Ќерка ми е иста. Не дај боже да и кажеш дека нешто не и е точно, па тоа драми, плачки Четврто одделение е и се уште е таква Што да ти кажам? Сочуствувам со тебе Трпение само
Извини вака, ама многу глуп пристап. Уште не почнале во школо ги учат да се двојат. Нема потреба од толку мали. Финска не оценува деца до големи одделенија, па имаат најдобар систем на образование. треба да им се даде поттик, да се ангажираат и децата да ги развиваат своите потенцијали, не да гледаат кој добил 5 или 1 на 5-6 години. Дополнително поразително, што родителите не реагирале.
Mожеби, но ете, кај децата делуваше многу добро, ги поттикнуваше повеќе да работат и да се трудат. Не да учат, не да совладуваат материјали, туку да бидат повнимателни, да не се задеваат, да помагаат на другарче, во една недела на еден или друг начин секое дете беше за нешто наградено, покрај оценките имаше и дипломи, значки, беџови, па не изостануваше ниедно дете од мотивациските награди. Не се побуни ниеден родител зошто увидовме дека вроди со плод.
Во човековат природа е да се споредува. Иде љубов и љубомора заедно. Децата се натпреварувале помеѓу себе, не гледале кој повеќе ќе научи. Има деца интровертни и екстровертни. Има деца кои од дома ги форсирале и дошле спремни да читаат. Има деца кои биле деца и ги интересирала игра. Првиве ќе се истакнуваат и вториве ќе трпат. Првите петкаши, другиве кецаши на 5-6 години. А може вториве со многу поголем потенцијал, ама им треба време да “процветаат”. Да требало да имаат оценки, системот ќе бил скроен така. Не може возрасни да не може да се справат со деца и тоа да им е механизамот за “мотивација”. Замисли како делува тоа на деца кои се посрамежливи и со пониска самодоверба?! Ужас. Тебе ти одговарало бидејќи твоето “сѐ знаело”и не си ја гледала другата страна како се мачат другите од другата страна. Во секој случај, за мене, глупа метода. Во 21 век уште се водиме со методи на “shaming”. Дај им таму поттик на децата, води ги напред, кажи им дека де одлични и дека добро им оди. Позитивна стимулација.
многу убаво објасни.. Не се замараат,не навлегуваат во психата на децата наставниците.Само да се протера денот.... А и добро кажа...Ќе одговара на родотели што им се истакнуваат децата.Другите ќе бидат прегазени,ама не е битно сега тоа.
Как вас во другите градови бирате ли учителки? Требало до нова година да изберам учителка и да запишам прваче, се правеле списоци.
Не знаеме дали тоа дете што однело дома 1ца си 'го добило.' И во мое време имаше деца кои си го добиваа од родителите затоа што од цело одделение само тие добиле пониска оценка. Наместо да се бара причина за тоа однесување/ неучење, што год да е, и возрасни да го решат длабокиот проблем и причинител, тие удираат по децата. Претпоставувам дека тие родители што не се пожалиле од кецот вината ја нашле во детето. Дете од 6 години. Не во родителството, не во учителката или околината. Наместо да одиме напред, ние како нација поддржуваме 'седи кец.'
Те разбирам, не сум ни ја на чисто со методава, ми е ок бидејќи гледам дека влијае добро на децата, но од друга страна не сме им во главчињата. Кај нас на оние интровертните, бар од тоа што се покажа во наставата, влијаеше топ, се отворија и почнаа да соработуваат. Дека има зошто оценките во долните одделенија се изоставени, во право си скроз, тоа е апсолутно така. Е сеа единицата не се дава никогаш за незнаење, се даде неколку пати само и тоа само за лошо поведение, што би значело тепање на слободно пладне, неколку ученици имаа направено беља во вц, да не должам бидејќи одеше и малку јавно тоа кај нас, имавме група од 5 деца кои правеа бељи и најчесто они беа на мета. Е интересно е дека оваа годината таа група не постои и тие деца се одлично вклопени и одделението е прекрасно. Родителите засега не покажуваат дека им смета. Моето ако е едно од водечките во знаење и учење, не ја добива толку често таа 5ка и јас сум ок со тоа, верувам и останатите со успесите на децата. Не знам, не сум паметна, можеби и не е ок.
Природно сме опкружени со луѓе кои се слични на нас - слично размислуваме, слични навики, воспитување и однесување. Нормално е мислењата да ни се поклопуваат со тие. Со оние со кои различно размислуваме, немаме многу контакт или имаме површни муабети, „од култура“. Мислењето го базираме на она на кое ни е во окружувањето. Значи ако ти се согласуваш со методава и сметаш дека е ок, таа ќе ти биде потврдена од оние околу тебе бидејќи слично размислувате. Оние кои мислат различно нема ни да ги знаеш бидејќи не ти се во кругот. Сигурно имало родители кои се нервирале и на кои не им била во ред методава. Децата им биле на тапет. На таа возраст тоа и те како психички ги обликува. Не дека научиле како да се однесуваат, туку се повлекувале од страв за потсмев или „укор“. Да се разбереме, ред треба да се знае. Децата се во школо да учат, не да прават што сакаат. Меѓутоа пристапот треба да е соодветен да не им влијае на идното однесување - повлекување, самодоверба. Како измеривте дека децата се смириле следната година баш ради методава? Може едноставно созреале повеќе и сфатиле некои работи. Има деца кои се темпераментни во градинка и на некоја возраст кога ќе им се развијат одредени центри на мозокот се повлекуваат, стануваат срамежливи. Децата се деца на таа возраст и методите треба да бидат соодветни на возраста. Само помисли како реагираат децата кога ги охрабруваме наспроти кога ги караме?! Кога на дете ќе кажеш одлично ти оди, продолжи така, добива сила уште подобро да направи нешто. Кога се кара и укорува, а треба нешто да направи има само отпор. Позитивна афирмација има секогаш подобар ефект. Според мене ова. Не значи дека сум во право.
Здраво мајки оваа година и ние сме прволаци, се добро прифати сака да оди, одговорна е си пишува домашно се тоа . Но математика незнам дали е до програмата многу време ни одзема за вежбање и никако да науциме плус и минус да разликуваме. ИМа ли некоја метода како да и објаснасм да свати , бидјеки веке незнам што се не пробав да разбере сега кога учат до 10 да одзиаат и собираат..
Си пробала со храна? Дај и 5 смоки,потоа додај +2 смоки. Или од 5 смоки да изеде 2 смоки. Да ја сфати суштината на знаците.
Со предмети. Пример јаболчиња, ќе и додадеш , ќе и одземеш. Сто пати ако треба секој ден. Син ми гледам во школо совладува се, најверојатно се посветени учителките. Дома речиси ништо не повторуваме. Можеби вашата не е толку ангажирана
Со храна, со играчки и слично. Ставете 5 на пример па нека ги преброи, па додајте 2 малку понастрана и стави знак плус напишан на лист па нека преброи и нека заклучи дека со плус има повеќе. За минус од купчето тргајте на страна работи. Би требало и на школо така да работат. И книгите се такви (со броење купчиња). Е сега во книгите и во работата во школо има неколку различни методи на собирање веројатно со еден од нив ќе кликне. Понекогаш само им треба време.
Браво за вас. Јас сум дома наставник. Не знаев дека јас треба да ја описменувам, за тоа си постои училиште.
Јас плаќам веке 2 години приватни часови по македонски и математика.Во школо не и е посветена ич учителката.Тек откако почна со приватни часови научи убаво и математика и да чита саглам.
Мојата е потешка за соработка, и кажав и на наставничката, но бадијала. Сметам дека не се замараат наставниците, чест на исклучоци. Мое мислење е дека оние ученици што сфаќаат потешко да им обрнат повеќе внимание.
@Black girl во класична настава потешко е да се обрне внимание. Мојот е целодневна и навистина во целодневна имаат време во школо да научат. Класичната настава бара работа и дома. Иако можеби и ќе сфати со тек на време. Сега тек почнуваат со ова. Дома вежбајте со предмети.