Првачиња

Дискусија во 'Дете' започната од Snow-Queen, 2 септември 2013.

1. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.178
    Допаѓања:
    137.452
    Исто, но ако имаа и 2цата родители лична карта на иста адреса тогаш не можеше да се оспори уписот.

2. holly33

holly33 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2014
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    801
    Ви благодарам многу на одговорите девојки

3. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.944
    Допаѓања:
    18.844
    Оваа година е доста затегнато за реонизација.
    Ако сакаш да си сигурна, извадете лични карти на адресата на твоите родители.

Ако лична карта е на одредена адреса, не можат да оспорат упис.
    Без разлика кога е извадена. Лична карта издава државен орган, а училиштето нема што да мисли дали родителите купиле стан пред 2 месеци или отишле пред кирија.
    Ние извадивме карти кратко пред упис, никој не спомна ништо за датум кога е вадена.

Зошто некој избегнува одредено улилиште? Од искуство знам дека никој не бега од убаво, па ако училиштето се бори за деца, има причина за тоа.

4. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.944
    Допаѓања:
    18.844
    На увид е потребна 1 лична карта. Зошто би барале лична карта од 2 родители?

5. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.178
    Допаѓања:
    137.452
    По логика дека коа едниот мења би сменил фиктивно, ако се 2цата е поверодостојно. Најавија и инспекции од општината. Е сеа колку реално ќе се спроведе сето тоа и дали има правен основ не знам.

6. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.944
    Допаѓања:
    18.844
    Разбирам, ама каде бараат 2 лични карти? Секаде стои дека треба лична карта од еден од родителите.

7. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.746
    Допаѓања:
    7.766
    Не е од лично искуство моево и не се работи за во Ск.

А да, од блиски кажано верувам дека не ме лажат, им ги проверуваат и по датум на вадење личните карти.
    Во помал град сме, општо е познато дека во широк радиус се избегнува конкретното училиште.
    Повеќе детали не би пишувала јавно.

8. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.944
    Допаѓања:
    18.844
    Ти верувам јас се и не барам детали.

Ама ако јас имам лична карта на одредена адреса, и ако моето дете реонски треба да оди таму, нема сила која ке ме спречи да го запишам таму.

Прашале луѓето да им извадат закон каде стои дека со "тазе" лична карта немаат право да го запишат детето?

По таа логика, со нова адреса, ни во несаканото училиште не можат да го запишат.

9. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.746
    Допаѓања:
    7.766
    Е, па тука е случајот што луѓето од Х причини бегаат од реонското училиште и сакаат во други.

Фактички сакаат да извадат лични карти на други адреси и вадат за реонското училиште да го избегнат.

10. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.944
    Допаѓања:
    18.844
    Се ми е јасно, верувај.

Прашањето ми е друго: ако МВР издало лична карта, дали училиштето има правен основ да каже дека со нова лична карта не може да се запише во училиштето каде припаѓа реонски?

Од муабети е едно, ама како училиштето ке докаже дека јас не менувам лична карта затоа што сум сменила живеалиште?

11. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.746
    Допаѓања:
    7.766
    Претпоставувам и во другите градови е исто. Кај нас според адресите на живеење стасува покана дома дека детето е на список во тоа и тоа училиште и треба да се запише таму.
    Е сега бидејќи родителите не сакаат таму, нели бараат исписници. Училиштето тоа реонското, не дава исписници за децата да се префрлат во друго училиште, зошто фактички ова првото останува без ученици или со многу мал број.
    Е тука настанува проблемот што после провлекува менување документи, па докажување кој зошто сменил итн.

12. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.944
    Допаѓања:
    18.844
    Како ке докажат зошто сум сменила лична карта?

МВР ми издава лична карта, како може училиште да ја спори легитимноста?
    И причината зошто сум ја сменила?

Едно е да немам валиден документ и на жими мајка да кажам јас живеам таму и сакам детето да учи некаде.
    Ама ако имам документ, кој смее да ме распрашува? Одговор: НИКОЈ!

13. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.719
    Допаѓања:
    5.694
    Хај женски :f:
    Имам неколку прашања , сакам да земам некои работи од Мк па ме интересира
    ~ каде купувате добри ранци , да не се претешки , гломазни , има ли онлајн да се најде нешто , или по кои книжари ама да не се само во Ск тие
    ~ и дрвени боици од дебелите , од кои зимате ..

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Mia Fuentes

Mia Fuentes Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2019
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    2.161
    И мене ми требаат препораки за ранец :inlove:

15. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.458
    Допаѓања:
    5.426
    Ранци просветно дело, Тримакс и офис плус...
    Дебели боици и фломастери само giotto.
    Инаку што се однесува до ранецот нас цело прво ми остана дома проучена од првото дете на второто му земав ранец без тркалца убав ранец само ниту многу детски ниту возрасен онака универзална Шара.
    Цела година само во септември го однесе и после книгите ни стоела во кластери а ранците дома се носеше ранец само кога требаше да се есобераткниги за да се исчисти. Така да сигурно и годинава во второ така и затоа што ги носиме и земаме со кола сигурно уште некоја година ќе си го носи за разлика тој со тркалца ми остана така затоа што кога ќе примат трето веќе не ги сакаат децава тие ранци. Ете мое искуство со среќа на првачињата

На dromka, Mia Fuentes и Poppins им се допаѓа ова.
  16. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.788
    Допаѓања:
    38.708
    Ранци од Офис плус. Не мрднаа и после 8 и 5 години. Дрвени боици Бик. Најдобри се за острење.

17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.239
    Допаѓања:
    111.543
    Ранци зависи дали ќе биде целодневна или класична, ако е класична ранче за на грб, зошто ќе си носи книги секој ден, целодневна на влечење зошто кај нас еднаш неделно се носеа и зимаа ранците (понеделник и петок). Добри ранци на Габол во Просветно, 3г го мкнеме секаде и на одмор за пакување и вака за викенд и се.

Боици дебели било какви али Бик се најдобри со најдобар пигмент и лесно се острат бидејќи е меко дрвото. Фломастери гледај само да се вашбл, имаш на Џиото мислам, али Кариока според мене се подобри. Темперни земи од оние за боење со раце, во чашки се, полесно за користење и исто се перат полесно од облека. Водени било какви, не ги користат многу. Моливи најубави ни се покажаа на Есколорио, зимам цело кутивче и има за цела година. Од искуство наше најмногу црвена и сина боичка одеше, не знам зошто. Тетратки нас ни бараа големи, и искрено одлично така, убаво прегледно пишуваше така. Земав од поскапите бидејќи се зезнав еднаш со тенки и ефтини од Базаро се распаднаа, а поскапите од Офис и Тримакс го тераа подолго и не мрднаа тетратките. Спреми се за многу изгубени боички, фломастери и моливи, па така да може и подобро ти е да купиш некои ефтини за во школо, има солидни дебели во Џамбо, зошто ќе се нервираш. Сите сакаме најубаво за децата и на крај се нервираме.

На dromka, Mumoftwo30, happygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.719
    Допаѓања:
    5.694

Кај мене ќе е второ одд , ама баба и во Мк сака да купе нешто за школо , од прибор мн неможе затоа што нема да погоде , а овој ранец сега што го има е тежок прегломазен и не ми се свиѓа и неможам да ги сватам германците со таа фама околу такви ранци како кутии. Во Мк барем ќе проба сега некој што ќе и леже добро и нема да и теже , оти она е ситна и сакам нешто лесно.

Книги тука не носат , не е целодневна до 12:15 си е
    и таму им стоат , само тие за домашно што му се си ги носат дома, и освен кутија за храна , вода , и ташниче со боички друго не носе плус во ранец. Фломастери исто не користат ни во 2ро , темперни не користат , водени боички имаат наведено какви треба , не беа оние нај класичните , незнам како се викаа.
    За валкање исто не е страшно кога имаат ликовно облекуваат едни како кошули.
    И моливи исто само од дебелите незн што број беа други не дозволуват |( Многу се комплицирани со прибор и папки и се |(

Тетратки класични немаат тука како во Мк , пишуваат во едни малце подруги и тоа две само купуваме друго добиваат од школо се .

За губење досега сме немале проблем ни со прибор ни ништо , кај нас во школо често имаше жалби само за спортските торбички ( посебни патики , тренерки и блуза им стоат во школо од Пон до Петок) и или им ги криеа други деца на скроз дру дел од школото или некој си ги зимаа - крадеа за нив(facepalm)

Фала ви на сите ќе разгледам се што ми кажате :f:

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  19. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.944
    Допаѓања:
    18.844
    Церда или Giovas?

Генерално не ми се допадна ниту еден, би побарала најк или адидас ако има соодветна големина.

Во маало мајки кажуваа дека дома враќале само тетратки, секаде е така?

Исто така, дали е паметно да се чека кога ке почнат, па тогаш да избере ранец, или сепак да се опреми пред да тргне.

20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.239
    Допаѓања:
    111.543
    Кај нас и книги враќаа, односно се враќаа.

Најк и Адидас немаат потпора за носење на книги и тетратки, тоа се спортски ранци за облека, не за 5 книги, 5 тетратки, прибор, ликовно прибор, водичка, резервна гардероба и влажни марамици. Прво внатре се ќе се стутка, нема да стои убаво, ќе бидат соџвакани книгите. Јас му го дадов еден ранец Најк за последната недела кога одеа така и никад веќе.

На dromka, happygirl и MilaSs12 им се допаѓа ова.