Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Прашањa и одговори околу забременувањето и бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Plavuska.inaci, 9 октомври 2010.

1. Afrodita25

Afrodita25 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2012
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    75
    Сакам да одам на преглед на очен лекар, поточно на контрола (носам контактни леќи) , дали е штетен компјутерскиот преглед на очите во бременоста?

2. zorica1993

zorica1993 Активен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2012
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    7
    ели ти благодарам на одговорот..од утре ке почнам да ги пиам и ми каза за заштитување на матката..позз... :*

3. MajaSmilevska

MajaSmilevska Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Лани имав 2 спонтани ме интересира зошто сега неможам да забременам.Се обидувам 9 месеци,но неможам..
    Ме интересира што е проблемот?

4. zorica1993

zorica1993 Активен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2012
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    7
    не се секирај..и јас имав 1 спонтан и немозев да забременам дури година и 3 месеци и сега си забременив.. :inlove: се ослободив малце...и немисли постојано на тоа..инаку јас пиев и кломифен мислам дека ми помогнаа...позз :*

5. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.938
    Допаѓања:
    123.515
    Здраво Маја.Испитуваше ли нешто псоле спонтаните.Ако е се во ред нема причина за грижа,само стресот елиминирај го ќе прочиташ пишувавме погоре :)

6. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.938
    Допаѓања:
    123.515
    Денес земав упати за испитувања и тоа едвај.Како прво не знаеше кое испитување каде треба.Јас и кажував,Бог да чува срамота и резил.Како не и е срам да ми каже-Ама јас не знам како да напишам.?Тоа за HLA и cross match незнаеше,јас да и кажувам :envy: И плус незнаеше каде се испитуваат и ако било грешка на упатот ми вели нека ти преправат! Е се изнервирав максимално :@
    За кариотип,кариограм и генски мутации-ме прати на ГАК
    Torch-ЈЗО
    ХЛА И Вкрстено-Трансфузиологија
    Во ред е или не?
    Се закажува или може било кој ден(за транф.знам само дека петок не).
    И се зачудив ,прво сакав МАНУ,се јавив утрово ми вели не испитувале нити хла нити генетски а јас мислев таму да ги правам ,сега мора на клиника :?:

7. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    48.129
    Ели, кариотип и кариограм ти е едно исто :) Јас го правев пред некоја недела на Гак, среќа најдов врски па за 1 недела ми беа готови резултатите инаку се чека по 2-3 месеца :( тоа треба и маж ти да го направи :) Мислам дека имаше и нешто друго што се праваше на имунологија, т.е имало околу 17 генски мутации кои се правеле тука, баш овде прочитав
    http://www.roditeliideca.com.mk/forum?q=%2Fforum&func=view&catid=48&id=211610&view=entrypage
    еве и тука има нешто, доколку не си прочитала види, да не ти фали уште некое испитување
    http://ringeraja.com.mk/forum/genetsko-ispituvanje/m_42648/mpage_5/tm.htm
    Многу ни се стручни овие матичниве значи нема што :emo:

8. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.938
    Допаѓања:
    123.515
    Анастасијаки ептен стручни.Значи упатот ми е кариотип и кариограм и други генетски испитувања на ГАК |( Така ми напишала.
    Сега звонев на ГАК ми кажа дека генски мутации прават на МАНУ,а вчера звонев во МАНУ ми кажаа дека не прават! Е ај сега.Таа од ГАК ми вели нема шанси да не прават имаат најсовремена лабораторија!
    Е ќе полудам значи.
    Анастасијаки а со еден упат бевте ,од каде зема маж ти ?

9. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    48.129
    Јас испитував само , не испитуваше он , мене Дракулевски ми рече дека е ова многу битно и како до сега не сум го испитала, дечко ми не испита зашто ние не ни имаме пробано за бебче, моментално јас си лечам мои долгогодишни проблеми |( Упат ми даде мојата матична во цитогенетската лабораторија на Гак ме боцнаа и ми земаа клетки од образите, а за овие генски мутации ги прават на имунологија, секаде тоа го имам прочитано. Чим во Ману ти рекле дека не прават би требало да е така, јас би ти рекла да идеш ги имунологија да си прашаш, има таму и лекари кои точно ти наведуваат што да испиташ зашто не е едно илјада ги има испитувања за жал :doh: А, оваа твојава толку ли не знае дека тоа е едно исто, кариотип и кариограм, божее :worried:
    http://tvoebebe.com/forum/topic615-80.html
    Прочитај си тука, има пишувано баш за Имунологија..
    Инаку и за маж ти треба упат за се , значи по 2 упата за кариотип, 2 за Хла, и она треба да ти ги даде |(

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.938
    Допаѓања:
    123.515
    ^Значи сега пак се јавив во МАНУ и се јави друга и ми кажа дека прават ^_^ Ми се симна камен,пошто на имуно ги чекаат по 3,6 месеци а во Ману се побрзо.Им кажав дека матичната незнае да го напише упатот,и беа љубезни ,ми кажаа празен да биде само со дијагноза и они ќе си прават што ќе си прават.
    Ете така инаку мила ќе го сликам упатот и ќе видиш дека така ми е напишано ни мене не ми се верува али за верување е.Е сега пак не сака да ми даде упат за маж ми,несмеела |( ,па се јавив на ГАК прашав и рекоа може и од општ матичен.
    Значи се осеќам ко да ја открив Америка,ова најозбилно :!:

На anastasijaki му/ѝ се допаѓа ова.
  11. auroraa

auroraa Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2013
    Пораки:
    391
    Допаѓања:
    843
    Мамички треба да закажам скрининг во 12 недела во ГАК па ако може да ми кажете бр во лп :)

12. HelloKitty4

HelloKitty4 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2012
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    3
    Девојки што мислите? Ми касни 2 месеци, но ова ми се случува 3 пат. Имав некоја густа течност, но повеке немам. Па се мислев да не е истиот проблем. Во последно време имам диареа почесто, а и за ова си имав одговор бидејки постам. Но неколку денови долниот дел од стомакот ми е подуен и одвреме навреме имам тапи болки. Исто така и во пределот кај ципата. Можно е да сум трудна? :D

13. Beluvce84

Beluvce84 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2010
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    71
    Mene vo prvata bremneost, a eve i vo ovaa sega prv simptom sto mi pokaza deka treba da sumnjam na bremenost e isostanok na menstruacija i toa. najdobro e da se napravi test

14. veli4ekate

veli4ekate Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    588
    Допаѓања:
    547
    KADE MOZE DA NAJDAM TEMA ZA INVITRO AKO MOZE NEKOJ DA MI DADE LINK

15. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
  16. veli4ekate

veli4ekate Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    588
    Допаѓања:
    547
    fala ti mila

17. loki.c9

loki.c9 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2012
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    201
    здраво девојки имам едно прашање до вас. Дали некоја од вас знае со што може да се уништи стрептокока бактерија во сперма?? Инаку дечко ја лечи 2 год со разни антибиотици. поздрав

18. Tanja84

Tanja84 Активен член

Се зачлени на:
    23 мај 2013
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво!!!
    Правев приска и резултатите ми велат дека не ми се добри и ме праќаат на аминоцинтеза. Ме интересира дали некој од вас правел скрининг за Даунов синдром и дали таму може да се види дали има такво нешто, за да можам да ја избегнам аминоцинтезата?
    Поздрав...

19. HeidiDiWalt

HeidiDiWalt Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2010
    Пораки:
    1.163
    Допаѓања:
    1.515
    скринингот за даун синдром се прави во 12та недела колку што се сеќавам...се мери нухалниот набор и носната коска кај бебчето и според тоа ти кажуваат дали постои ризик за д.синдр.

20. jule1989

jule1989 Активен член

Се зачлени на:
    20 мај 2013
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    0
    zdravo bi sakala da mi odgovorete mi dojde mestruacija vcera ama rozeva a denes kafeava kako za kraj samo 2 dena toa ne e e mozno si imam onaka redovno po 6 dena dali bi mozelo znak na bremenost