Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Прашањa и одговори околу забременувањето и бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Plavuska.inaci, 9 октомври 2010.

1. Zoza

Zoza Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2011
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    297
    ух еве ме и мене после толкју многу време на форумот и со милион прасалници...значи вака осетив скоро секој ден толку многу вртоглавица што и додека лежам јас едвај доагам до себе...по 10 мин вртење,потоа еден чуден фактор...љубител сум на кафе посебно на оваа 3 во 1...абе пошнав пола шојла да не можам да ја испијам ми се гади...пред месец ипол си ги средив сите ама баш сите заби...докторот ми рече дека сега сум тип топ во забите...мене последната недела секој можен заб почна да ме боли едвај јадам,едвај жвакам...идам минатата недела на доктор и ми вели ајде да почекаме до 5 бидејки ми е редовна менустрацијата и требаше овие денови да ми дојде,плус тоа ми зема вагинален брис...денес одам да земам резултати се е ок одам кај гинекологот и ајде да ме види на ехо ми вели...има нешто ама ај ке почекаме уште 10 ден...успат ми препишува витамин Ц и тифол и сега со милион прашалници и нестрпливост...ајде трудници дај те ми некој совет/надеж има шанси за бременост или тоа им е само некоја почетна процедура...пошто си пипува дека таблетити се зимат по 1 за жени кои планират бременост а човече он некоја надеж ми даде со оваа негово-има нешто се гледа ама ај да почекаме

2. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.105
    Зоза и јас кога бев на гинеколог да ми потврди бременост на ехо не виде ништо, ама се посомнева. (Иста ситуација како твојава)
    Ми рече да проверам урина, отидов во лабораторија и за две минути добив позитивни резултати. :)
    Јас би те посоветувала да си направиш испитување на урина или крв. (како сакаш)
    Барем ќе си бидеш на чисто, зошто ако си во рана бременост плодот постои можност да не се види.
    Штом твојов гинеколог се сомнева, веројатно си бремена. :)

На Zoza му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Kamelija2115

Kamelija2115 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2011
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    1
    Значи ова е мојот проблем за кој барам совет од вас.
    Имам две (споени) цисти на едниот јајник, ми рекоа да пробаме со бременост да пукнат ама ништо бар до сега, а се обидувавме скоро една година. Сега докторката ми рече да идам на лапараскопија за да ги извадат, а докторот од државна ми рече прво да пробаме со вагинална пункција, па ако така не бива тогаш на лапараскопија...оваа мојава докторка ми вика само лапараскопија, тоа со пункција постоело само кај нас и на ниедно друго место.
    Ми треба мислење од вас и ваше искуство со вакво нешто ако имала некоја од вас. Лапараскопија или пункција. Стварно сакаме детенце и тоа што побргу :(

4. jasmin4e665

jasmin4e665 Активен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2012
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    20
    Zdravo mamicki, jas sum 35 nedela od bremenosta i zabelezav zgolemeno izlacuvanje na belo pranje i non stop gakickite se vodeni bez sekojdnevna vloska nemozam. Dali e toa nesto seriozno treba da se konsultiram so doktor ili e normalno? Fala i pozdrav

5. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    Незнам дали е ова соодветна тема за моево прасање, но ако некоја има мислење нека написе.Добивам секогас на време 28ми ден и секогас ми трае по 5-6дена! пред три месеци правев контроли и се бесе во ред, но месецов добив три дена порано и еве веке осми ден е денеска и сеусте ми тече крв! Се пласам дека несто не е во ред!!! Дали некоја има искуство со ваков проблем? инаку месецов а и за време на циклусов дигав тески работи па мозеби ми е и од тоа!!! однапред благоàдарам, поздрав

6. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.091
    Допаѓања:
    36.248
    Циклусот ти трае подолго затоа што си кревала тешки работи. Тоа и се случи на сестра ми пред да остане бремена. Најдобро ќе биде да отидеш на гинеколог.

7. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    Blagodaram...

8. women000

women000 Активен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    3
    Здраво..
    Со мажот ми се обидуваме скоро една година да забременам, ама некако не ни оди..
    Имам покачен пролактин и полицистични јајници, а со мажот ми е се во ред.Пијам достинекс таблети ради пролактинот..
    Последната менструација ми беше на 10.09.2013 од 3тиот ден од циклусот пиев кломифен таблети 2 таблети наеднаш (значи таблетите ги пиев од 13.09 до 17.09) потоа бев кај гинекологот за да провериме дали растат фолекулите..
    Во ред беше со фолекулите, и докторот ми рече да практикуваме одноди наредните денови за да ја фатиме овулацијата..Потоа бев повторно кај докторот за да видиме дали фолекулите пукнале и дали настанала овулацијата...Се беше во ред со тоа, па сега чекам позитивни реакции на моето тело...
    Сега еве неколку дена имам болки во долниот дел од стомакот (како за добивање) посебно многу е силна болката одкако ке измокрам, но и многу често мокрам...Сакам да почекам уште ден два па да направам тест да видам дали сум бремена, но се плашам од резултатот (да не е негативен :( :( :( ).
    Дали можеби некоја од вас имала вакви симптоми како за добивање, но била бремена?
    Ве молам за искрен одговор!!

9. minne92

minne92 Активен член

Се зачлени на:
    17 август 2013
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    8
    Women jas gi imav istite simptomi kako za dobivanje bolki vo stomak oteceni gradi moslev sekoj moment deka ke dobijam no ne dobiv o,,,srekno

10. women000

women000 Активен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    3
    Значи minne92 и покрај тоа што ги чувствуваше тие симптоми за добивање во истиот момент беше и бремена???
    Леле :D :D :D дај боже и јас да сум...
    Ти благодарам, ми даде храброст..Голем поздрав до тебе!! :*

11. mallecko

mallecko Активен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2013
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    0
    dali mozi ako mi doslo na 26 septemvri menstruacija a vcera decko mi svrsi vo mene to e 9 den od menstruacijata da zabremenam

12. minne92

minne92 Активен член

Се зачлени на:
    17 август 2013
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    8
    togas ti se najplodni denovi vo sredinata,,proveri vo femina kalkulator na plodni denovi

13. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    290
    Prostete za latinicata od mobilen pisuvam.Ako moze da mi kazete dali posle 22 nedela e normalno zacestena pojava za mokrenje ili e nesto drugo???????

14. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.090
    нормално е

15. elenaf

elenaf Нов член

Се зачлени на:
    19 ноември 2013
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    ве молам за помош...веднаш по менсттруацијата после 3дена дечко ми сврши во мене,сега имам некако мачнини во желудникот и болка во јајниците(болакат е од време-на време не е ностоп) ве молам да ми кажите дали е можно да сум бремена? ве молам за пош

16. medodedo

medodedo Активен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2013
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    2
    дали е мозно направив тест се показа негативен а ми касни 7 дена ме болат градите и половината

17. medodedo

medodedo Активен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2013
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    2
    a minatiot besec mi dojde na 14 oktomvri ajde neka mi kaze nekoj sto moze da e dali testot moze da ne e tocen

18. Domakica

Domakica Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2011
    Пораки:
    553
    Допаѓања:
    406
    Ќе ве молам за одговор:

После абортус треба да направам испитувања за мене и маж ми. Нели докторите се многу стручни и упатени, а незнаат кој упат и кое испитување каде се врши.

Имам упат за кариотип за Ману, се јавив на телефон, ми вика лаборантката од МАНУ кариотип се прави на ГАК, не на МАНУ. Дојди со упатот ќе ти смениме. Мажот нека земе упат за МАНУ од општи лекар.

Што е тоа што се испитува на ГАК? Што е тоа што се испитува на тррансфузиологија? Што се испитува во МАНУ? За кои од овие испитувања треба да имам само јас упат? за кои треба и маж ми да има упат?

Имав абортус со индукција :sweat:

Фала ви, вашата поддршка и информациите од форумот се многу постручни од било кој доктор.

19. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.923
    Допаѓања:
    3.856
    kariotp se ispituva na gak, vo manu se pravat geneyski ispituvanja no toa oni neka ti kazat odnesi samo prazan upat oni ke.ti napisat, na transfuziologija se ispituvaat d-dimeri,hemostaza.afa,mislam i torch virusi ama ne sum sigurna . ovie poslednive samo ti treba da gi.ispitas ne.maz ti. isto treba da napravite hla tipizacija.i dvajcata i ova kolku sto znam se pravi na transfuziologija. se nadebam ti pomognav bar malku

На Domakica му/ѝ се допаѓа ова.
  20. midnight.flower

midnight.flower Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    541
    Допаѓања:
    1.051
    Можно е. :| Мене минатиот месец ми доцнеше 11 дена (за прв пат во животот), правев 3 теста - сите негативни (пуста надеж- последна умира). Но можно е и да си бремена (доколку подоцна си останата бремена). Почекај уште 4-5 дена, ако не добиеш, направи си уште еден тест, ако е пак негативен, консултирај се со гинеколог- задолжително!