Првачиња

Discussion in 'Дете' started by Snow-Queen, Sep 2, 2013.

1. manako1

manako1 Форумски идол

Кај нас 10,ама во мал град сме.

Lady*Bug likes this.
  2. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Кај нас на упис се кажува, но од класична може да се прејде во целодневна без проблем бидејки децата од класична се малку и се мешани со целодневна

3. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Кај нас нема класична сите се целодневна и тоа го пишавме во формуларот уште на успис во април. Во мај на тестирање само потпишавме.
    Немаме обврска веројатно да кажеме кој има потреба од дополнителен престој, само објаснија како ќе се одвива.
    Односно до 4 се со учителките по 4 ги собира дежурна.

4. Black girl

Black girl Форумски идол

Нема кај нас вака. Ми кажаа дека бројот за целодневна е потполнет. А таа заменик директорката кажа дека може и септември кога ќе почнат, да се одлучи.

5. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Кај син ми 27 се во одделението.

Lady*Bug likes this.
  6. Belladona123

Belladona123 Активен член

Добар ден почитувани. Моја блиска личност има ќерка прваче. Детенцево нема одено во градинка предходно. Секој ден откако се почнати плаче цело време не сака да влезе на час, и дури откако ќе влезе и таму цело време не престанува со плачење. Мајка и ја носи и ја зема од школо,дури и надвор седи еве денеска и рекла наставничката да го земе детето надвор бидејќи не може да работи. Инаку ги знае повеќето од другарчињата,многу е зборлива и сака да си игра. Мајката е очајна, сите зборови ги потроши од објаснување. Ве молам за совет доколку сте имале слично искуство. Извинете на долгиот пост.

7. fana

fana Форумски идол

Ќе преплаче кога ќе се навикне, а мора да се навикне затоа што училиштето не е избор како градинката.
    Јас сум плачела цел месец. Тоа е тоа за жал ...

8. irena.1

irena.1 Форумски идол

Кај син ми имавме дете цело полугодие плачеше. И наставничките многу се трудеа и бабата и мајката, но ништо не помогна. Едноставно требаше време да помине.

fana likes this.
  9. mariz

mariz Форумски идол

И кај нас имаше случај таков. Родители и баба влегоа и седеа во училница, па постепено надвор на клупа пред училница чекаа и на крај веќе и скроз се тргнаа. Време треба, ама ако се согласи училиштето, може и вака...

10. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Како се виткаат книгите со хартија, сум заборавила, ќе ја залепам после не се затвара (facepalm) ако некој може некако да помогне со насоки...

11. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Имаш готови прозирни фолии со етикета за име и презиме во просветно дело за да се мачиш да виткаш :)

Minnie-e, JoyJoy, Ano and 1 other person like this.
  12. s.a.m.a

s.a.m.a Истакнат член

Се случува кај поедини деца кои плачат на почетокот од првиот ден на училиште ама после извесно време наставничките плачат од нив така да ќе му помине :D

13. Ano

Ano Форумски идол

Ова ќе дојдев да прашам. А само прозирни има или има и шарени?

14. mariz

mariz Форумски идол

На затворена книга ќе ја свиткаш хартијата до каде треба и до таму ќе ја лепиш. Еве најдов некое видео, вака нешто и јас отприлика ја виткам. Си сечам хартија колку сакам, па по овој начин ми оди виткањето.

Јас ем во хартија (не беше мрсна и ќе се кинеше), па проѕирна им ставив. Ама мн убаво испаднаа. Исто и фолиите се големки, па ги виткав и лепев на едната страна. Еве слики.. :)
    20230909_180127.jpg 20230909_180235.jpg

@Ano има и шаренки, ама со некои ликови јас само до сега видов (спајдермен, карс, фроузен, мини маус). Јас такви не сакав...

Last edited: Sep 9, 2023
    Seduction, emkaemka and Ano like this.
  15. Cka

Cka Форумски идол

Имаше детенце, цело прво плачеше, еве ја и сега плаче...
    Исто неодено во градинка, со баби чувано... три дена оди плаче две недели дома болно... мислам ни дека не запишуваат у дневник оти ќе имаше премногу изостаноци. Летово со учителка било дома за да научи да чита, многу е назад со букви, со сметање. Мајката е пепел од нервози, не по нејзина вина, дека бабите инсистирале они да чуваат... па сега сите им се криви, како не чини наставничката, децата, родителите... а деца ко деца прво се смееле, после веќе го избегнувале детенцето оти не сакало да си игра, само плачело.

Според мене, нека оди и нека разговараат со детето цело време. Нека идат кај педагог, психолог, да им кажат како да се однесуваат и како да објаснат на детето оти ако му попуштаат децата ќе прават проблем. А ако рика од плачење и им смета на другите ќе почнат родителите да бараат да се тргне за да не им смета на другите. Оти има деца па ако видат едно плаче сите по него тераат.
    Само многу труд и муабет да надокнади се што не успеало со годините седејќи дома.

mal.ecka, fana, JoyJoy and 1 other person like this.
  16. Ano

Ano Форумски идол

:clap: уште поубава идејава со хартија па во фолии, бар ќе менуваме. А ликови од цртани и суперхерои сигурно нема да прифати па ова ќе е одлично решение.

mariz likes this.
  17. mariz

mariz Форумски идол

Има и мрсна хартија која не се кине, па да немора фолии плус... јас оваа ја начекав во книжара (обична хартија и лесно се кине), мрсни немаше. А отпосле видов во Тримакс дека има и мрсна. Јас сама си ги виткав моите како дете, па некој мој начин имам.. ама успешен :D Има туторијали на јутуб, овој прв ми улета сега :) Му ги виткав и на синко во прво и второ... годинава нема книги за жал...

emkaemka likes this.
  18. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Леле да ти го дадам и хартиите и фолииве, ги упропастив книгите, не сум вешта... Вашиве супер излегле

mariz likes this.
  19. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Училишниот педагог и психолог да се позанимаваат со детето.

20. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Јас само во прозирни фолии му ги ставав во прво и второ. Ем заштитени ем одма знае која книга за кој предмет е. Вака во хартија сите се исти. Ама останало од времето кога немаше фолии дека се виткаат книги во хартија.

eli25 likes this.