Првачиња

Дискусија во 'Дете' започната од Snow-Queen, 2 септември 2013.

1. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.148
    Допаѓања:
    6.505
    @Cherry333 не препраша што значи тоа и зошто?
    Јас имам баш емотивно дете и го наведов тоа, добив зборови со поддршка дека не е ни прв ни последен и дека ќе се навикне.
    Ти сугерираа да одложиш само од таа причина??

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.642
    Допаѓања:
    7.553
    Само тоа ми го кажаа, ама јас немав во план да одложам бидејќи иако 3 дена пред крај на годината е роден, 2019 е и им кажав дека ќе оди во школо. Инаку син ми е емотивен, нормално како и сите деца, ама за тоа колку е малечок (ситен), ептен е снаодлив до сега и знае да си го најде местото, се бори и не се повлекува. Не знам како ќе биде во школо сега, ама тоа никој не може да го знае за ниедно дете со сигурност. Таа што ми го кажа тоа мислам беше психологот, може требаше да ја препрашам што сакаше да каже, ама бидна..

На Momichka, azelea и JoyJoy им се допаѓа ова.
  3. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.500
    Сега се вклучувам во темава. Моето е прваче но од 8 месеци не се ваквинира имаше реакција и прекинавме. Сеуште се маткараме по лекари за на имунологија во ск но таму никако да се дојде на ред за термин за конечен извештај. Ме интересира дали има некое дете кое не се вакцинира не смее и сл да сподели искуство па да знам и јас кој пат да си го фатам :)

4. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.452
    Допаѓања:
    5.415
    а што конкретно те интересира. И ние сме првачиња веќе запишани без вакцина исто после 2 доза дтп ништо не сме примиле

5. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.500
    на вакцинален пункт не даваат потврда за промени вакцини додека не прими се. А поради тоа што имаше реакција не се нафаќаат да го вакцинираат додека не добијат дозвола од имунолог. Матичната не дава потврда никаква јас немам никаков документ. Што пролиживте вие?каков документ?

6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.849
    Допаѓања:
    109.898
    Они не се тие кои кажуваат дали се дава или не потврда, потврдата е за примени вакцини, не е за дали е или не е редовно вакциниран. Кај мене големиот не беше редовно вакциниран, доцневме, една исфрустрирана тетка од вакцини ми се развика и со црвено пенкало ми напиша низ цела потврда Детето не е уредно вакцинирано, под наведените примени вакцини нели. И ја скинав потврдата и ја џитнав и и реков дека не е нејзина работа тоа да ми издаде нормална потврда и дека ќе ја пријавам, почна да фучи, да издишува, ми даде нова и стави стикер на книгата за запишување. После 2 дена дојдоа дома теренски да не вакцинирале, им реков дека не дозволувам дома да го вакцинираат детето и дека ќе си одам во амбуланта кога ќе сметам дека е погодно време (дете болно не боцкам па до таму да е, макар и само затнато било). Ни пуштија пријава преку школото и уште на 6ти септемви ни рекоа да примите вакцина, среќа беше здрав и одма го боцнавме. Сестрата беше пријавена кај директор секако. Не е нивна работа тоа и крај! Потврдата е за примени вакцини, една, две или 5 сеедно е.

На karak и marchi7 им се допаѓа ова.
  7. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.452
    Допаѓања:
    5.415
    Mi go dadoa vakcinalniot karton mora da ti go dadat za upis vo 1 vo neka sakam nesakam zatoa sto veke ne se vodat vo toj dispanzer. Nisto dokument iskreno deka ne e vakcinirano ili samo toa sto ima. Znaci ama bas bez nikakov problem zapishav dete vo skolo

8. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.908
    Допаѓања:
    7.634
    Свидетелства секогаш даваат крај на јуни?
    И дали е ок да не се отиде? Има некоја друга опција?
    Се надевам ќе ни се погоди денот, не знам инаку дали да мењаме одмор :(

9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.849
    Допаѓања:
    109.898
    Ние нема да бидеме тука и не одиме, и пишав веќе и на наставничката. Одморот е резервиран одамна, искрено крај на јуни и да не е одмор ќе биде некаде бидејќи нема кој да го чува.

На Lux му/ѝ се допаѓа ова.
  10. 123baby

123baby Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2014
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    182
    Здраво, ќе ве замолам доколку имате информација да споделите како се задоволни родителите од училиштето Лазо Трповски во Карпош, може ќе треба да ги префлиме децата таму. Ви благодарам најмногу.

11. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.278
    Допаѓања:
    27.968
    Моето трга во септември со неполни 6г, висок е 140cm..

Одма во трето да го запишам ако не па.

Крупно, ситно, сите што отстапуваат од 'нормата' се гледаат попреку

На Mother of 2boys, azelea, karak и 3 други им се допаѓа ова.
  12. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.237
    Допаѓања:
    22.664
    Бог да се чува.
    Јас имам комшиче, мало ситно, како за 4 ри години личи, а 6 години е девојчето.

На karak му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Aleks.mar

Aleks.mar Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2025
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    311
    абе седи си раат. Нека е живо и здраво. Моето август ќе полни 6 септември иде на школо. Кога имаше летово настан во школото за идните првачиња моето беше најситно најслабо најмало.... а не е па дотолку. 110см 18кг....:^)

14. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    6.587
    Големината таа е. Некои порано раснат, некои покасно... само нека се здрави.
    Пишувам за последен пат, бидејќи веке не сум мајка на првачиња, ама второлачиња.
    со среќа нема ви е :l:

На lackygirl и KuklickaSk им се допаѓа ова.
  15. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.182
    Допаѓања:
    24.572
    И јас уште си читам, успешно завршено прво одделение, прво ниво по сите предмети :D не дека е кизнеј што ама битно научи убаво течно да чита, ја почна и Грдото пајче да ја чита, ми расти детето :tmi:

На Mother of 2boys, azelea, karak и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    6.587
    Браво. Кај мене едното дете ми чита релативно добро, ама со другото мачиме мака.
    Грдото пајче... ја читаме и ние. Касни порасни ни беше за загревање, ама мачиме мака и доста со трудам со едното дете да надополниме она што во прво не успавме соодветно.:|

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  17. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.452
    Допаѓања:
    5.415
    И ние вака така со судни маки завршивме прво
    Читање слаба страна буква по буква две по две.
    Читаме касни порасни завршена
    Грдото пајче ама сирота само страна на ден. Се надевам со многу труд форсирање и подршка ќе надокнади и стигне се

На Iki lepi, lackygirl и azelea им се допаѓа ова.
  18. holly33

holly33 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2014
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    801
    Здраво. Би сакала да прашам во врска со реонизацијата. Дали треба да го запишам во училиште во општината каде што припаѓа? Заради лични причини би сакала да го запишам во друго училиште,блиску до тоа училиште живеат моите родители. Инаку не живееме во Скопје , во помал град сме. Благодарам

19. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.145
    Допаѓања:
    137.181
    Генерално да, се вади исписница од школото кај ќе добиеш покана и одиш во новото школо.
    Во мојата општина оваа година не дозволуваа така па многу луѓе фиктивно се селеа, т.е менуваа лични карти демек се преселени.

20. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.534
    Допаѓања:
    7.312
    Да надополнам, во мојов град од едно конкретно училиште бегаат многу родители, т.е бараат исписници.
    Годинава и личните карти ги проверуваа да не се пред кратко време вадени, баш со таа намена и во тој случај не дозволуваа преместување.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.