Леле луѓе ме фаќа страшна анксиозност за првачево... па вака како читам.. Се надевам ќе се прилагоди ок.
Ништо не е страшно, баш интересно ќе му е. Јас мислев тешко ќе е оти в градинка до крај не сакаше да оди, до последен ден. Ама ме изненади позитивно. Многу и наставничката му се погоди, немаа многу домашна работа, се случуваше цела недела една домашна само, повеќе таму си работеа се. На родителска ни кажа дека во прво не ни требало да имаат домашна работа ама рече мора малку да му даваме, за навика, што е сосема ок ама немаа притисок и дома, песнички за на памет имаа 5-6 за цела година. Со среќа на сите првачиња
Помислата што ме чека дур читам што треба да се спремаме... Мојов редовен беше во градинка, ама чурук карактер е, да не си умисли само дека нејќе..
Ана стандард земав големи со линии и со коцки ,по некој молив,гума друго ќе докупам...хахаха јас и ти малку офф во темава ама ај нека ни простат и нашите се исто ко првачиња годинава Најмногу избор има во Центар кај Беко цел спрат доле им е со ранци и во Сити мол има доста.
Ако не си му попуштала "ај денес не мора да одиш во градинка", исто ќе биде и за школо. Ќе сфати дека нема избор и тоа е тоа. Не му се секирај.
Фала ти Мислев да не имаш некое дополнително инфо. И јас тоа ќе купам. Ќе се пуштам деновиве во Врање, Лидл и Пепко имаат донесено училишни работи, секоја година од таму и купувам, супер се, а прилично евтини.
Не сум со искуство, почетник сум и јас ама од некои мои анализи мислам нема потреба од тркалца, ни едно дете не сум видела до сеа да го влечи ранецот туку го носи на грб и ако има тркалца само дополнителна тежина ќе му биде.
Зависи како се организирани. Кај син ми носат книги понеделник, враќаат во петок. Од врата до училница сам мора да носи што значи со обичен ранец нема шанси да ги однесе сите материјали зошто е претешко и тркалца беа единствена опција. Ги гледам низ маало и поголемиве во смени што се уште голем дел од нив влечат на тркалца. За секој ден може некое мало иако син ми го праќам само со шишето за вода во рака, храна сеуште имаат таму во менза.
И јас ќе речам зависи каков им е начинот на функционирање. Ако ги носите до училна нема потреба, ама ако одат сами од надвор итекако има потреба. Целодневна и класична не е исто, класична ги носат секој ден книгите, а целодневна во понеделник ги носат и во петок ги враќаат, бар кај нас е така. 4 книги и 4 големи тетратки, прибор, вода, се што носи во ранец, не е малку.
Do kaj treto so trkalca, posle ne sakaat takov. Mojov se bunese i lani za obicen pa godinava zemavme. Nego mu smetase toa sto nemozel so trkalca na stolceto odpozadi da go obesi, moral dole na zemja do klupa da go cuva.
Ранците што ги даваат од општините(конкретно од Центар) какви се? Дали некој има детенце што завршило прво одд во општина Центар, па да сподели искуство? Дали да купувам однапред ранец или да почекам?