Dali nekoj moze da mi objasni dali i kako se plakja danok dokolku imas nekolku pomali transakcii od stranstvo , potocno dokolku vo rok od mesec dena dobies 100 evra prateni od licnost koja se naodja vo stranstvo , preku western union
Дали може да се испратат пари преку WU само доколку имате информации име презиме,адреса и тел.број на лицето?? Итно ми треба информацијава.
Mozebi ja Ima ovaa tema mozebi ne, no bi sakala nekoj da mi spodeli iskustvo vo vrska so primanje pari od stranstvo, preku money gram I western union I Dali se prijavuvaat tie pari vo ujp
Над одредена сума ( не знам точно колку беше) Народна банка добива информација за трансферите. Што значи , државата води евиденција , ако се прима пари од странство и од кого. Во случај на социјално, ако лицето има прилив од брз трансфер, може да го укине социјалното затоа што се води како да има приход. За пријавување во ујп, исто така зависи од трансферот, која е сумата.
Може преку брз трансфер на пари - MoneyGram, Western Union што е поскапо. И класично од сметка на сметка. Треба да им ја дадеш твојата девизна сметка (во валута во која ќе ти ги праќаат парите) и секако во која банка. Јави се во банка ќе ти кажат кој им е Swift/Iban бројот. Провизијата е околу 10 евра.
100 евра ништо не е. За толку мали пари не се секирај. За од околу 2000 евра прилив, поготово ако е редовен месечно, треба да ги пријавиш во УЈП на онлајн страната на ПДД (https://e-pdd.ujp.gov.mk/ppf/home.seam) . Таму внесуваш од каде е приливот и по кој основ. Има калкулатор веднаш ти пресметува колку треба да платиш (засега е 10%). На мејл за саат-два ти стигнува пресметката со фолио број. Доколку имаш електронско банкарско си плаќаш преку е-банкинг.
Zdravo Kako e najdobro da mi is ispratat pari od Italija.Dali od poshta ili banka ,I koja banka?Imam I denarska I devizna smetka na komercijalna Kade nema provizija? Blagodaram
Колку би била провизијата за испратени 25 евра за Србија преку WU? И дали може од Македонија преку Pay pal да се плаќа?
Треба да ми стигнат пари од странство, е сега кога бев во банка да побарам свифт и ибан ми дадоа еден лист и ми рекоа дека кога ќе ми ги испратат парите треба да го пополнам листот со информации за трансакцијата и да го однесам во банка, па они тогаш ќе ми ги пуштат парите на сметка. Е сега прашањето ми е дали од банка ќе ме известат дека ми стигнале пари или треба сама да отидам?
Treba da podignam pari od western union. Prateni mi se od 13 januari. Do koga moze da gi podignam, pred da gi vrati nazad?
Здраво, ќе ве молам за брз одговор! Како оди исплатата на пари за во странство на физичко лице преку Western Union? И колку провизија се плаќа? Фала ви!
Идеш во некоја од филијалите на WU потполнуваш ливче со податоци на примачот ( име,презиме, и земја каде што се праќаат парите) . Ќе ти дадат лист со контролен број MTN и тој треба да му го кажеш на примачот. Провизијата зависи од износот што сакаш да го пратиш. На 100 евра ми се чини некои 10 евра од прилика беше.
Имам едно прашање!Имам сметка од шпаркасе во Македонија и ако отворам сметка исто од шпаркасе во Хрватска и од таа сметка префрлам пари во Македонска сметка колку е провизија?(Дека иста банка)?.. Или дали можам со таа сметка од Шпаркасе-Хрватска во Македонската Шпаркасе банка да си ваѓам пари ? Или кажете ми некој подобар совет за префрлање пари да немам многу провизија?Фала