Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Прашањa и одговори околу забременувањето и бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Plavuska.inaci, 9 октомври 2010.

1. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    Нешто не е во ред... !?

Екатерина кај другарка ти сигурно нешто не било во ред штом го изгубила плодот , а не свакам како еден видел вонматерична бременост а друг доктор не :?: или и двајцата не виделе тоа што треба да го видат ,или едноставно божја работа ете се сличува ,а кај тебе мислам дека е во ред штом си ги поминала „критичните „недели и веке си 20 недела ,другото ти е се на психичка база ,еве ке одиш на контрола пак сега ти следи скринингот ,ама немој со толку негативни мисли инаку искрена да бидам сите си правиме хорор филмови таков ни е периодот осетливи сме на се па посебно кога на близок ке се случи таква несакана работа , а пак мора да мислиме на она нашето што си го носиме во утробата...

На TheEkaterina и Delgadina им се допаѓа ова.
  2. SamovilkaH

SamovilkaH Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2012
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    2.037
    Драги мои феминки,бремена сум со второ дете и сум 27 гестациска недела..Вчера бев во државна болница со цел да направам тест за скриен шеќер,меѓутоа докторката инсистираше прво да ме види на ехо.Откако ме виде,ми рече дека во главчето на бебето имало нешто што не и се допаѓа.Се консултираше со друг доктор и ми рекоа дека се сомневаат дека еден мал дел од мозочето не е убаво израснат или по нивно кажано бебето има парцијална агенеза на corpus callosum..Во Вторник ми закажаа магнетна резонанса,за да утврдат точно дали е тоа или се грешка.Ако е точно ке морам да ја прекинам бременоста..Неможев да дочекам и денес бев кај мојот матичен доктор (приватен) и тој ги виде сите документи од вчера и слики и све и рече дека он се гледа,само тоа што го виделе тие во државна тој не го гледа,потоа ме виде и на ехо и рече дека се си е најнормално и со мозочето и со све..Инаку тој ме гледаше на 4д а во државна на 3д (можда нема некаква врска ама..) Ме советуваше обавезно да ја напраам таа магнетна резонанса и со резултатите да дојдам кај него..Ме фаќа паника,несакам ова мало во мене,што ме клоцка секој ден да го изгубам...Дали имал некој некакво слично искуство или познава некој со сличен проблем...Најискрено се надевам дека се ке биде во ред и дека во Вторник ке слушнам добра вест...Ве гушкам сите :*

На pepita82 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    Самовилка душо јас само да ти кажам дека досега многу трудници ги испаничија безпотребно на гак ,се надевам и во твојот случај дека е така , дека се ке биде во ред ,барај повеке мислења ,мислам од доктори, јас фала богу немав такво искуство ама мои другарки што веке имаат здрави и прави деца ги распаметија на клиника па после искачаше дека е се во ред , од се срце се надевам дека ке биде и со твоето бебче се како што треба ,поздрав :*

На SamovilkaH му/ѝ се допаѓа ова.
  4. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.195
    И моја блиска исто ја испаничија до абортус дојде работава па испадна згрешиле, обавезно повеќе мислења да си побараш

На SamovilkaH му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Pepaaa

Pepaaa Активен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2013
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    21
    bremena sum 25 nedeli .. bebeto e kilo .. dali e normalno ???

6. Vetruska

Vetruska Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    493
    Бев на ехо денеска, а во петок пак треба да одам на ГАК за сите оние мерења на нухален набор, брисеви и сл.па сакав да прашам да не е штетно двапати во иста недела да се прави ехо?

7. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.341

Не е штетно, тоа не зрачи како рентген

На Vetruska му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Pepaaa

Pepaaa Активен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2013
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    21
    уплашена за мојата бременост

Погрешив ... извините .. туку имам еден проблем .. бремена сум 25 недели а бебето ми изнесува килце .. дали е нормални затоа што читам дека во 25 недела бебето треба да има 600 грама ..

9. butterfly.mk

butterfly.mk Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079
    нормално е да чувствуваш слаби болки во ранаа бременост

10. crnamacka01

crnamacka01 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2011
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    25

бев јас на гинеколог..ме виде на вагинално ехо...и вика може си може не си бремена..дојди по една недела тогаш подобро ќе се гледа...дека требало од датата на псоледниот циклус да поминале 8-12 дена за да можи на ехо да се види...и во матката виде едно многу многу мало меурче скоро незабележително,,тој вика може е ова,ама не е уште сигурно,по една недела ќе видиме...ама што знам,тестот покажа позитивен,нервозна сум,градите како потечени,зголемени,поспана сум....па дали се овие симптоми ?мислам се,,,ама што знам

11. butterfly.mk

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079

Во рана бременост нормално е да се има мали болки во пределот на јајниците?

12. TheEkaterina

TheEkaterina Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2013
    Пораки:
    345
    Допаѓања:
    337

Машалааа.. напредно! :lol: И мене ми рекоа неколку пати дека бебчето ми е над просечно напредно... бидејќи како што кажуваш ти така и кај мене е... ако треба да тежи пример 200гр моето тежи 500-600гр. Тоа е убаво.. напредно бебенце. :lol:

Да. Најнормално. Бидејќи плодот расти а матката се шири и затоа имаш болки. Јас имав болки до пред 4-5 недели.. :)

На Miss-HeLL му/ѝ се допаѓа ова.
  13. ecapereca

ecapereca Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2012
    Пораки:
    636
    Допаѓања:
    474

Па тоа е, меурчето е бременоста, сигурно дека му кажа на докторот дека правеше тест и дека излезе позитивен, што се чуди па тој, имал до сега трудна жена за пациент, или...??? :fubar:

14. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.931
    Допаѓања:
    123.473
    Јас имав и мали менструални болки.Докторката ми рече не било нормално и затоа давала утрогестан,а друг посикусен доктор рече дек е нормално се додека не се неиздржливи и јаки.
    Од читање по др форуми гледам сите имале такви болки,одмарај само ;)

На butterfly.mk му/ѝ се допаѓа ова.
  15. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.285
    Допаѓања:
    147.220
    емималку магнезиум ,макар обицни сумливи таблети.вцера бев на контрола и за болките и пецканјето во долниот дел од стомакот ми советуваа така.

16. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.931
    Допаѓања:
    123.473
    ^ Да заборавив да додадам магнезиум обавезно.Докторката ми ги даваше едно на ден,потоа ми кажаа една друга дека било малку едно на ден,туку 3 пати.Ми рече земи си било кои,од најобичните не мора да значи дека најскапите се најефективни.

17. butterfly.mk

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079
    и мене исто денес ми рече,виде меурче...т.е. црно точкиче. и сабота пак ке одам.

18. crnamacka01

Се зачлени на:
    1 ноември 2011
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    25
    да,му кажав за позитивниот тест...еве уште немам добиено,градите ми се како потечени...итн...ама еве тој не бил сигурен....не знам како така,,како навистиан да не видел бремена...

19. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    оди кај др доктор, и мене така прво ми рече матичната дека не сум бремена, дека имам циста :devil: ама јас отидов кај др доктор и тој со вагинално ехо, кај мене беа поминати 13-на дена виде дека има кесичка и ми кажа дека сум бремена :rofl:
    п.с да тоа се едни од симптомите,

20. crnamacka01

Се зачлени на:
    1 ноември 2011
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    25
    сега уште еднаш ќе одам кај овој,,,ај можда било рано да утврди...ама сепак штом е тестот позитивен,,па не може тој туку така да покажи позитивен....ако не ќе отидам кај друг гинек,,,мене никогаш во животот ми нема каснето вака...