Во некои школи да. Во некои само дел од паралелките. Но... Според протоколите од Мин за Образование во една од точките пишува дека целодневната настава се одвива од 08 до 15 часот, со продолжен престој до 16.30-17.00 (додека има дете), со тоа што децата нема да одат во заедничка просторија и да ги чекаат родителите туку секое во своја училница ќе си чека. Е сега, бидејќи учителките не сакаат да останат до 17 ч, кажаа да се земаат децата во 15 ч. После побуна на родителите се кажа дека денес ќе имаат состанок па утре ќе известат што решиле.
Вторачињата лани беа во клупа со 3 саати часови, освен ако родителот не побара онлајн настава. Среќно на тие што се првшат во школо и на сите други.
Здраво! Имам едно прашање, дали е согласно закон дете од 5 годинии 2 месеци да го запишат вчера во 1-во одделение? Благодарам!
Детето не е ни близу до таа интелегенција. Само во оваа држава за некој важат закони, за некои еве вака.
А што ти пречи тебе? Сакаат родителите да го форсираат, на нивна штета е тоа. Секако рано поаѓаат воѓшколо, греота да му кратиш детство.
Нели, законски се запишуваат деца кои до крајот на годинат полнат 6 години и по исклучок да наполнат до 31,01 наредна година полни 6 години. Тоа е процедура со упис до 31,05 тековната година. И,што ми пречи ај погоди? Оваа ,,канта,, наречена држава, каде за кој важи едно, за други Не.
Нов профил направен за да се искаже револт за нешто што само е штета на нив самите. Зошто би му сметало на некој запишување на дете во школо ако нема 6 години, освен ако и тој не го сака истото .
Па не знаеме дали е непочитување закон. Дете може порано да почне по психолошка проценка. Од кај знаеме дали минало детето. Јас само фрустрации прочитав. кога не го знаеш целиот контекст носиш мислење на база како читаш пишано нешто. Јас така прочитав.
Мајки, која смена одат на училиште вашите првачиња? Дали се цело време втора, или ротираат на две недели? Н