Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Прашањa и одговори околу забременувањето и бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Plavuska.inaci, 9 октомври 2010.

1. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    кај мене во првата бременост цело време ми беше на преден ѕид, искрено незнам что значи тоа и како е правилно,ама се помина ок,а и сега гледам во мајчината книшка ми пишува плацента на преден ѕид :?:

2. roza102

roza102 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    83
    и кај мене е на преден ѕид :) тоа е нормална поставеност и не се менува во тек на бременоста. на ехо се гледа на кој ѕид на матката е поставена :)

3. HeidiDiWalt

HeidiDiWalt Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2010
    Пораки:
    1.163
    Допаѓања:
    1.515
    Јас да не сум покусо, одкога ве прочитав веднаш земав папириве од прегледите да видам кај мене каде е плацентата :D А врска немав што треба тоа да значи...
    Пишува:

Ултразвучен наод:

Praesentatio: ;BPD:0mm; FL:0mm; AC: 0mm; SA: +;
    OPV: dovolna kolicina
    Placenta na preden zid
    Vo uterus plod so aktivni dvizenja. CRL 57,1mm/12,2gn. NT 1, 0 mm, HR154/min

Се разбира некој да ми ги протумачи дијагнозиве, оти мене ништо не ми е јасно. Видов дека плацентата е на преден зид, но и тоа незнам арно ли е нели е...Ова е резултат од УЗ во 12недела.

4. roza102

roza102 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    83
    ајде да си поиграме доктори :rofl: BPD е бипариетален дијаметар(тоа е на главчето на бебето) ,FL e должина на битната коска, AC е дијаметар на стомачето на бебето, SA е срцева акција( кај тебе е +,што значи дека бебето има срцева акција а ови другиве што се со 0 нека не те бунат, не се мерат во 12 недела,уште е многу мало бебето, во подоцнежните недели ќе ви бидат измерени :)
    OPV е околуплодова вода, CRL e растојние од темето на главчето до тртката (газето) :rofl: NT е нухалниот набор,Нормално е до 2мм ,што значи дека кај тебе е супер ,HR е бројот на отчукувања на срцето на бебето и тоа ви е нормално :)
    uterus значи матка на латински :) јас така ги имам запомнато овие работи кога ми ги објаснуваше матичниот,ако грешам поправетеме :lol:

На Gogzia и HeidiDiWalt им се допаѓа ова.
  5. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    го осекам бебето како ика во стомакот :sweat: што да направам да му помогнам да прекине :( греотка е веке пола саат ика ;(

6. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    586
    јас па секоја втора вечер икам у ниедно време, во сред сон што би се рекло..зашто поима немам :?: :) него сакав и ова да прашам.. тие леукоцити у мокрача како да ги мафнам.. требало по 3л тецности па многу е само у веце дремам.. :) вие по колку пиете?

7. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    јас пијам многу течности, по 2-3 л вода на ден, ама само вода, сокови ич не пијам, или ако пијам пак ги растварам со вода благи ми се :lol: а во вц одам по многу пати во денот, еххехе
    се навикнав јас така и сега неможам без вода ;)

На Forko му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    586
    не сум по водата :) ама ете ке се навикнам морам ради неа ;) фала ти срцко :*

9. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    ке се навикниш ке видиш, пиј си вода, а избегнувај сокови, секогаш кога ке почувтвуваш жед, написе вода ;)

10. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Јас по најмалце 4-5 литри вода пијам на ден.И претходно си бев ептен по водата, ама се контролирав до кај 3 литри.Сега немам кочници, пијам како луда...а за во веце......па поише сум таму него во соба... :lol:

11. blond

blond Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.719
    Речиси секое бебе икаво стомакот. Мојот исто така икаше,по најмалку 2 пати на ден, и не по 1-2 минути, знаеше по 20 минути да ика. Ништо страшно, само од себе ќе престане да ика. Штознам, јас не правев ништо посебно за да престане да ика. :)

12. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    јас се некако се жалам во последно време, се некоја болка осекам :( денес осекам болка во половината, и од самото станување сабајле ме болеше главата :( ги имате некоја овие болки????

13. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Да Љубица, и мене секој ден некои нови болки ме фаќаат, и мене ме боли половината и доле стомакот, така тапи болки, а од денес почнаа и болки ептен доле (кај што сечат на пороѓај :lol: ) некои остри болки како со нож некој да ме сече.
    А за главоболките при станување и мене ми се случува, како да ми утрнува цела глава и како да ми пулсира. Јас мислам дека тоа е од зголемената циркулација а и од промената на притисокот.

14. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    586
    како си кажувате ... страв ме фаќа :sweat: :)

На silk му/ѝ се допаѓа ова.
  15. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    а значи не сум сама, и како што гледам сите болки се нормални, ама ние дека не знаеме се ние чудно, малку страв не фака ;) а јас секогаш кога ке ме заболе нешто си викам нее тоа вистинското има време, после 15 јануари кога сака нека излезе бебушко , еххехех ( да порасне малку ) :D
    а форко ич да не се плашиш, вака читкај си и после тебе ич нема да тие чудно и страшно, ке си знаеш од напред :)

16. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.054
    :rofl: јас едвај чекав да почне, обично во исто време беше секој ден, па ако ја немаше се чудев што и е. Интересно ми беше кога икаше, уживав тогаш, знаев дека е тука :angel:
    Со тоа што икаат бебињата се учат да дишат и така голтаат вода , ништо страшно :)

btw кај ви е cecilia??? ја нема или јас неможам да ја најдам низ темиве :$

17. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    само прашања сум ,ама таква сум бе се сакам да знам однапред :D кога купував микроклизми , аптекарката ми вика овие да ги искористиш пред да одиш на болница??? а јас мислев дека за таму да ги носам :?: вас што ви кажаа???

18. danielka0507

danielka0507 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    308

Не си сама фала богу , јас имав од сам почеток болки и сеуште имам.Нормално е се се шири.Најверојатно тие што имаа потесни карлици имаат поголеми болки...Само среќа главоболка немам цела бременост...

19. danielka0507

danielka0507 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    308

Јас дури сега скоро сватив дека тоа било икање на бебето :) ..Душиче..Моево бебе постојано мрда, мава, удара , клоца....некогаш е неподносливо, посебно сега кога е поголемо...

20. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    и јас забележав дека ја нема , сигурно ке ни се пофали дека веке се гушка со бебушко :)