Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Прашањa и одговори околу забременувањето и бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Plavuska.inaci, 9 октомври 2010.

1. milamamica

milamamica Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2013
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    61
    јас имав тапи но и остри болки, особено кај препоните и во долниот дел од матката, па скоро еден месец (третиот)......ако не се постојани, или пропратени со крварење, не се грижи.....воопшто
    мене ми помагаше магнезиумот....пиев 2 пати по 250 мг....и ми ја смируваше болката...

не се грижи, поздравче...

2. anicka1anicka

anicka1anicka Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2013
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    222

MERE TELA
    Značenje
    CRL (Crown Rump Length) ili
    TD (Telesna Dužina)
    Skraćenica koja se najviše koristi u ranoj trudnoći, jer je beba u tom periodu potpuno ispružena. Služi za određivanje starosti trudnoće. Meri dužinu ploda, od temena do kraja kičmenog stuba.

сите мерки се од прилика +- ,се до крајот бебето се мери од темето до крајот на кичмениот столб, а ноџињата остануваат неизмерени зошто не се испружени и неможе да се одреди точната должина, така да здравје кога ќе дојде на свет ќе знаеш точно колку е долго ;)

На milamamica му/ѝ се допаѓа ова.
  3. milamamica

milamamica Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2013
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    61
    во право си....
    за првото детенце ми викаа до пред породување дека е околу 3.200 гр., а долго околу 50 см, па се роди 3.700 гр, а 53 см. долго...значи не можеш целосно да се ослониш на параметрите од ехото... ;)

4. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.432
    Допаѓања:
    5.393
    сакав да прашам веќе два дена кога идам во вц после тоа ме болат јајници онака како да добивам. Нормално е тоа и да не е знак дека ситно бројам. Ајде искуство какво е чуството и симтомите пред пораѓај има нешто или само контракции и пукање на водењак.

5. milamamica

milamamica Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2013
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    61
    хмммм, дали те болат јајниците, препоните или евентуално мочниот канал?????.... :?:
    јас имав таков проблем во почетокот на бременоста, кога матката беше ниско долу.......па кога се качи нагоре тие симптоми ми поминаа, инаку беа присутни кога мокрев (а тоа го правев често, нели..) па потоа сами престануваа... инаку може да те болат и препоните, односно мускулите, особено зошто кажуваш дека си пред финишот, сите тие даваат иста болка - остра...како да те пресекува долу од еден до друг крај...... :)

.....како и да е, претпоставувам дека не е ншто загрижувачко, па ти посакувам лесно породување.... :hai:

На karak му/ѝ се допаѓа ова.
  6. ana.tinkerbell

ana.tinkerbell Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2012
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    239
    Jas sakam da ve prasam nesto sto vo posledno vreme me zagrizuva, otkako ke izmokram se brisam sve I po nekolku sekundi mi teci takvo belo nesto kako belo pranje Ali potecno ova se desava veke 2 nedeli, vcera bev kaj maticnata Ali izumiv da Ja prasam od sto neznaev sto pobrzo, Dali vi se slucilo I na vas vaka? Navistina pocnav da se zagrizuvam

7. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    Karak јас така бев два-три дена па вчера кога ме гледаше докторката на ехо ми рече нормално е ,уште десетина дена имам ама не се тие болки , еве и денес препоните,јајниците ме болат а кога се движам притиска со главчето ниско доле , лежам одмарам ,за недела дена ми рече пак да се јавам на клиника ,се подготвува телото тоа е тоа ;)

Ана разговарај со докторката мене поради тој исцедок кога бев за да ми зем брисеви матичниот ми ги препиша канестен односно микорил ,имав појачан исцедок и чешање ,резултатите беа негативни а одма имав и подобрување од вагиналетите и мастот!

На karak и ana.tinkerbell им се допаѓа ова.
  8. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    771
    Ana i jas imam takov iscedok, kombiniran da go narecam em e kako voden,em beluzlav, 2in1 :) Site brisevi do sega mi bea uredni,zaklucno so poslednite,taka da smetam deka iscedokot e normalen.Jas go imam cel 9ti mesec,menuvam gaki po 5-6 pati dnevno.

На ana.tinkerbell му/ѝ се допаѓа ова.
  9. bibuskaa

bibuskaa Активен член

Се зачлени на:
    30 ноември 2012
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    3
    Дали со користење на утрогестан вагинално 2 недели (во случај како поддршка доколку дојде до бременост) се пролонгира добивањето на наредниот месечен циклус, или нема влијание?

10. Afrodita25

Afrodita25 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2012
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    75
    Се додека не ја смени бојата исцедокот и доколку нема чешање, пецкање и слично не е страшно. Го имам и јас разговарав со гинеколог, рече дека е нормална појава во бременоста. Повеќе пати ќе си менуваш гаќи, некои си користат секојдневни влошки ама не сум за, мислам дека можат да ја влошат состојбата

11. milamamica

milamamica Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2013
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    61
    :!: ЈАС КОЛКУ ШТО ЗНАМ НЕМА ВЛИЈАНИЕ, НО ТВОЈОТ ГИН. ИЛИ ВО УПАТСТВОТО ЗА УПОТРЕБА МОРА ДА ПИШУВА.... :hai:

12. crnamacka01

crnamacka01 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2011
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    25
    здраво,,,потврдено е,веќе сум бремена 6 недели,,,бев прво кај матичниот ми вика еее не можам да видам,мало е многу за толку време,не гледам ни акција..ме уплаши,,,разочарана тргнав во приватна болница..и гин,ми рече се е ок,го видов дури и срцето како чукаше..хехе...солзи ми потекоа...и ми преписа витамини итн...е сега ми рече за 3 недели да отидам за скриниг,и 4д...тогаш ќе бидам 9 недели,,,но нели е рано,,нели треба 12-та недела да сум за скриниг?..па потоа на 20-та?..е сега ме интересира од поискусните дали во државна болница прават скриниг и 4 д...и дали треба претходно да најдам доктор итн....и уште нешто,,дали некоја од вас знае кој доктор во државна болница битола е најдобар за следење бременост..па и за породување?...однапред ви благодарам..се надевам се ќе биде ок,и дај боже сите да се радуваме за вакви работи...

На WORRIED.BT и milamamica им се допаѓа ова.
  13. milamamica

milamamica Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2013
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    61

ИСКРЕНО, со првото детенце при пораѓај констатираа дека има алергија на очињата затоа што јас сум имала „веројатно“ некаква инфекција....ИАКО СИТЕ БРИСЕВИ ДО ПОСЛЕДНИОТ БЕА УРЕДНИ! Кога им го кажав ова во ГАК, ме прашаа дали сум имала исцедок за време на целата бременост, а јас им потврдив дека имав исцедок но без никакви пропратни симптоми...и бев страшно искритикувана, зошто не сум реагирала на време, иако искрено незнам што им значеше тоа!
    затоа, веќе незнам што да верувам и мислам.... |( :worried:

14. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.283
    Допаѓања:
    147.213
    честитки за бременоста,лесно да си ја износиш.немам одено ама планирам наредната недела да одам кај др.никола велјановски паралелено да одам и кај него за да го побарам после за порогај ,здравје боже.мена него ми го препорачаа неколку пријателки ама пак ке ти речам немам искуство лично по кажано.мојата матична не работи на болница и морам да имам втора опција.сите добри др.ги собра др.таше и сега навистина незнам кај кој да се оди.

15. milamamica

milamamica Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2013
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    61

:clap: :clap: :clap: ....мислам дека е рано за 4д и скрининг....а инаку во ГАК прават скрининг кој се закажува еден месец порано...и тоа најдобро е плодот да е долг мин. 5 цм....за да се види подобро....а тоа е од прилика околу 13 недели полни.... уште еднаш честитки...

16. crnamacka01

Се зачлени на:
    1 ноември 2011
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    25
    и јас исто ми треба опција во државната за пораѓај ако не успеам да одам во плодност...а во право си,,најдобрите се таму кја таше...а ти каде правиш скрининг,,4д?...треба матичниот да даде упат за во државна да се оди или како одат тие работи?....и јас ќе се распрашам за гинеколози кои се подобри и ќе ти кажам,,од искуство на другите..за овие во плодност немам зборови,,најјј се..ама скапо е за наш стандард...

17. crnamacka01

Се зачлени на:
    1 ноември 2011
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    25
    фала ти многу......

18. ana.tinkerbell

ana.tinkerbell Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2012
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    239

Не ме чеша, не ме печи ништо имав инфекција уреоплазма али ја излечив сеа за 3 недели ке праам пак брисеви па ке видиме, се молам да немам сега такви работи барем последниов месец :sweat: а гледаш тебе све ти било уредно и пак ти рекле дека ти е од исцедокот, значи никако не си работава иде :?:

19. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.283
    Допаѓања:
    147.213
    матична ми е настевска и таа има 4д ехо,па мислам таа ке ме гледа во 20та недела.можеби и би отишла акј некој друг за 4д скринингот ке видам имам уште цел месец до тогаш.ако одам би одела кај обедниковски во плодност ми ја водеше прват бременост и сум презадоволна ама само за скринингот оти ијас мислам како тебе плодност е за друга класа не за мене.и да ти кажам многу да не се оптеретуваш со сите тие испитуванја оти повекето се од помодарство отколку вистинска потрба(ова се зборови на лекар не мои).пред 7 год.родив здраво право дете без никакви посебни прегледи само крв и мокраца и секој месец контрола со 3д ехо.

20. bibuskaa

bibuskaa Активен член

Се зачлени на:
    30 ноември 2012
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    3
    феминки кај се испитуваат хормоните на клиника, на кој институт? и како се смета третиот ден да се испита (пример : добиваш во понеделник на пладне и кој ден се оди да ти земаат крв?) и за колку време има резултати?