Првачиња

Дискусија во 'Дете' започната од Snow-Queen, 2 септември 2013.

1. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.582
    Допаѓања:
    7.398
    Да се замешам во темата. Немам јас прваче ама ќе купувам за внуци по нешто.

Си замислив дека ваква термос торба би им користела за храна и тоа планирав да им земам меѓу другото.

https://prosvetnodelo.com.mk/Product.aspx?IdRoot=1&IdLanguage=1&IdProduct=9119

Само пример оваа во линкот.
    Или од ваше искуство нема ова да им користи?

2. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.962
    Допаѓања:
    37.025
    Зависи.
    Ако се целодневна и имаат храна во училиште, ова нема да им користи. Подобро зами торба / ранец за физичко, шише за вода, несесер комплет со боички...

На TarantulaA и Miss_S им се допаѓа ова.
  3. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.396
    Ако во училиштето имаат организирана храна (а така е во повеќето училишта) ваква торба ич нема да им користи. Ова е само ако треба ручек од дома да носат во школо, а тоа претпоставувам ретко се случува. Ако се во целодневна настава или дневен престој добиваат доручек, ужина и ручек во менза. Ако се само во една смена добиваат само доручек или ужина/ручек зависно од смената во која одат на училиште.
    Е сега ако имаат специфична исхрана и/или родителите можат да не платат исхрана во школо па бираат од одма да им праќаат храна тогаш веројатно ќе им користи. Кај моето дете во одделение имаат дете што мора да јаде од дома храна заради јаки алергии и хранат ја носи баш во термос торба. Ама тоа е по исклучок.

За прваче ранци, торба за физичко, шишиња за вода, чадори/кабаници, несесери за моливи и слично се попотребни.

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  4. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Да, кај нас го враќаат секој ден дома. Таму си имаат фиоки во кои им стојат книгите. А истиот ранец си го носи секој ден. Затоа и реков за да функционира со еден ранец не треба да е преголем,туку нормален. Фиоките ги купувавме ние родителите.
    Кутија за храна немаме ние, целодневна настава си имаат доручек и ручек од таму.

На TarantulaA и emkaemka им се допаѓа ова.
  5. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.396
    Во прво одделение носеше уште едно мало ранче и ич не беше практично тоа. Во второ сам одлучи секој ден да си го носи и враќа големиот ранец и тоа ми беше попрактично. Празен си го носеше и враќаше често (освен со шишето за вода). Некогаш си ја враќаше и опремата за физичко во Среда (во Четврток и петок немаа физичко). Претходно претуравме мали работи од еден во друг ранец, па забораваше работи и слично. Кога носеше само еден ранец беше полесно за организирање. Тоа е ранецот, во него се става се што треба и крај.

Е сега кутија за храна никогаш не носел. Храна имаат во школо и освен со медицинска потврда храна од дома нема носење (смее да се носи само едно мало ужинче и тоа само купечки спакувано како на пример кроасанче или мафинче или овошје за тие што остануваат подолго од 15 часот во школо кога завршува целодневната настава).

На mal.ecka и emkaemka им се допаѓа ова.
  6. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.730
    Допаѓања:
    77.020
    Јас годинава планирам некоја убава кутија за храна да му купам, па и да ја стави во ранец да е заштитена храната, а и тетратката :D Малата ќе си јаде од кујната од училиштето, он е на посебна исхрана и ќе си носи...

На mal.ecka и emkaemka им се допаѓа ова.
  7. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.009
    Колку повеќе читам толку повеќе ништо не ми е јасно:smirk:
    Сеуште ништо не сме купиле,и додека не добијам список не купувам,ова со ранецов најмногу ме буни.

На karak, 24.07, Lizi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.396
    Може и да почекаш со купување. Секако 1ви е во Петок и ќе имате цел викенд за шопинг. Еден ранец секако ви треба и едно за моливи/боички. За другото чекајте список.

На Lizi, emkaemka и mal.ecka им се допаѓа ова.
  9. Seduction

Seduction Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.066
    Допаѓања:
    10.055
    Здраво мајки :hai: и синко ова година ќе биде прваче, па здравје догодина и ќере :D
    Ние си купивме основни работи за кој со сигурност знам дека ќе му требат. Значи ранец, прибор кој го наполнивме со убави дрвени боички, неколку моливчиња, гумички, острилка, стик лепилце, ножички и приборче помало за фломастери. Исто така земавме и едно куферче (папка) за да си ги собира наставните ливчиња во него. За тетратки и се останато ќе чекаме да ни кажат.
    Ние нема да бидеме целодневна така да ранецот ќе си го носеме и зимаме секој ден, не ми е проблем што не е мал кога пред врата ќе го оставаме и зимаме.
    Аа да и кутија за храна земавме, ако не друго ужинка секако ќе му праќам од дома.
    п.с. имам ставено сликички што земавме.

На cresa-jagoda, emkaemka, elcezelce и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    И мој синко е прваче годинава, денес бевме шетавме за ранец, мене некако повеќе ми се допаднаа ранците во офис плус него во просветно дело за тие што сакате ранци на must ми рекоа дека очекуваат да стигнат сеуште немаат добиено. Не купивме се одлучивме да почекаме да стигнат да ги видиме и тие. Од мерак купивме едно шише за вода, тетратки и прибор.

На eli25, emkaemka и mal.ecka им се допаѓа ова.
  11. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    Па кај си ти :)
    Дај да видиме што сте купиле :inlove:

Ииии јас/ние денес гледав/ме ранци и буквално ниту за еден не реков/ме убав е, сите со мана беа :smirk:
    Ова вака пишувам пошто на мојов му викам гледај кој ранец ти се свиѓа, а он отиде да си бара играчка-проект :tmi:

Женските џиџе со весели бои, а машкиве средно жалосно, многу темни. Хит планети, комети, НАСА и херои, а да и Крш има со Роналдо :D

Некој некаде со Покемон да не видел?
    Има ХМ ама многу лит и цел жолт, грд ми беше, среќа мојов не го виде инаку ќе немаше спас.
    Карес има два преубави ама многу мали, за предшколска..

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.396
    Потемен ранец поарно особено за машки. Не се познава шутирано, фрлано на трева и такви слични машки работи. Ова јас што гледам кога ги земаме од школо (право се трча или низ двор или на игралиште/лулашки и сите машки ранци летаат по трева/бетон). Лани Покемон апликација имаше во Рамстор во Сити Мол. Годинава појма немам што каде има, ќе тераме пак со истиот ранец, зачудувачки траен се покажа (во Тримакс го купивме).

На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    Ме изнасмеа :D

Ај види, димензииве мали се нели?
    Screenshot_2023-08-22-22-07-46-88_be80aec1db9a2b53c9d399db0c602181.jpg

Стои дека и Ресрвд треба да има, ќе донесат, сигурно и ќе е очаен де, 22е стои цена :tmi:

14. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.582
    Допаѓања:
    7.398
    Мене ми личат овие димензии баш како за градинка.

Од оваа колекција добивме ние
    https://prosvetnodelo.com.mk/Product.aspx?IdRoot=1&IdLanguage=1&IdProduct=13381

Во моментов бебе не оди во градинка, мала е сеуште, ама дефинитивно не собира тетратки и учебници.

Јас ставам, влажни, памперс 1, шише со млеко, блузичка или ромпер резерва, мојот новчаник и веќе е преполн. Ова буквално за кратко до парк на пола час кога сме излезени.

На JoyJoy и emkaemka им се допаѓа ова.
  15. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.115
    Мајки здраво
    Дали некоја мајка знае како одат првачињата во Лазо Ангеловски во Лисиче, во однос на смените, дали само прва или и втора? И каква настава постои знам за целодневна, класична. Доколку некој знае со сигурност ако може да пообјасни. Фала

16. Seduction

Seduction Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.066
    Допаѓања:
    10.055
    Еве ме, ве пратам одвреме навреме :)
    Нас Соник ни е омилен и повеќето работи ни се со него.
    20230820_181248.jpg

На TarantulaA, eli25, pianogirl и 3 други им се допаѓа ова.
  17. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.396
    Ова е ептен мало. Нашиот ранец е со два големи патенти (две големи прегради) и еден помал напред. Рачунај треба да собере 4 книги А4 формат и 5/6 тетратки и прибор. Плус шишенце со вода. Ова е минимум. Мојот внатре става и опрема за физичко (да не носел два ранци).
    Има и деца што имаат ранци со тркалца.

И кога ќе купувате нека бира (ќе одбере и играчка плус сигурно).

На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.034
    Допаѓања:
    5.543
    А знаете кога ќе ги пуштат списоците на кое дете во кој клас ќе биде. Ни рекоа август, еве го пројде, списоци уште нема.

19. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.410
    Допаѓања:
    18.647
    Август, ама 31ви:D

На eli.karameli му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Алек***

Алек*** Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    2.479
    Ако имаш некој внатре во школо што ти работи, може да ти провери, кај кои наставнички ви е детето. Инаку списоците се истакнуваат последните денови од август.

На eli.karameli му/ѝ се допаѓа ова.