Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Прашањa и одговори околу забременувањето и бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Plavuska.inaci, 9 октомври 2010.

1. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    од ладново треба да се чуваме прво ние мслам на тоа да ни бидат топли нозете ,и да сме добро облечени,за да не испонастинеме :P јас лично вчера направив глупост :( излегов надвор и демек малку ама се занесов малку повеке да чистам снег :wasntme: и после цел ден и цела нок не можев да мрднам од болки цел стомак ме болеше ,денеска сум ок али памет у глава за друг пат :) поздрав

На karak му/ѝ се допаѓа ова.
  2. gladiola

gladiola Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2012
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    130
    Добро утро мамички да ве прашам дали е норманло да имаш како грчеви и болки кај папакот вчера цела ноќ со болки бев

3. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.195
    Ако беше страшно во Сибир ниедно дете немаше да се роди :)
    Не се секирај само гледај да не настинеш, облекувај се во облека прилагодена за трудници и за зимската сезона.

На ancetupance и karak им се допаѓа ова.
  4. ancetupance

ancetupance Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    239
    Допаѓања:
    164
    морам да си кажам- не знам кој како ке ме свати, не сакам никого да навредам, но мислам дека денешниве трудници ( понекогаш вклучувајки ме и мене самата ) претеруваат со се и сешто! Не сме болни- бремени сме! Тоа е посебна состојба во која се наоѓа жената и треба да се повнимава секако но не до граница на - леле...аман... за се нешто! Не можам да сватам и ми делува крајно глупаво мислењето од типот- не чистам веке со средства ке вдишам и ке му штети на плодот????? Колку жени хигиеничарки има на светов кои секојдневно го работат тоа ( секако со соодветна заштита и внимание ) и пак си раѓаат совршено здрави деца. Или пак сонувам кошмари- да не му штети на плодот ??? Аман бе.. Или ладно е надвор - ке му штети на плодот?? И мене прво тоа ми падна на памет- ниедно сибирче и ниедно ескимче немаше да се роди доколку ладното му штети на плодот. Треба да внимамаме само на себе си да не настинеме- како и секој друг човек. Пак ке речам, не сакам никого да навредам, секој си тера како што си знае, но едноставно ова е мое мислење и не можев да се воздржам а да не кажам дека понекогаш на претерувањата им нема крај.позз до сите мамички

На Mama25, Forko и SuNsHiNe989 им се допаѓа ова.
  5. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.054
    ancetupance морам да те корегирам. За ладното да, неможе да, директно неможе да му наштети на бебето, тоа си е целосно заштитено, исто така и мали удари не штетат. Јас којзнае колку пати се треснав по стомак додека бев бремена.
    Но, хемикалии, нивно вдишување и те како штети. Не е еден случај во кој при работа со хемикалии дошло до спонтан или плодот престанал да се развива. Господ да ги чува бремените жени, да тоа не е болест, но тоа е бременост, не за џабе е кажано друга состојба. Сепак треба многу голема претпазливост.

6. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.432
    Допаѓања:
    5.393
    да на нас идните мајки ќе им го докажеш тоа. Во ред е и сваќаме али оди докажи им на некој мажи еве вклучувајќи го и мојот дека трудна сум требало да се чувам и дрн дрн.... Сето ете тоа и за времето го пишав баш за да се увери дека не го лажам дека се е нормално затоа што запнал и ме напнал дека поради ладново сум морала со такси да идам на работа да не мрзнам и дрн дрн..... Абе толку ме чува што и дури не ми дава во веце да идам ако е ладно :lol: абе си имам и јас проблеми. Се грижи премногу маж ми па затоа некогаш не само јас туку и некој друг ќе праша и глупост и работи кој сите ги знаеме :lol:

7. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.054
    Туф ти па, користи таму штом е така :lol: Не се оди секој ден со такси :rofl:

На karak му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    586
    и мене ми е така некои денови...не знам зашто..? :?:

9. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    многу убав муабет сте правеле, а јас што настинав сега што да правам?? и што е најтрагично неможам да се напијам топол чај од забот што ме боле, а носот ми е затнат, гроло колку ме боле тоа е не опишливо, се мислам да тркнам до болница ама веке аман ми се свика од болници секоа ден на болница.

10. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.957
    ^
    Ич не му ја мисли ќе си помине и јас еве сум цела зтната,бевме на гости кај кумот малото му беше настинато (а не ни кажаа :^) ) и прво маж ми го фати па мене грлото ми е партали,од носот вода ми капе несмеам да се наведнам може и у тањир да ми капне :) ноќеска око немам склопено од сто неможев да дишам . Како зомби сум :( Се наоружав со пропоолки пастили кои се оедно за трудници,можеш да си земеш ако имаш проблеми со грло,прави си гаргара со жалфија и ако можеш јади лимон претходно излупен :wasntme: И не му се замарај многу ќе помине не ни мораш да одиш на лекар да се малтретираш ако немаш сериозни проблеми :*

11. senjorita.lombardi

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    немам некои по сериозни проблеми фала богу, ама почнав и да кашлам по малку и од тоа главата ме заболе, а за грлото ич не зборувам партали ми е, и мене ама и мм го фати истото го боли грлото и му тече носот ама тој си зема спрејови за грло за нос ке се опорави а јас што смеам? само да не е нешто жешко оти забот ме пукна. леле цела сум за на ремонт

12. belcvet

belcvet Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2012
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    26
    здраво идни мамички, еве и јас ви се придружувам од скоро :) имам едно прашање кој знае ве молам да ми одовори. Јас сум мислам дека влегов во 5 недела не сум била на гинеколог ке одам најскоро што можам, вчера го направив тесот и излезе позитивен.
    Е сега она што ме загришува е што имам не многу обилно бело прање, со жолтеникава боја кое се стврднува , не мириса лошо , ама и осеќам чешање на вагината. Имам и слаби болки во долниот дел на стомахот! Што да правам, може ли да е нешто сериозно?

13. Eleonorastrumica

Eleonorastrumica Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2010
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    196
    Гиникологот најубаво ќе ти каже,јас имав бело прање ама не ме чешаше,инаку ке ти направат пап тест,тест за хламидија,уреоплазма ,кандида мислам ако има нешто ќе ти покаже на тестовите па понатаму ќе ти дадат терапија ако има нешто

14. Eleonorastrumica

Eleonorastrumica Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2010
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    196
    Сок од цеден лимон,морско оревче помага да ја ублажи кашлицата јас и на малото мое му давам ептен малце се ренда на врвот од лажицата со шекерче,или ѓумбир ептен малце колку да те загрее,супи повеќе и ќе помине

На senjorita.lombardi му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Afrodita25

Afrodita25 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2012
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    75
    8-ма недела сум бремена, ми се појави проблем со затнат нос, значи немам никакви болки во грлото, ниту кашлање само носот ми е затнат и ми го отежнува дури и дишењето. Ве молам предложете некој домашен лек, мислам дека не би било препорачливо да примам лекарства барем во првото тромесечие

16. blond

blond Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.719
    Инхалација и прави си чај од прегорен шеќер а внатре стави и 2-3 ментол бонбони.Опушта.

На Afrodita25 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Delgadina

Delgadina Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2012
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    391
    Истиот проблем го имав, има маст од чајно дрво или маст од невен (сличен мирис и ефект). Не ги мачкај на ноздрите туку на чело и на образите (околу синусите), легни опушти се и диши преку нос, ќе осетиш како полека ти се одзатнува носот. Мене многу ми помогна, и уште ми помага маста од невен.

18. senjorita.lombardi

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    за затнат нос и настинка сега ми кажаа, направете си инхалација со чај од камилица (рефус) и внатре ставете индијска маст, и така дишете од пареата покриени со крпа околу 10тина минути. велат помагало јас ке пробам вечерва и ке ви кажам утре дали има резултати

19. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    227
    мешковци имам едно прашање, вчера бев на гинеколог немаше ништо, а и денес од сабајлево, сега кога се истуширав кога ќе видам на огледало, усничките доле и на двете страни, како да ми се со ранички ама бели не е она класична рана (леле ќе пукнам незнам како да ги објаснам ;( ;( )малку по можеби милиметар од двете страни и некако имам чудно чувство, не ме пецка ниту чешка ама на допир од гаќичките е малку чудно непријатно, нема бело прање нема ништо.... ОООООООќе пукнам што може ова да биде :?: :?: :?: :?:

фала ви

20. senjorita.lombardi

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    хммм дане си била на депилација или си се бричела во скоро време?