Првачиња

Discussion in 'Дете' started by Snow-Queen, Sep 2, 2013.

1. derjus

derjus Истакнат член

Мајки ние сме Јануари родени сакаме да го запишиме ме интересира шо прашуваат во тестирањето?

2. Monche24

Monche24 Истакнат член

Ти благодарам многу :)

3. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Прашуваат ориентација во простор (напред/назад, лево/десно), гледаат фина моторика (има даваат да нацртаат нешто и гледаат како го држат моливот), тестираат за бои, прашуваат усно изразување (раскажување на приказна, пример Црвенкапа или слично), мојот го прашуваа и за зеленчуци и овошја. Како разговор со детето е. Не е ништо напнато. Мојот отиде таму со играчки и си ги нареди на масата да му држат стравот.

Инаку ако веќе тргнува во прво одделение веројатно е големо и ќе му помогнеш ако те слуша дека за него зборуваш пред други луѓе во прво лице. Мора да почне да се одделува од тебе како личност. Пример наместо родени сме, родено е. Детето е родено на еден датум, ти на друг.

4. CooperD

CooperD Популарен член

Очниот преглед каде го правите и како се одвива? Долго трае, што точно прават?

5. Spidy

Spidy Форумски идол

Каде гледате во кое училиште спаѓа детето според адреса? Имам две училишта на иста оддалеченост од нашата зграда, и не можам да најдам ништо онлајн каде е поделбата. Или морам во училиштето да прашам кога ќе бидат уписите?
    Ќерката догодина ќе почне прво одд ама онака ме интересира.

6. kockichka

kockichka Популарен член

Мајки со идни првачиња во Кисела Вода, како се закажува офтамолошки преглед во Јане Сандански? На официјалниот фиксен број не се јавуваат. Има ли воопшто термини и што ако не добијам термин во мај? Конкретно за Дуња прашувам, разбрав дека бараат потврди стриктно од Јане Сандански, инаку веќе имам од матичен стоматолог и приватен офтамолог, ама џабе ако не ја признаваат.

Фала ви однапред :l:

7. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Нема пуштено термини,проверувај ќе пуштат деновиве и матичен да ти закаже треба.
    Screenshot_20240430-160231_Chrome.jpg

kockichka likes this.
  8. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Мене на телефон во Дуња ми кажаа стоматолог во Јане Сандански а офталмолог од било каде. Ние имавме претходно преглед на приватно и прашав дали може ми рекоа да. Врз основа на прегледот побарав потврда и ми дадоа.

Од каде ова дека не признаваат?

kockichka likes this.
  9. kockichka

kockichka Популарен член

Фала на инфо :l:
    Од мајки што кажуваат дека прашале. Сите прашале, сите различно ми кажуваат :D. Работава, неко меџу нама није наш :makeup:. Чекам да помине распустот, па сама да си прашам.

Како и да е, фала на инфо.

10. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Хахаха најпаметно.
    Јас затоа си се јавив директно таму да прашам, на бројот што е за закажување.

Туку на терминот што ќе го закажеме носиме само документи или одма се оди со детето?

kockichka likes this.
  11. karak

karak Популарен член

Stomatolog od tamu kade decata ke idat na sistematcki. Oftalmolog drzavno ili privatni ordinacii koj davaat potvtda za prvace. Ne davàat site

Minnie-e likes this.
  12. karak

karak Популарен член

za koj termin?

Minnie-e likes this.
  13. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

На соопштението стои дека уписите се во мај и дека треба претходно да се закаже на телефонскиот број на стручната служба.
    Па прашањето ми е дали ние треба само документи да однесеме или одма е и тестирањето

14. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Одма е тестирањето

Minnie-e and karak like this.
  15. karak

karak Популарен член

Da testiranjeto e vednas na zakazaniot termin. Sekade e razlicno vo opshtina karposh davaat vo gradinkite pokani so veke zakazan termin i si odis na termin a dokolku deteto ne odi vo gradinka kaj sto reonski pripaga ucilishteto togas si zakazuvas termin no veke gradinkata te prijavuva deka ima dete od druga gradinka koe treba da se zapishe vo uciliste. Sekako eve go maj i srekno na site prvacinja

Minnie-e likes this.
  16. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Тестирањето е на закажаниот термин. Потврди од прегледите (стоматолог и офталмолог) може покасно да се однесат.

Minnie-e likes this.
  17. Iki lepi

Iki lepi Истакнат член

Мајки може прашањево не е за тука,но ве молам за совет,какви се искуствата со училиштата Александар Македонски и Димитар Македонски,кое е подобро,во Аеродром

18. irena3

irena3 Нов член

Здраво,
    Би сакала да прашам дали некој има искуство со одложување на прво одделение за дете родено во Ноември (треба да тргне прво одделение со 5 години и 9 месеци).
    Детето е со нормален развој, оди во градинка, комуникативен е.
    Јас сепак мислам дека на 5 години да тргне прваче е многу мал, дотолку повеќе што скоро сите деца од неговата група ќе си продолжат во градинка уште една година (календарски следна година треба да се запишат во училиште).
    Исто така изминатиов период посетуваме логопед за некои гласови за кои му треба корекција, и гледам дека тој не осеќа одговорност да седнеме и да повториме што учеле на час, цело време на смешка на шала си тера, не сваќа дека има некаква обврска кога ние ќе спомнеме да седнеме да повториме.
    Исто така дали може да се одложи тргнување во училиште со потврда од некоја друга институција освен тој центар што го спомнуваат кај Симпо?
    Ве молам ако има некој искуства со ваков случај дали и како се вклопиле децата ако се поголеми скоро цела година од генерацијата кога ќе тргнат прво одделение.

19. karak

karak Популарен член

@irena3 za zal samo potvrda od simpo. Na deteto mu se pravi procenka a kakva i sto se opfaka ne sum sigurna no dokolku smetate deka ne e spremno ostavete go. Ima da slucaevi no smetajte deka moze da mu bide i dosadno vo gradinka. Decata menuvaat od mesec vo mesec i smetam deka treba da si odat soodvetno na kalendarskata godina. Nie vo avgust ke polnime 6 isto ideme na korekcija na bukvi i ni ostanaa uste L koja neskaa da ja sovlada i R. Sekako ke se zapishe vo uciliste.
    Sekako kako i da odlucite vie najdobro si go poznavate deteto i negovata zrelost. Ima dosta roditeli koj odlozuvaat sekako nema potreba nitu od sram nitu od objasnivanie na okolinata. Odlukata i deteto se vashi. Srekno

JoyJoy and mal.ecka like this.
  20. CooperD

CooperD Популарен член

За да тргне покасно ти треба проценка од стручна комисија при МКФ. Имаат повеќе локации во зависност од тоа каде живеете и во која област припаѓате при кој стручен тим.
    Друга опција и институција нема

SummerGirl and JoyJoy like this.