по однос на потврди од забар и очен доктор...прават проблем од каде е? ЈАс закажав кај ПЗУ која работи со фонд и матичен забар, а да не ми баарат од некоја друга здравствена установа...а како кога нема термини
Имам извештај од приватен очен лекар, потврда за забар ќе пишам јас како матичен стоматолог. Ако бараат од друго, нека се сликаат, не планирам дете да носам по други лекари.
Ние кога вадевме баш прашавме и можеше да е од било каде за забар (можеше и матичен, можеше и приватен), а за очно преку матичен да е закажано. Јас тогаш одма најдов термин за очно.
Лани јас за очно отидов на приватен, но од самото училиште ми рекоа дека може така, исто и за забар. Бидејќи беше пандемија во ек, рекоа дека не прават проблем и не сакаат да стимулираат гужви по амбулантите. За оваа година, најдобро прашајте си во училиштето.
Сега ја гледам поракава. Јас имам прваче годинава кое си почна на 5 години и 9 месеци. Го пратив бидејќи веќе во градинка почна сам да си собира и од градинка ми потврдија дека е подготвен. И сега во школо е ОК прилагоден. И добро го совладува материјалот (тоа не му е проблем). Најмал е ама мислам дека добро се вклопува особено што има 3-4 деца во Декември родени па блиски се по возраст.
Ние сепак за сега решивме да ја оставиме во градинка уште оваа година.. Мислам дека од аспект на материјалот нема да и е проблем и сега, она ги знае буквите, бројките, знае да ги пишува (не е краснопис, ама за возраста е добра ), ама проблем и е социјалниот момент, опуштање и дружење со деца, релативно е затворена и плус проблем голем имаме со исхраната, многу е ограничена.. Решивме да поработиме на овие два моменти повеќе уште една година, па здравје догодина, плус во нејзината група само 2,3 деца ги фаќа задолжително, останатите продолжуваат и годинава.. Колку ќе биде исправна ова одлука, ќе видиме.. Како тргнало, со корона, со штрајкови, со нови програми..не е ни за брзање работава
Здраво, Дали може да запишам дете во општина во која не сум жител со лична карта меѓутоа живеам во истата?
Ти треба доказ дека живееш таму. Ако си подстанар, со договор со сопственикот и негова лична карта, мислам... Најубаво да прашаш во училиштето.
Кај нас потврда од стоматолог бараат од поликлиника. Дали Јане дали Ченто дали Бит пазар небитно. Очно закажав на клиника зошто само таму имаше еден еди слободен термин јер мајка пред мене го откажа. Ама па ми кажаа не се пикаме кај другите, туку посебно е за првачиња...
На закажаниот термин за тестирање кој ќе ни го кажат од училиштето. А ако посетувало градинка детето, досието од градинка до крај на август. Вака пишува кај нас.
Знаење букви и бројки е најмалку битно за школо. Ако чувствувате дека не е подготвена оставете ја. Иако акп е затворено дете може такво и да си остане. Не е тоа страшно нит срамно.
Во училиштето 11 Октомври бараат потврда исклучиво од некоја забарка Наташа од МВР. Се нема ништо против забарката, ама кој им дал такво право да ограничуваат ??? Ова и лани и преклани било проблем.
Кај мене малата ќе биде 5г и 10м кога ќе тргне прваче, 2023г. Сега имам прваче синче и програмата не е баш најлесна и полесна од претходната. Со оваа програма оваа година ја учат азбуката само кирилица печатно, пишуваат, читаат, диктати прават. Син ми имаше добро развиена фина мотирика, бар тоа не се мачеше, а многу дечиња може да заглават со тоа, така да ти препорачувам да вежбате фина мотирика, графомоторички вежби, правилно држење на моливче и сл. Јас на тоа ќе се фокусирам и со малата. Син ми иако тргна на 6г и 5м, тргна без да знае ниту една буква (освен името што знаеше да си го напише), а броевите онака општо ги знаеше да изброи до 100, но брзо совладува се, убаво пишува, тетратката педантна, се со ред напишано убаво. Математиката е исто убрзана, гледам дека скоро истото го учат како и комшиче наше кое е второ одделение. Но и тоа совладува, си работиме и дома по малку ако нешто не е јасно. И јас сметам дека се мали ама тоа е... Ај кај вас добро е што доста од нејзината група нема да тргнат и ќе останат пак со неа во градинка. Кај малава, она и уште едно, две дечиња се колку неа и другите поголеми се, сите други ќе тргнат таа година она кога ќе биде 5 и 10м, па ќе ја пуштам и неа...