Првачиња

Дискусија во 'Дете' започната од Snow-Queen, 2 септември 2013.

1. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.995
    Допаѓања:
    14.802
    Целодневна е час-одмор-час-одмор, дневен престој е прво часови до 11-12 со 5мин одмор, после во училна/занимална седат со други учителки, ќе пишат домашно ако има и си играат само.
    Вкупно исто го поминуваат времето, само различно е распределено.

2. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.222
    Допаѓања:
    124.964
    Подобра е целодневната , учат и пишуваат домашно . Во мое време имаше дневен , поглупо нешто амин, ко во градинка да си :) Сега во нашето училиште има само целодневна и една паралелка е до 12ч. (Дечиња со посебни потреби и сл.)

3. Scorpion91

Scorpion91 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2019
    Пораки:
    428
    Допаѓања:
    227
    Здраво мамички. Годинава синко е прваче па би сакала еден список за се што треба да купиме за во школо освен ранец, какви тетратки и колку на број, кој број блокче, какви боички... Кој има време нема ни пише список ќе бидеме многу благодарни...

4. CooperD

CooperD Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    1.531
    Кај нас по другите градови немаме избор :)

Тоа што го имаме го викаме целодневна.
    До 11ипол се на школо и после имаш избор државна или приватна целодневна.
    Државната ги качуваат во автобус и ги носат во некоја градинка каде имаат слободни простории, што се вели колку да ти го причуваат ако нема каде. Имаат таму храна, ручек ама нема соодветни услови како за школски деца.
    Приватните се супер, ги земаат, имаат храна, работат со нив се што треба и може да ти го чуваат до 5, ама се плаќа 10.000-14.000.
    На втора смена го носиш ти од сабајле, па они ги носат на школо у 1ипол.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.952
    Допаѓања:
    203.271
    Ќе ви дадат списоци од училиштето, да си купите се што им е потребно. Не брзај со купување на материјали и прибор, да не земеш нешто што нема да му треба на детето. Ранец, шише за вода, основен прибор за пишување може да земеш. За другото почекај.

6. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.257
    Допаѓања:
    24.736
    Кај нас нема целодневна. Арно свекор дома е, пензионер, па тој ни се наоѓа оти до 12 и пол беа на школо. Мм до 3 на работа па тие неколку часа крпевме 8)

7. Liky

Liky Истакнат член

Се зачлени на:
    10 ноември 2014
    Пораки:
    178
    Допаѓања:
    54
    На почеток на учебна година, додека е вака уште топло, дали смеат да носат шорцеви? Односно како ги облекувате во тој период?

8. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.948
    Допаѓања:
    18.852
    За син ми спремив фармерки, но ке оди само на училиште.

За деца во целодневна не е во ред да се стиснати цел ден во фармерки.

Е сега деновите кога ке има физичко, можеби ке оди во тренерки, доколку така каже учителката. Знае да се облекува сам, но ако е праксата тренерки, тогаш тренерки ке се.

9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.244
    Допаѓања:
    111.547
    Ќе во дадат список, не брзај.

Јас мислам дека фармерки фармерки класични не се препорачливи, прво се стегнати, друго децата и да се до 12 во школо, тоа се некои 4ипол-5 часа во фармерка, топло е, неугодно... Друго децата додека е топло сеуште ќе ги вадат надвор, греотички живи се да трчаат во фармерки. Трето времето за тоалет е прекратко, додека се откопчаат, па се закопчаат, премногу е некако. Мое мислење, може и не сум во право. Сега има преубави фармерка материјал пантолонки, меки, со ластик горе и лесни за маневрирање. Јас фармерки му облакам само за некаде ако одиме и тоа ептен ако е нешто официјално, претежно е во овие пантолонки секаде а вон школо во тренерки.

На KuklickaSk и eli25 им се допаѓа ова.
  10. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.327
    Допаѓања:
    28.137
    Videte vo anhoc ima dosta izbor na dobri saati

11. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.257
    Допаѓања:
    24.736
    Шорцеви не носеше, другарка на втораче лани ми рече не смееле да носат :?: ние не прашавме и не му облеков јас ич. Ама ќе кажат и за тоа. Исто не смееле да имаат машкиве фризура онака со линии како што прават со машинка.

12. Coco31

Coco31 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2017
    Пораки:
    1.850
    Допаѓања:
    7.054
    Кај нас не смеат да носат шорцеви.

На Liky му/ѝ се допаѓа ова.
  13. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.222
    Допаѓања:
    124.964
    Да ама само влези им во училница да видиш каков пекол е септември и мај/јуни врие
    И јас така во 1во не му облекував доаѓаше мокар , а не се пресоблекува , па коа видов каков пекол е ми падна криво
    Сите деца носеа ,освен мојот сега планирам да му облекувам
    Немаат клима во училница и цел ден ги фаќа сонце , греота се :(

14. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.257
    Допаѓања:
    24.736
    Па и мене ми нема смисла, ако можат чупињата да носат фустанчиња, зошто да не можи машките куси пантолони? А можи и женските не смеат фустанчиња??
    Нема клима ни кај нас, само мала предност кај нас не е многу жешко и брзо заладува, ама пак септември ќе биди изгледа жешко.

15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.186
    Допаѓања:
    329.730
    Кај нас немаше фустанчиња.Униформи носат

16. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.042
    Допаѓања:
    9.544
    Casovnicite od Anhoc ne ja pokazuvaat tocno lokacijata. Nie zemavme lani pa osven za zborenje preku ne go ne go koristevme za lokacija. Sega ima mobilen i preku family link sme povrzani i pokazuva tocna lokacija ama samo internet koga e uklucen ili wifi. Cetvrto ke bide, klasicna nastava, pa mislam deka ke dozvolat nosenje zosto mnogu deca ke si odat sami i sami doma ke sedat dur ne se vratat od rab roditelite. Ke vidime kako ke bide. Do treto ima celodnevna posle toa nema. Inaku za obleka nikogas ne ni pravele problem, kratki, dolgi koj kako saka, osven fizicko mora bela maica bez nikakvi aplikacii i crni trenerki dole i obavezno novi patiki vo sala. Jas licno si sakam uniforma, da ne mislam sekoj den sto ke nosi. Na fakuletet se sekavam bevme site vo uniformi odela raat bev.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.222
    Допаѓања:
    124.964
    Види ова како ќе му биде практично за полнење , бидејќи таму си ги полнат

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.921
    Допаѓања:
    7.645
    Кај моево носеа шорцеви.
    Инаку и јас го праќав во тренерки еднобојни, со големи џебови (како панталони) и панталони/фармерки со ликра и ластик горе. За фармерки и панталони со копче, патент знам негодуваше иако немаше да го пратам со такви. Плус и паника му правеше моментот облечи/соблечи и нормално сака поудобно.
    Лани униформа немаа, само за физичко црни тренерки и бела маица и тоа си имаше во торбата за физичко. Некои деца тие денови од дома оделе во црни тренерки ама мене не ми беше ок па не му удоволив на тоа.
    Е сега од оваа година треба да имаат униформи па ќе видиме.

19. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.451
    Допаѓања:
    18.702
    Како ги облековте момчињата за првиот училишен ден? :)

20. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.917
    Допаѓања:
    77.470
    Кај нас смее, но да не се прекратки. Односно должината да е до колената. Машково има такви до колена и под колена, а девојчето носи од оние како бициклистички хеланчиња до колена. Горе се со униформа, на девојчево таа и е малку подолга (дека е слабичка)... па како туника и се новите бројчиња :D

На Mumoftwo30 и Liky им се допаѓа ова.