бебето да расте во тебе :) ;)

На Musikj.88 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. BrideToBe

BrideToBe Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2012
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    86
    Blagodaram!
    Sepak zakazav uste utre treto mislenje i 4D eho, pa se nadevam deka uste utre ke go znam odgovorot dali da pocneme so "proizvodstvo" :)) ili da pocekame.
    Se nadevam deka se ke bide vo red, kako porano nasite babi i majki ne pravele tolku kontroli (ili ic kontroli), pa se bilo vo red so niv?
    Fala uste ednas, pa ke raskazuvam naskoro se nadevam i jas do koja nedela sum i slicno :)))

20. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
    ^^^^
    бридетобе провери си и друго мислење. имам една другарка на која исто и кажаа дека има преграда на матката..беше и кај 2 и 3 доктор кој и кажаа дека нема врска...забремени веднаш и роди здраво и право бебенце...така да без паника...оди види и кај друг доктор ... ако се потврди преградата првин реши ја со операција па дури потоа бебенце...стискам палци да биде се во ред.. :)

На BrideToBe му/ѝ се допаѓа ова.