Првачиња

Дискусија во 'Дете' започната од Snow-Queen, 2 септември 2013.

1. CooperD

CooperD Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    636
    Допаѓања:
    1.968
    Незнам зашто вака се навреди, од страна не личи воопшто на напад дека лажеш :)

Баш едноствано прашање на какви натпревари оди бидејќи школските почнуваат покасно. Обичен интерес. И мене тоа прво ме заинтересира коа те прочитав. Не заклучок дека лажеш

На JoyJoy и Cherry333 им се допаѓа ова.
  2. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    9.051
    Допаѓања:
    18.967
    Дискудијата беше во друга тема, таму членката не ми одговори, а тука ја интересира што и како.

Нејсе, кога имаш дете на одредена возраст, од пријатели роднини комшии, дознаваш што се нуди како активност за тие деца.
    Општо е познато какви натпревари има, најчесто е тоа за фудбал, кошарка, танци, шах, мислам дека гимнастика има. Горе долу е тоа.
    Не е правило, ама деца што ке одлучат да одат на активност плус, потоа почнуваат и со натпревари. Самите професори известуваат каде има. Дете што не оди на активности, по автоматизам нема да оди на натпревар.

3. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.387
    Допаѓања:
    28.336
    Точна е локацијата. Држи батерија 3 дена. Кредит не знам како оди, ама ставаме еднаш неделно по 200 мкд така што мислам дека нон стоп троши интернет

На TheSecret и JoyJoy им се допаѓа ова.
  4. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.508
    Допаѓања:
    37.009
    Шах има натпревари од прво одделение, ама не во секоја општина и не за сите школи. Само оние што се влезени во програмата за шах и имаат шах како предмет, имаат и натпревари. Исто и Кенгур има од прво одделение. Повторни некои школи учествуваат други не.
    Државните натпревари се од 4-то нагоре.
    Е ако детето оди на приватни активости оди и на приватни натпревари. За пари на пример и најстарите деца од градинка имаат натпревари по фудбал.
    Малку прерано и претерано.
    Како психолог многу сум против овие натпревари од најмала возраст ама оли ќе ми истераат секогаш кога тоа го кажувам. Особено оние со "родени спортисти" и "математичари".

На happygirl, Снегулк@23, Coco31 и 8 други им се допаѓа ова.
  5. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    701
    Допаѓања:
    541
    Што е Кенгур? Неколку пати спомнуваат на родителски ама незнам.

6. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    9.051
    Допаѓања:
    18.967
    На првооделенци не им ни кажале на училиште, син ми дозна на приватни часови. Веројатно не очекуваат дека деца од 5-6 години знаат да играат шах, и имаат интерес. И за воља на вистината, мал број се првооделенци.

Инаку не се сите натпревари во шах преку училиште. Летово, или во пролет беше, имаше турнири во Струга, Струмица, и во Србија има.
    И деца од 5 години може да одат.

За натпревари се согласувам, може да е огромен стрес за детето. Но ако родителите се лабави, и натпреварот го гледаат како искуство, нема никаков проблем.

7. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.137
    Допаѓања:
    15.141
    Натпревар по математика. Го имало и јас кога бев дете пред 30 години, верувам и постар од тоа е. Има и списание со задачи Кенгур што ни давале да ги решаваме ако брзо завршувавме со материјалот на час.

На KuklickaSk, Снегулк@23 и rikimiki им се допаѓа ова.
  8. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    701
    Допаѓања:
    541
    Кај нас немаше такво нешто. Ни сега кај детево, ама слушам се распрашуваат родители. Само државните редовни натпревари од училиште по математика.

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  9. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.371
    Допаѓања:
    24.968
    Има месечни пакети на А1, 100 ден 1гб е месечно, доволно е за гпс..за 200 ден имате 3гб месечно. Поекономично е.

На KuklickaSk и JoyJoy им се допаѓа ова.
  10. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.137
    Допаѓања:
    15.141
    Имало, јас сум била некаде 2000 и некоја година, и се сеќавам дека и тогаш добивав списанија повеќе години стари за да вежбам за натпреварот.

На drugarka и lackygirl им се допаѓа ова.
  11. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.508
    Допаѓања:
    37.009
    @rikimiki пишав претходно. Само некои училишта учествуваат. Меѓународни задачи се, ама кај нас ги организираат група математичати скарани со другата група (таа од државните натпревари). Кенгур задачите се според мене многу поприлагодени за деца до 5-то од оние на државниот натпревар. Логички се, не се равенки и слично. Само како што пишав не знаат сите. Можеш да видиш за кенгур на следниот линк: https://armaganka.org.mk/.

@MilaSs12 син ми имаа шах како предмет од прво. Така што така дозна. Наставничките беа обучени за часовите од страна на Шаховки сојуз. Имаа и шах клуб во училиште. Таму часови држеа од Шаховски сојуз и натпревари на ниво на општина се одржуваа за тие деца. Така што ете сигурно и преку школо може.

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  12. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    9.051
    Допаѓања:
    18.967
    Може. Но син ми нема шах како предмет.

Но, како што кажав, учителките не ги известиле првооделенците. Син ми и останатите од прво одд кои одат на натпревари се известени од страна на проф каде што одат на приватни часови.
    Син ми оди од 5 и пол години, целосно на негова иницијатива.

Од тоа што го видов до сега, успех постигаат во 3то одд, затоа што во иста група се 1-3 одд. И оние деца кои одат на часови, овие преку училиште доста слабо.

13. Снегулк@23

Снегулк@23 Популарен член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.656
    Допаѓања:
    5.611
    Кенгур имаше и во наше време, натпревар по математика

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.622
    Допаѓања:
    113.566
    Шах е изборен во погорните одделенија. Синко сега има во 4то.

15. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.508
    Допаѓања:
    37.009
    Кај мојот во школо имаа од второ одделение како предмет. Во 4-то им беше последна година од тој предмет. Ев3 како овде што е најавено: https://sdk.mk/index.php/makedonija...predmet-za-detsata-od-prvo-i-vtoro-oddelenie/. Од второ полугодие на прво одделение имаа шах клуб во школо и плаќавме некоја сума за да одат таму место во дежурна училница еднаш неделно.

На AngelOfArh и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  16. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    9.051
    Допаѓања:
    18.967
    Син ми е 1во, сега за сега нема најава дека ке го има како изборен предмет.
    За 4то е рано да мислиме.

17. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.137
    Допаѓања:
    15.141
    За сите што имаат нарачано резерва униформи од Wenice, почнале да ги даваат без сошиен амблем, многу работа имале, сами да си ги сошиеме. Бидејќи не креваат на телефон, топла препорака од мене да им досаѓате дирекно во дуќан. Премногу скапо ги платив униформите за да дома да треба да ја довршам нивната работа откако цели 3 месеца ја чекав нарачката.

18. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.508
    Допаѓања:
    37.009
    Униформите се најголемата глупост што некогаш е измислена. Не служат за ништо освен за проблеми.

На MilaSs12 и zvecarka им се допаѓа ова.
  19. Aleks.mar

Aleks.mar Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2025
    Пораки:
    473
    Допаѓања:
    1.307
    не се сложувам со тоа.

20. CooperD

CooperD Популарен член

Се зачлени на: