Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Прашањa и одговори околу забременувањето и бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Plavuska.inaci, 9 октомври 2010.

1. anicka1anicka

anicka1anicka Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2013
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    222
    зависи кои хормони ќр ги проверуваш, ако сите 3,13 и 23 а резултати за 2 дена, инаку во лабараторија на клиника, а некои хормони може и по другите амбуланти како на пр. млин балкан и они мн. често имаат реагенси скоро за се а помалку се чека. како и да е ќе си прашаш пред да одиш

2. bibuskaa

bibuskaa Активен член

Се зачлени на:
    30 ноември 2012
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    3
    Во Гинекологија на клиника се јавив и ми рекоа подобро за хормоните било наутро да се испитаат, дали има тоа врска или може во било кој период од денот?!

3. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    771
    Posto nema takva tema,tuka ke si prasam.Me interesira iskustva na trudnici so nadminat termin,posle kolku vreme od terminot se porodivte? Dobite bolki prirodno ili so provokacija?

На milamamica му/ѝ се допаѓа ова.
  4. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.813
    Допаѓања:
    39.638
    Каталина јас бев после термин 9 дена , на 7 ден ме примија во болница ми ставаа провокации на 9 ден дури се породив природно :)

На katalina му/ѝ се допаѓа ова.
  5. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    757
    мене краен термин ми беше 07,06 а се породив на 23,06 и пак со провокација во 6 ми ставија провокација до 8,15 немав никакви болки од 8,15 почнаа и тоа дирекно на 5 минити а во 12,15 бебушот веке беше роден

На katalina му/ѝ се допаѓа ова.
  6. milamamica

milamamica Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2013
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    61

СЛУЧАЈНО сум запознаена со измените кои се однесуваат на трудничкото боледување, породувањето, општо со бременоста и правата на пациентот. Најново што гинеколозите мора да го практикуваат е дека мора да извршат породување на трудница која го надминува терминот, доколку нема болки, и тоа најдоцна 3 дена од изминувањето на крајниот термин предвиден за породување. Е сега, незнам колку тоа го применуваат, иако сум слушнала дека во гин. Чаир тоа станува пракса...

7. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    сакам да прасам дали стресот,нервоза имат врска за забременувањето?? мислам да не има проблеми за да се забремени??????

8. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    586
    Нормално.

9. minne03

minne03 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2013
    Пораки:
    197
    Допаѓања:
    48
    Feminki sakam da ve prasam,,jas devetta nedela sum bremena no sum 0 negativ krvna grupa,,dali treba vo bremenosta ili od koga kese porodam da primam inekcija,,zaboraviv da se konsultiram so mojot ginekolog :worried:

10. l-a-d-y-di

l-a-d-y-di Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    498
    Незнаев каде да го поставам ова прашање, па одлучив тука.
    Сакав да ве прашам дали би имало проблеми со забременување доколку тироидата не ок, не лачи доволно, или лачи повеќе

11. 12masima

12masima Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2013
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    29

имаш испитано хормонски статус ? си проверила како ти е лачењето на тие хормони?

12. Baronessa

Baronessa Активен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    4
    Здраво девојки.... ме интересира после колку време од односот може да знаеш дали си бремена?
    И колку тестовите се сигурни... бидејќи во мојата прва бременост направив 10 теста и сите беа негативни а кога отидов на гиниколог ми рекоа дека сум 4 недели бремена...?

13. zorica1993

zorica1993 Активен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2012
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    7
    здраво девојки!! ке ве молам за помош.бремена сум 3 месец ги пиев апчињата дабростон.и вчера бев на лекар и докторот ми ги препиша магнезиум да ги пиам место дабростон..а на ливцето на магнезиум пишува заодрзување на здравјето на коските и мускулите..ве молам за помос ако сакате..поззз до сите...

14. bibuskaa

bibuskaa Активен член

Се зачлени на:
    30 ноември 2012
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    3
    Што, доколку во истиот циклус не можам да ги испитам хормоните на 21-ви ден, а во истиот циклус ми се испитани хормоните на 3-ти ден?!

15. anicka1anicka

Се зачлени на:
    5 февруари 2013
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    222

да ќе треба и со време распрашај се дали ја има зошто за жал најчесто трудниците ги купуваат приватно а после фондот ги рефундира средствата но не во целост некаде околу 80% мислам, а колку што се сеќавам од моја пријателка она ја плати 50е

16. anicka1anicka

Се зачлени на:
    5 февруари 2013
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    222

хормонот пролактин е најголем проблем за забременување и го нарекуваат хормон на стрес, така да ако си изложена постојано на стресни ситуација и веројатноста да го активираш е голема и најдобро отсрани ги сите сомнежи пред да започнеш за да не те боли глава на секое неизостанување на менструација.

17. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.931
    Допаѓања:
    123.472
    Дабростон и магнезиум не е исто,така да не ти ги заменил дабростонот со мг,туку едноставно увидел дека немаш потреба од дабростон,а магнезиумот е ако имаш грчеви во матката-нормално заради нејзино ширење,така да ништо страшно ;)

На zorica1993 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    последен период сум премногу нервозна и премногу проблеми и ете стрес :x сама гледам да избегнувам проблеми и слиЧно ама аизгледа несеможе :x после вакви слуЧувања има некои Чудни болку во стомакот :^) а во обид сме за бебЧе со мојот сакан :) па затоа сакав да прасав :^)
    има ли несто послебно за ова сто треба да правам или обиЧно без нервози и да посетам гиникелог? :?:

19. l-a-d-y-di

l-a-d-y-di Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    498
    Јас си го имам тој проблем 10 год, т.е. имам намалено лачење на хормони, но последниве 2 години еднаш кога ќе појдам на контрола имам помалце, некогаш доволно а некогаш повеќе вистински хаос

20. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    771
    Ако мажот ти е позитивен рх фактор,во тој случај треба да ја примиш инјекцијата,а доколку и тој е негативен тогаш нема потреба.Инјекцијата се прима во 28ма недела и втората (ако бебето е позитивен рх фактор) после породувањето.Инаку се купува во аптека,некаде околу 3000 денари кошта,од кои фондот враќа 2000 ден. :)