Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Прашањa и одговори околу забременувањето и бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Plavuska.inaci, 9 октомври 2010.

1. Zoza

Zoza Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2011
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    297

не бев преку ден многу на нет...да го направив многу е бледа втората па одма се јавив на лекарката и во понеделник одам кај неа....па да видаме што ке биде

На Nina24 и Offspring им се допаѓа ова.
  2. blond

blond Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.719
    Koлку и да е бледа втората линија-бременост има. Само дај Боже се да е во ред.
    Честитки!!! :* :*

3. Zoza

Zoza Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2011
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    297

Дај Боже Блонд...некако од само тоа што сум слабокрвна,па и плитка матка имам,докторката малку ме уплши ама сепак дај Боже да е ок и да си износам како што треба...фала :*

На Offspring му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.203
    Допаѓања:
    259.858
    Девојки да ве прашам дали некоја од вас што сте биле бремени по некоја случајност има правено амниоцинтеза. Јас сум утре на клиника за процедурава но од страв недела дена немам сон, што од постапката што од резултатите...барам некоја да ме утеши :worried:

5. nesa

nesa Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2010
    Пораки:
    843
    Допаѓања:
    1.226
    ^ Мораш ли да правиш? Јас прво заради годините (34) правев тест преку крв, резултатот беше негативен и не отидов.

6. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.203
    Допаѓања:
    259.858
    За жал морам (поради семејна историја на болести) ми советуваа дека тестот со крв не е доволен односно не би ми ја дал посакуваната сигурност. Се консултирав и со уште еден лекар заради сигурност и двајцата ми сугерираа дека е најдобро да ја направам амниоцинтезава :(

7. ciribiribela

ciribiribela Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2010
    Пораки:
    1.272
    Допаѓања:
    652
    Јас мислев дека и мене ќе ми биде потребна таа постапка, дека имав правено снимање,а не знам дали сум била бремена баш тогаш, ама докторите ми рекоа дека сум млада и дека е се ок на прегледите немало потреба од тоа. Инаку да имаше, немаше ич на страв да мислам, се за доброто на моето малечко. Пробај така да гледаш на работите, не мисли на лошо во никој случај, психата е многу важна. Имај во главата позитивна мисла дека се ќе биде ок, ова е само рутинска проверка. Имам слушнато од други дека е малку нелагодно, ама не е болно, така да мислам дека нема од што да се плашиш. Со среќа и позитивни мисли. :*

На Bozica1980 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. nesa

nesa Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2010
    Пораки:
    843
    Допаѓања:
    1.226
    ^Тогаш во ред. Ти посакувам се најдобро, во мислите мисли си на нешто убаво (како ќе ја/го гушкаш :) ) и ти стискам палци.

9. bigfish

bigfish Истакнат член

Се зачлени на:
    27 април 2011
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    27

прво да ти посакам среќа и да ти кажам да не се плашиш, тоа го правиш и за себе и за бебето, јас самоиницијативно саква да правам, од што читам глупости на нет ама докторот ме премисли. инаку се надевам дека ова ке ти помогне

Што е амниоцентеза?

Амниоцентеза е постапка со помош на игла зема примерок од амнионската течност од вреќата што го опкружува фетусот. Ултразвук се користи како алатка која им овозможува на лекарот dauvede игла на сигурно место, далеку од овошје. Добиени амнионската течност, која содржи клетки odljuštene со овошје, тоа е уште еден тест во лабораторијата со генетски и биохемиски испитувања.

Кога е тоа?

Ако амниоцентеза за анализа на хромозомите или ДНК, тоа е изведена по 16-тата недела од бременоста. Во некои центри може да се направи и до еден месец порано. Ако испораката поради некоја причина мора да се направи пред време, амниоцентеза, тогаш може да се направи кусо време пред испораката да се процени на белите дробови на плодот зрелост ниво.

Зошто е ова?

Во првата половина на бременоста, се прави амниоцентеза кога постои сомневање дека плодот има зголемен ризик за хромозомски абнормалности, генетска болест или пукнатина на невралната туба.

Хромозомски абнормалности.

Испитување на фетусот хромозоми микроскоп може да се открие како нарушувања како Даунов синдром. Хромозомот анализа ќе го открие полот на бебето, па ако не сакате на бременоста за да дознаете на оваа информација, известување на лекар дека не соопштуваат. (Инаку, амниоцентеза не е само поради утврдување на полот на детето.)

Генетски нарушувања.

Анализа на ДНК на фетусот во гените, што често може да детектира болест, што е резултат да се случи во вашето семејство (npr.cistična фиброза). Болни генска открива сложени техники вклучуваат употреба на специфични генетски сонди (примероци) и маркерите (маркери).

Расцеп на нервната цевка.

Анализата на амнионската течност може да се открие услови, како што плодот или спина бифида. Иако амниоцентеза може да се одреди сериозноста на штетата, многу високо ниво на алфа-фетопротеин (АФП) покажува постоење на сплит дефекти на невралната туба или други вродени дефекти "отворена ѕид" (оној каде што некои дупки за да не ја затвори кожа или други ткива). АФП може да биде лажно покачена кога малку ќе влезе во феталната крв, примерок од амнионската течност. Во такви случаи тоа е корисно за напреден степен на ултразвук може да се открие дека физичките промени предизвикани од страна на мнозинството на расцеп на невралната туба. Во 10 да се
    30% од фетусите со расцеп на невралната туба затворени АФП може да биде нормална, но ултразвучен преглед на некои од напредна фаза
    откривање на овие случаи, но со 18 до 20 недели.

Феталната белодробна зрелост рејтинг.

Ова е важно ако треба да се роди предвреме. Студијата на амнионската течност на лекарот може да каже дали на белите дробови се развиени доволно овошје за да може да дише самостојно. Овој тест се спроведува во втората половина од бременоста.

Болест поради некомпатибилноста на Rh-фактор.

Предизвика антитела во крвта на мајката да го уништи плодот крвни зрнца. Амниоцентеза е корисна за процена на фетусот и на можноста за намалување компликации, а тоа е во втората половина од бременоста.

Кои се ризиците на амниоцентеза?

Во Америка, амниоцентеза година до 200.000 пати и се смета за релативно безбедно постапка. Ризикот од спонтан абортус по амниоцентеза движи од еден до 200 до еден во 400. Во центрите каде што лекарите често се изведуваат и редовно користат ултразвукот насоки за игла, ризикот е поблиску до таа од еден во 400. (По третиот месец од бременоста, три или четири од секои 100 бремености ќе заврши со спонтан абортус и кога тоа не се однесува на било пренаталниот тест.)

Во ретките случаи кога амниоцентеза предизвикува спонтан абортус, обично предизвикуваат инфекција која се развива во матката, амнионската течност течење, или предвремено породување. Ако амниоцентеза е направено со помош на ултразвук, ретко се случува, дека плодот е pricked со игла.

Тоа не е ретка дека жените имаат помалку сериозни компликации по амниоцентеза. Овие пречки може да се стега на грлото на матката, влажнење или непријатност околу инјекционата игла. Бидете сигурни да се јавите на вашиот лекар доколку таквите пречки трае или станува интензивна.

Амниоцентеза описи се движат од "удобно" до "шевовите како пчела" и "болен момент" (ако се дава локален анестетик или кратка игла недоделкан). Како на матката ѕид може да изгорат, вие ќе се чувствувате на операција на игла за амниоцентеза. Една жена рече дека е прекрасно да се види на бебето на екранот и не беше воопшто свесен за непријатност.

Нели? Жените кои се возбудени на само споменување на иглата не може да им помогне на вршење на одмор и вежби на дишење.

Како е амниоцентеза?

Операцијата може да се направи во кабинетот на доктор или амбулантски болница. Тоа трае околу 45 минути, и поставување на игли и со земање на примерок од амнионската течност трае само 5 минути.

Со оглед дека имаш пред амниоцентеза ултразвучно испитување, претходно мора да ви неколку чаши течност. Ултразвучно испитување на претходно спроведена за да се утврди дали ви носат една или повеќе овошје, оцени гестациската старост, мери големината на детето и да се оцени ставот на матката и плацентата.

Стомакот ќе се чисти антисептик. Тој потоа ќе се стави на стомак стерилен канал за создавање на безбедно место за прободување игли. Некои лекари ќе, на ваша желба, се применува еден локален анестетик инјектиран во близина на местото на иднината шевовите на стомакот ѕид скован.

Потоа преку стомакот во матката, и амнионска вреќа во него, се држи долго, шупливи игли. Одземете ја мал примерок од амнионската течност (на висина од околу 1-2 лажици). Ако лекарот не се доволно течности во тој момент, отстранете ја иглата и се држи го на друга локација. Амнионската течност е главно составен од плодот на урината и треба да биде транспарентен и малку жолтеникава боја.

Лекарот ќе ги набљудуваат фетусот на екранот за да бидеме сигурни како добро. На крајот од вашиот стомак ќе се стави на мал завој за да се покријат алинеја позиција. Мострите се означени и испратени во лабораторијата.

10. nana2112

nana2112 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    409
    здраво на сите би сакала за совет да ми кажете што да правам во саботата видов дека имам дамка крв на гаќите мислев дека ми дошло ама ги немав симтомите да ме боли половината и ставив влошка ноќта пред спиење проверив дали имаше нешто нема ништо и сакам да кажам дека вчера цел ден имам нагон на повракање имам мачнина и сега денес многу ми се гади и сабајле кога седнав да јадам неможев ни да јадам пак ми се гадеше и баш во моментот додека пишувам многу ми е лошо и многу ме боли предниот дел на главата ве молам за совет незнам што да правам збунета сум а да и заборавив да кажам дека последен пат ми дојде на 28 април и ми траеше 3 дена :?: |( :|

11. Zoza

Zoza Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2011
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    297
    пак јас...ајде девојки женички некоја да ми помогне од вас...на тест бременост и на тест крв ми покажува дека сум бремена...но на ехо не покажува :( докторката ме теши дека можеби е тоа ради плитка матка и почеток бременост ама јас откако си дојдов само си плачам....уште понејасно ми е зошто знаејки дека сум бремена ми даде да пијам 10 дена по 2 пати на ден апчиња----Примолут Нор од 5мг...може некој да ми каже? Бидејки овде овие лекари само медицински зборови ми зборат од кои јас пола не разбирам....

12. stefani123

stefani123 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2011
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    ti si so sigurnost bremena obicno do sestata nedela plodot se gleda slabo i matkata ne e podignato zatoa sto sigurno si ima bolni menstrualni cikluci ne se sekiraj posle sestata nedela koga zapocnuva srceva reakcija togas se gleda ubavo embrionceto ti si sigurno mnogu skoro i zatoaa lekarite nemozat da vidat dobro i ti isto ne e nisto strasno se ima slucuvano i porano a tabletitesto gi pies se za zabrzan razvoj kaj emrionot i obicno se davat kaj sekoja zena zena da gi pie tie se za zadrzuvanje na plodot da se razvie normalno bez problemi se nadevam deka ti pomogna pozz

13. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.339
    Допаѓања:
    48.019
    Зоза,штом лекарот ти рекол дека си бремена,така е.Кога покажува на крв и на тест,не се секирај.На ехо не се гледа затоа што е премногу рано.
    За Примолут Нор,не се секирај.Тоа се лекови,т.н. гестагени,кои имаат за цел подготовка на матката за оплоденото јајце.
    Без гајле,уживај во бременоста.

14. Zbuneta90

Zbuneta90 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2011
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    0
    Со дечко ми имавме незаштитени односи ден/два пред да добијам, што мислите можно ли е да сум бремена?? Нз зошто но имам некое чудно чувство... Не ми се лоши, не ми се повраќа, но ми се јавува некоја болка во грбот. Има 2 дена каде што чувствувам болка во градите, како да ми се отечени, си викам да не е затоа што овие би требало да ми се денови на овулација, но досега немам приметено болка во тие денови... Што мислите?

15. femina90

femina90 Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    3.997
    Допаѓања:
    2.351
    Зоза, јас не се разбирам многу ама на упатството на Примолут пишува да не се пијат ако постојат шанси да си бремена.Прашај убаво :)

16. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    Како тоа те теши дека можеби е поради рана бременост па не се гледа?Не знае дека плодот треба да е 5-6 недели па да се види на ехо?А со оглед на тоа што ти дала бремена да пиеш Примолут Нор кој не се дава ниту на бремени жени ниту на доилки јас лично би бегала од нејзе како ѓавол од крст.Отиди си на друг лекар и никако немој да ги пиеш апчињава ако си бремена.
    Честито и со лесно нека ти е бременоста,само обавезно смени лекар оваа е опасна по животот на твоето бебе.

17. Zoza

Zoza Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2011
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    297
    Фала ви на советот...јас бидејки не сум во Мк морав овде да одам и стварно не ми се јасни работиве,јас тие апчиња ги пиев еднаш за да ми дојде менис бидејки ми каснеше а сега на бременост да ми ги дава????? Утре ке одам кај друга до тогаш не ги пијам...оффф и на најпосакуваното пак неможам да се радувам како што треба :( фала ви на сите

18. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    48.159
    мене примолут ми дадоа да пијам пред некоја година затоа што не добивав и поради полицистични јајници, како може да ти ги дала и ти да ги пиеш :^) оди на друг лекар обавезно :!:

19. ciribiribela

ciribiribela Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2010
    Пораки:
    1.272
    Допаѓања:
    652
    Зоза батали ти таблети, штом на тестот покажало дека си бремена тогаш си. И јас плачев ко будала кога во Гинекомедика ми кажа таа будалата дека не го гледа ембрионот , а јас 6 та недела, па следниот ден во Систина се си беше ок и плод и срцева акција. Затоа без нервози сега не ти требаат кога плодот се зацврстува, само смени ја докторката и без гајле.

20. pa-pa

pa-pa Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2011
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Здраво девојки ,го имам ова прашанје поставено но никако да добијам одговор,не сум многу искусна , и не сум баш упатена во зацнуванјето на бебе но ме измачува една мисла ,еве вејке 6 месеци се обидуваме да зачнеме бебе , сакам да знам дали тоа има врска со тоа што не се задрзва спермата во мене ,нон стоп исто и никако да се задрзи во мене , сакам да знам дали е мозно да не се задрзва во мене воопшто, на гинеколог бев во фебруари ,гинекологот ми рече дека се е ок ,се надевам дека ке добијам одговор !