Големата носе само тетратки, прибор, храна, вода и крпа за јадење. Друго ништо. За ликовно носеше само тој ден кога имаа, ама тоа воопшто не теже исто и опрема за физичко
Сето ова се носи во 1во одд? Имаш конкретна препорака за модел и марка? Фала. Фала Изгледа секое училиште си има своја политика, можеби е најдобро да почекам.
Ранци најубави се на Габол од Просветно дело и од Оффис плус на Бускетс ,за девојчиња има преубави и квалитетни. Кај нас додека беа во целодневна само во петок си идеа со цел ранец и книги,преку недела ништо,се таму работеа,мислам негде кај трето им даваа по една тетратка две дома да прочитаат поднаучат нешто за испрашување. За Најк,адидас се слагам со Ангел,тоа не е за деца,дури накај 8-9 то ги гледам носат такви ама тогаш се намалува и бројката на книги,тетратки што ја носат. Кога сакаш купи си,можеш и сега нема што да чекаш да почне,има преубав избор ,јас вчера земав за малата за градинка,какви има за школарци, а за големата купив уште сега тетратки,моливи некои работи и уште нешто во август и ај ,после во септември по гужвите не ми влегува ,па и многу пари наеднаш треба
Фала @azelea Подобро е со една преграда или 2-3? Мислам дека подобро да има повеќе, но ме интересира од искуство. Тетратки колку и какви за 1 одделение? Какви се тие дебели боици?
Од школо даваат списоци што треба да земете и колку.Не купувајте однапред се, мн раб може нема ни да ви требаат.
Не не, сега не купувај, евентуално ранец. Јас Габол имав земено и задоволна сум, и тоа многу задоволна. И сега ранецот ќе биде Габол.
Па со најмалку две прегради ти е најдобро,а може и со три . Тетратки не купувај сега оти не знаеш што ќе ти треба за прво, тогаш мислам најмногу купувавме без линии,ама не знам сега како е. Дебели боици исти како и другите само пошироки се.
Знаеш отприлика какви тетратки ќе им требаат за следнава година? И јас мислам да ја опремам, ама па да не утнам со тетратките. Уште имам по дома тетратки без линии, оти изнакупив, а од трето чинам не им требаа веќе Ранец Габол сме имале, супер е, а и од Офис исто се добри. Оваа година девојката сака Најк, ќе видам да најдам некој кој што е за училиште, а не спортски.
Повеќе. Нас наставничките ни бараа и облека за преслакање, тоалетна, влажни, ако немаше физичко одеше на гимнастика од школо директ и така да имаше скоро секој ден патики у ранец. Да, ама не во прво, мислам во второ.
Кај нас во прво носеа секој ден книги и тетратки по распоред. Тежат многу ние му го носевме ранецот на почеток. Ранец со 2 поголеми прегради и 1 мала, купен од Просветно дело не е марка ама убав се покажа, никаде не се скина ќе си го носи и за 2ро сега, па ако додржи и за 3то дур не се скини ќе си го носи. Список добивме од на училиште и купивме се по него. Тетратки со почетно пишување потроши 4 мислам, во иста пишуваше и домашна работа. Повеќето тетратки по другите предмети се празни. Математика имаше 1 со коцки. Приборот по ликовно му беше таму во кутија, на почетокот направивме сите дома по 1 кутија (од чевли) потпишани со име. Темперни мислам не користеа во прво. По физичко само патики имаа таму оставено. Ни пишаа тие денови кога имаат ФЗО да носат тренерки.
Прво користеа празни тетратки цртаа нешто, после почнаа прави, коси линии....тогаш почнаа во тетратка за почетно пишување, тоа беше негде октомври мислам. Ама да требаат, 4 потроши моево
Како во второ, до крај на прво одделение треба да се описменат, да читаат. Ранец од Офис купивме лани, ќе го носи и годинава, како нов му е. Јас испазарив се предвреме, да не одам после во гужвите. Тетратки без линии за првото полугодие, тетратки со тесни и широки, со коцки - за второто полугодие. Блок бр. 2, дрвени боички, фломастери, на Џиото се најубави. Потоа темперни, водени боици, пластелин, шише за вода, несесер со гума, моливи, острилка, ножички, лепак, торбичка за физичко. Се ова ми беше купено, после само некои ситници земав од списокот на наставничката. Прво одд синко супер го помина, тој читаше пред да се запише на школо. Повеќе ми беше на мисла како ќе се здружи со децата пошто не се тие од градинка што му беа, ама супер се вклопи иако се само 7 машки во класот. Летово му давам задачи да смета до 20, диктат понекогаш, а лектирите ги прочита уште во јуни. Му фалат другарчињата, сака да тргне на школо. Сега веќе и сам ќе оди, ќе се враќа од школо, така да полесно ќе биде. Со среќа на сите првачиња
Со школски прибор мислам дека е најдобро да се почека. Не брзајте ќе добиете еден лист каде е наведено што треба. Кај нас се пишуваше се во големи А4 и имаа една домашна една училишна по секој предмет. И тоа во исто училиште и големиот па од тогаш до лани врска немаат материјалите. Колаж хартија на пр. не ни ни побараа Мали тетратки не користеа освен во второ полугодие за почетно пишување што за мене беше апсурд мали деца големи тетратки хаотично ни ред но поред. Така да има време за се не брзајте знам дека меракот но и трошокот е голем.