Првачиња

Дискусија во 'Дете' започната од Snow-Queen, 2 септември 2013.

1. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.401
    Допаѓања:
    18.644
    Првиот ден е свечен прием, да се запознаат со наставникот и да земат книги(ако има годинава). Трае околу 1 час.
    Понатаму,зависно од училиштето има период на адаптација. Обично првата недела 2 часа, втората 3 и зависно од одделението се почнува со полн фонд на часови.
    Два пати во неделата по 5 часа, 3 пати по 4 часа имаат.
    Освен ако не е целодневна.

На joy1, 24.07 и Solen☀ им се допаѓа ова.
  2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.501
    @24.07 не сецкано.На големи парчиња,резниња.Не на мали коцки.Лупени круша,јаболко.Баната само малце ја засекував со нож,после таму сама ја лупеше.Вежбајте дома ке научи,ке се снаоѓа.И мојата не е јадач.Се едни исти јадења врти по цела година.Некогаш и грицки и ставав(смоки,грисини,бејк ролс,бисквити) со чај или сок.Тоа носеле и другите деца па ми велеше само она носела леб (facepalm):D па морав некогаш да праам компромис ,па давав грицки :)

На Milobebence и 24.07 им се допаѓа ова.
  3. Ivancula123

Ivancula123 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2016
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    73
    Kakvi ranci kupivte za prvacinjata? Sakam da e ubav anatomski

4. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.729
    Допаѓања:
    77.015
    Ние минатата година земавме од Office plus, поскапи се ама супер се. Must е фирмата. Ги има исти модели и со тркала како куферче и обични. Јас обичен му земав дека блиску ни е училиштето, а дома па имаме скали доста и како и да е ќе требаше да го дига ранецот до горе. Плус некако не ми е хигиенски насекаде да го влечка, па дома... Oвој супер се покажа, квалитет одличен (на толку книги не пуштил ич никаде). Плус е убаво организиран. Еве позади како изгледа... Ова синото е како мемори пена.

Прикачени фајлови:

• 1661800324332.jpg
      1661800324332.jpg
      Големина на фајлот:
      322,9 KB
      Прегледи:
      92
  5. Ivancula123

Ivancula123 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2016
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    73
    kolku go zemavte? Mi izgleda mnogu dobar

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  6. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.729
    Допаѓања:
    77.015
    Не ми текнува точно, но околу 3000 мислам беше. Ама тогаш излеговме со маж ми и кај не бевме и овие најдобар впечаток ми оставија и се вративме да купиме сепак од таму.
    https://www.officeplus.mk/ранци-училишни#/noFilterApplied

Разгледај тука, имаш од страна да бираш и друг тип (со тркала и сл). Но немаат се изложено на странава, во продавниците имаше поголем избор.

7. TravellerS

TravellerS Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2019
    Пораки:
    483
    Допаѓања:
    2.810
    Јас изгледа најмногу потфрлам како мајка, ќере нема ранец, ама некако по продавнициве се е купено и останти се по два три ранци кои око не ми фќаат.
    Кога имаше најмногу ранци јас бев ковид позитивна и ништо од бизнисот не излезе.
    Се мислам дали да земам некој nike или adidas, искуство со вакви ранци за првачиња?
    Првачето мое Доби неколку тетратки на подарок, моливчиња и дрвени боички, шише за вода и кутија за храна и пресреќна е, само ги прередува.
    Моливи имам па нема да купувам.
    Ќе почекам наставничката да даде список па ќе купиме се што треба.
    За јадење кој знае како ќе биде, се надевам ќе имаат храна од таму, а и таму тешко дека ќе јаде, ќе приготвувам проја пита, пица лепче, кифлички, палачинки, јогурт, цедени сокчиња и чајче, млекце, овошје секако ќе се вртиме во круг.

8. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.782
    Има некој што ќе почнува со дневен престој?

Ранец му зедов од reserved.
    Не гледав да е анатомски и специјален иако е убав за на грб, но бидејќи понеделник носиме петок зимаме, плус или со кола или со точак... некако дали две мин ќе го има на грб ранецот испаѓа. Па не се заложив да барам нешто посебно.

9. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.734
    Допаѓања:
    13.599
    Торта дали нарачавте за прваче? Јас гледам сега слики на интернет ама не ми фаќа око никоја посебно, ако имате некоја идеја за торта да споделите да нарачам со време за во четврток..

10. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.872
    Допаѓања:
    28.580
    @TravellerS Дали провери во Просветно Дело? Има едни супер ранци Габол, екстра квалитетни а и убави дезени имаат. Ќерка ми ете трета година ќе го носи истиот ранец, пошто како нов е. Неколупати е перен во машина ама нејќе да знае за расипување.
    Спортски ранец за во училиште немам купувано ама верувам наредниот таков ќе биде.

За јадење е воглавном тоа што си пишала, тоа праќаме... зависно од она што јаде детето.

@нина122 Торта не е задолжително :rofl: Ќе ја нема на списокот од училиште.
    Се шалам, не ми се лути :*
    Напрај си ти некое благце ако веќе сакаш да почастиш за првачето. Не мора де баш прволачка торта. Мене па сите на изглед ми се убави, да не знаеш која да ја одбереш.

На JoyJoy и kikin им се допаѓа ова.
  11. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.638
    Допаѓања:
    17.638
    Моево ќе биде во дневен престој ама немаме уште никакви информации како ќе биде.Додуша уште незнам ни од колку саат е во четврток.Кога ќе размислам поубаво уште не сум ни свесна дека имам прваче.

Ние па уште не сме купиле што ќе носи првиот ден,или ја сум луда или стварно ништо нема низ Ск

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  12. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.734
    Допаѓања:
    13.599
    Па не знам искрено, последниве неколку години скоро сите што ги знам и имале прваче слики од торта ставале па викам ај да не бидеме ние како уназадени без торта знаеш, да не останеме покуси..

На snegulkata му/ѝ се допаѓа ова.
  13. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.469
    Izgleda samo jas meseci unazad sum vozbudena od pred deset dena si placam te od sreka te od strav, ama lipam bukvalno, mm se iznasmea:D Ranec kupen od prosvetno delo uste pred mesec so se site propratni aksesoari da e u komplet (e uste paricnik ima od taa kolekcija pa se mislev i toj da go kupam ko bozem deckoto golem ama komplet da sme de ). Obleka i patiki spremni so se masna so se, tuturutka (konus) spremno, pomodarstvo de , torta takodze, biro naracano. Igracki prepoloveni (morase:whew:). I vcera si sednav na mestoto kade sto se doevme celi dve godini i pak placev, normalna li sum:$

Последна измена: 30 август 2022
    На cresa-jagoda, JoyJoy, anggell и 7 други им се допаѓа ова.
  14. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.734
    Допаѓања:
    13.599
    Како вчера да беше бебе, а утре веќе ќе оди прваче.. Првиот ден кога ја донесоа дома сите и се радувавме, вечерта почна да плаче, и викам на мајка ми, мамо бе, ова бебево плаче, вика ќе плаче сега додека да му се навикне стомачето, додека има грчеви ќе плаче, викам и колку ќе плаче, ми вика па месец, два, три.. И ги купив сите видови на цуцли што ги најдов, и купив какво не шише, играчки со музика, само за да не плаче, ми беше жал, не знаев како да и помогнам, а таа плачеше и после некое време престана, почна да спие ноќе, почна да се смее, почна да гуга.. До 1 година веќе стоеше сама на нозе ама се плашеше да тргне, за рака ќе ја фатам и ја шетавме цела куќа, ако ја пуштам седнуваше одма доле се додека на година и еден месец не се пушти сама да оди, дадооо, дадоо, се свртев а таа тргна накај мене сама.. Првото запче е посебна приказна, три недели се мачеше со него, ни гел ни ништо не и помагаше, по цел ден лигавење, плачење, температура, неспиење, и кога после три недели и искочи запчето и и олесна, ни олесна и нас.. Прв ден во градинка, сите деца обично плачат, она дека тргна поголема немаше плачење ич, само ми рече, ќе седам тука, ама ти ќе дојдеш да ме земеш после, и воопшто не и беше проблем, што више две години во градинка додека одеше уживаше, едвај чекаше да оди пак и пак.. Денес си пуштив слики да гледам, од прв ден до денес колку пораснала, голема девојка е веќе, си се изнаплакав поштено, ми порасна девојчето, како преку ноќ.. Јас уште денес почнав со плачење, за другите не знам..

На anggell, kikin, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  15. viniMini

viniMini Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2022
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    664
    И мајки како поминавте?
    Моето девојче порасна, уште не ми се верува дека сабајлево во школо ја испратив :inlove:

На cresa-jagoda и 24.07 им се допаѓа ова.
  16. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.445
    Допаѓања:
    12.581
    Не знам кое срце позабрзано чукаше, што од страв, што од возбуда :l:
    Се плашев пред него да покажам ама додека го читаа мислам ќе викнев да плачам. А тек па кога видов некои од дечињата како плачат :u:
    Души убави :inlove:
    Сега се исплашени ова е за нив сосема ново, па и какви се малечки, кога ги видам со ранците на грб, човечиња мили, со тоа гласчињата како птички се :l:

На cresa-jagoda и 24.07 им се допаѓа ова.
  17. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.734
    Допаѓања:
    13.599
    Има пишано на листот дека треба да се купи Табела 100 исто и тетратка со елементи за пишување има пишано дека треба, каде да ги најдам овие работи да ги купам? Иначе два топа листови има пишано да се однесе, еден топ бела хартија и еден топ хартија во боја, нели е ова малку премногу, сепак тука се во прашање 1000 листови или океј е дека за цела година?

18. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.396
    За се што не ти е јасно што треба да купиш од список знаат во книжара. Јас лани така купував читав од список жената ми даваше се што треба.

За хартијата е исто секое школо различна политика. Ние лани заедно за цело одделение купивме бела хартија (благајникот купи). Листови во боја не беше цел топ. Се продаваат на парче и пакувани по 20. Јас зедов од тие 20 во пакување и толку беше за цела година.

На нина122 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.469
    Majki tuka ke prasam zosto veruvam deka ima sto im prakaat obrok vo skolo. Kade da kupam ubava kvalitetna kutija za hrana a da ne e mnogu golema za vo ranec? Nekam od ovie plasticnite obicni sto ako stavis nesto potecno ke se istece od negde.

20. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.638
    Допаѓања:
    17.638
    Ги виде кутиите во просветно,метални се мислам,ама квалитет незнам.