Оваа година е доста затегнато за реонизација. Ако сакаш да си сигурна, извадете лични карти на адресата на твоите родители. Ако лична карта е на одредена адреса, не можат да оспорат упис. Без разлика кога е извадена. Лична карта издава државен орган, а училиштето нема што да мисли дали родителите купиле стан пред 2 месеци или отишле пред кирија. Ние извадивме карти кратко пред упис, никој не спомна ништо за датум кога е вадена. Зошто некој избегнува одредено улилиште? Од искуство знам дека никој не бега од убаво, па ако училиштето се бори за деца, има причина за тоа.
По логика дека коа едниот мења би сменил фиктивно, ако се 2цата е поверодостојно. Најавија и инспекции од општината. Е сеа колку реално ќе се спроведе сето тоа и дали има правен основ не знам.
Не е од лично искуство моево и не се работи за во Ск. А да, од блиски кажано верувам дека не ме лажат, им ги проверуваат и по датум на вадење личните карти. Во помал град сме, општо е познато дека во широк радиус се избегнува конкретното училиште. Повеќе детали не би пишувала јавно.
Ти верувам јас се и не барам детали. Ама ако јас имам лична карта на одредена адреса, и ако моето дете реонски треба да оди таму, нема сила која ке ме спречи да го запишам таму. Прашале луѓето да им извадат закон каде стои дека со "тазе" лична карта немаат право да го запишат детето? По таа логика, со нова адреса, ни во несаканото училиште не можат да го запишат.
Е, па тука е случајот што луѓето од Х причини бегаат од реонското училиште и сакаат во други. Фактички сакаат да извадат лични карти на други адреси и вадат за реонското училиште да го избегнат.
Се ми е јасно, верувај. Прашањето ми е друго: ако МВР издало лична карта, дали училиштето има правен основ да каже дека со нова лична карта не може да се запише во училиштето каде припаѓа реонски? Од муабети е едно, ама како училиштето ке докаже дека јас не менувам лична карта затоа што сум сменила живеалиште?
Претпоставувам и во другите градови е исто. Кај нас според адресите на живеење стасува покана дома дека детето е на список во тоа и тоа училиште и треба да се запише таму. Е сега бидејќи родителите не сакаат таму, нели бараат исписници. Училиштето тоа реонското, не дава исписници за децата да се префрлат во друго училиште, зошто фактички ова првото останува без ученици или со многу мал број. Е тука настанува проблемот што после провлекува менување документи, па докажување кој зошто сменил итн.
Како ке докажат зошто сум сменила лична карта? МВР ми издава лична карта, како може училиште да ја спори легитимноста? И причината зошто сум ја сменила? Едно е да немам валиден документ и на жими мајка да кажам јас живеам таму и сакам детето да учи некаде. Ама ако имам документ, кој смее да ме распрашува? Одговор: НИКОЈ!