Точно е тоа. Јас и маж ми имаме девизни сметки. Кога префрлаш пари на сметката, од банка ги менуваат во денари и ги префрлаат на дебитната сметка. Ама ние не праќаме пари преку банка затоа што провизиите се големи. Еднаш пративме и толку беше. Пари испраќаме преку MoneyGram.
Поевтини се од Вестерн Унион. И Риа се исто како MoneyGram. Овие од банка горат. И плус пари земаат за да ги префрлат парите во денари.
Маж ми рече 1 000 евра е максимум. Така му кажале. Ние испраќаме 400 евра. Провизијата е 15 евра. Два пати имаа попуст и за провизија ни земаа 11.50 евра.
Јас користам картичка на Монзо, ја имам испратено МК и таму може да се подигне од било кој банкомат,картичката е на мое име.Провизија не се наплаќа за првите 200 евра месечно,потоа мислам 3% на сумата.
Ме интересира како оди примање пари од странство преку Шпаркасе на девизна сметка? Ми спомнаа потпишување изјава откако ќе се пратени парите? Колку дена им треба да стигнат? Кога треба да се оди за та изјава? Има некој искуство со ова?
Isto i jas otidov den pokasno paritr da bea na 13ti stasani jas otidov na 14ti mi rekoa deka samo nan13ti mozelo da gi podignam i deka ke bidat vrateni na isprakjacot megjutoa ne se vrateni kontaktirani se western uste razgleduvaat vo sto e problemot
Маж ми испраќаше пари од странство на девизната сметка во Мк. Тука во банката потпиша изјава дека на таа сметка ги уплаќа парите. За пристигнување на парите треба да поминат 5-7 работни дена, ако се префрлаат од ЕУ кон нон-ЕУ држава. Така ни кажа вработениот. Само еднаш беа пуштени пари затоа што провизијата е скапа.
Фала. Бев веќе, на третиот ден од исплата ми јавија за изјавата. И одма од ко потпишав и ја внесе ми префрлија парите. Ко за некој шо неќи банки, 2024 окапав во нив.
Маж ми уплаќаше на ЦКБ. Тој од банка му пиша на вибер дека парите се легнати на сметка. Ама и дека наплаќале плус провизија.
Сакам да префрлам 3.700евра во странство, гледам преку Western Union макс е 2.500евра, преку MoneyGram колку провизија зимаат и колку може најмногу, како е најдобро да ги префрлам, планирам во НЛБ банка да одам
Zdravo na site, ve molam za pomos. Treba da mi pristignat pari od stranstvo (danok od germanija). Agencijata koja gi popolna dokumentite pisala tocen Iban (smetka) no pogresen swift kod. (Jas imam smetka vo Uni banka a tie stavile swift od Komercijalna banka) Dali moze nekoj da mi pomogne da me posovetuva kako da gi pronajdam parite? Dali poradi pogresniot swift kod otisle na Komercijalna banka? Dali se zamrznati, zaglavile megu bankite? Sumata ne e malecka i zatoa se plasam. Dokolku nekoj imal vakvo iskustvo neka mi pise i vo lp dokolku ne saka ovde. Dokolku ima nekoj vraboten vo banka ili pa nekoj finansiski sovetnik neka me kontaktira. Sekoja informacija ke mi znaci mnogu.
Дали може некој кој користел Moneygram или WesternUnion за праќање пари од Германија во Македонија да ми објасни како оди процесот (online праќање пари) и како е најбезболно со провизија да ми пише. Благодарам однапред.
Креираш профил на Вестерн унион. Пишуваш име да примачот и држава каде ќе ги подигне парите. Последно ми зеде 4 фунти провизија на 700 фунти. Пред неколку години ми земаа по 40 Сега ефтино ми се виде