Првачиња

Дискусија во 'Дете' започната од Snow-Queen, 2 септември 2013.

1. Ne se trpi ova

Ne se trpi ova Нов член

Се зачлени на:
    25 август 2024
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    2
    Конкретно моево е многу спремно, не ме плаши тоа. Учителката во градинка кажа дека е далеку пред другите, дури и пред овие сега што тргаат регуларно. Мене ми беше да не и се скрати детатвото. Инаку што е до нив апремна е за 2ро не за 1во.

На karak му/ѝ се допаѓа ова.
  2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.855
    Допаѓања:
    109.956
    А како би и се скратило детството, демек во градинка едно детство што имаат па, по цели денови дремат на столче. Моево вика во школо му било поубаво од градинка.

3. Ne se trpi ova

Ne se trpi ova Нов член

Се зачлени на:
    25 август 2024
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    2
    Овде убаво е во градинка, имаат активности, ме викаж не...Таква сум емотивна, се ставам на срце. Се надевам добро ќе мине се.

4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.855
    Допаѓања:
    109.956
    Убаво беше и ваму, ама во школо им е поубаво верувај. Прво имаат чувство дека се веќе големи, не се бебиња, учат нови работи возбудливи и непознати, а играат верувај и повеќе од што треба. Ако е спремна за прво пушти ја и не се потресувај толку.

5. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.638
    Допаѓања:
    17.636
    Зошто јануарско дете да е понеспремно од моето што е родено 16 декември?!Демек моево имало две недели повеќе да се спреми?

На Sofi.ja, lackygirl, JoyJoy и 2 други им се допаѓа ова.
  6. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.452
    Допаѓања:
    5.415
    Rabotam so deca i zatoa go pishuvam ova pa i dekemvriski ne se spremni no toa e toa mora da vleze vo toj krug. Ima januarski da kako sto kazaa pogore premnogu spremni i voglavno ne e vazno koga e rodeno sekoe dete razlicno napreduva no toa e taa ramka sto sega ja stavile od -do ima i po baranje na roditeli i pocetok na fevruari vo skolo no zatoa kazav sekoe dete razlicno napreduva a nie kako roditeli dolzni sme da go sledime nivniot rast i razvoj

На lackygirl и snegulkata им се допаѓа ова.
  7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.855
    Допаѓања:
    109.956
    А моето на 29ти декември родено?! Не можеше господинот да почека Нова година му се брзаше, мајмун.

На macalavica и simona_baby им се допаѓа ова.
  8. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.901
    Допаѓања:
    14.583
    Имам ќерка родена во јануари. Од секогаш сум била за тоа ако детето покажува афинитет за учење ништо лошо нема во тоа порано да почне во прво одделение. Нема да е ктај на свет помалку да иде во градинка. Маж ми никогаш не се согласувал со тоа. Он е роден во мај и на времето можеле да го пратат во школо со 5 год, ама го пратиле со 6.

Сега годинава еве ќерката можеше да почне во прво одд. Знае многу букви, бројки, не можам да речам леле преинтелигентна е, туку баш колку што може да се очекува од 5год дете. Ама луѓе тоа незаинтересираност до даска. Бои пеперутка, едно крило, второто го остава. Пишуваме честитка за роденден, едвај "среќен" додека напише, а сама бара да ја пише. На крај ќе ми рече допиши ја ти. Вчера бара темперни да бои, стави цо палетата од сите бои по малце и толку. Во една боја не брцна со четката. Знае да игра сама со куклички по 2 саата, не е дека нема концентрација, него дека не ја терам дека мора да заврши што почнала, секоја втора работа ја остава на пола.
    И ова дете да го пратам во училиште? За да утре јас и ги пишувам домашните? Нема шанси. Догодина кога веќе мора ќе видиме како ќе пристапиме ако истото го прави. Оваа година сама доброволно немам намера да си стварам нервози.

Така да гледајте го детето како ќе се покаже, секое си е своја приказна. Дали ќе биде 5ипол или 6ипол на први септември мислам дека е незначаен фактор во споредба со некои други работи. Мојава и догодина најверојатно ќе биде иста.

На lackygirl, mal.ecka, MilaSs12 и 4 други им се допаѓа ова.
  9. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.638
    Допаѓања:
    17.636
    Па добро вие имате избор ама ние Декември немаме,него мене ми падна во очи дека Јануарските не биле спремни,а демек декемврискиве се?

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.452
    Допаѓања:
    5.415
    @simona_baby imate i vie moznost za odlozuvanje so potvrda i vashe baranje so procenka deka detero ne e spremno. Ima dekemvriski koj roditelite baraat da idat naredna godina.

11. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.901
    Допаѓања:
    14.583
    Самиот збор "спремни" ништо не значи. За мене спремно дете за прво одд е некое што не спие на пладне, има концентрација 45мин да се фокусира на нешто, има интерес од учење нови работи дури и ако не му одат од рака. 90% од децата не ги исполнуваат овие, ајде да ги наречам мои "услови". Ама некои деца ни на 9 год може нема да ги исполнат. Затоа некој морало да пресече еве од тој до тој датум мора сега да почнат на училиште. Секако има тестирање, ако не исполнува некои минимални услови, си има специјалисти што ќе потпишат дека детето треба да остане уште во градинка.
    Мислам дека на крајот од денот премногу значење даваме на неколку месеца плус/минус. На 18год никој не те прашува дали си 18г и 3мес или 18 год и 10мес. Сите ќе бидат матуранти.

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. CooperD

CooperD Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    460
    Допаѓања:
    1.296
    Ти всушност не треба за детево да се секираш. Ќе се снајде ќе биде се добро.
    Него мажов што сам си донесува одлуки и иде со глава у ѕид да биде само по негово…тука имаш проблем. Не навлегувам одлуката дали е исправна или не, него тоа што е само негова

На Skorpija25, AngelOfArh и TheSecret им се допаѓа ова.
  13. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.006
    Допаѓања:
    9.461
    I skoloto e detstvo. Sve e del od detstvoto sto treba da se pomine. I kako vo gradinka imale aktivnosti vo skolo ne? |(

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Трепетлика

Трепетлика Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    274
    Колку време однапред ги добивте поканите со термин за тестирање од градинка (конкретно во Аеродром)?
    “Од денес за следна недела” се или се знае терминот порано?
    Исто така, родителите кои ги запишале дечињата во основно различно од она во кое припаѓаат по реонизација, го чекавте тестирањето за да земете исписница и бевте во посакуваното училиште со неа или порано го направивте тоа?

15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.855
    Допаѓања:
    109.956
    Oд денес за утре се договоривме. Со исписница фактички носиш документи.

На Трепетлика му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Трепетлика

Трепетлика Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    274
    Фала.
    Дали чекавте покана/ термин за тестирање за да ја земете исписницата, или порано го завршивте тоа?
    И дали некој знае што се случува ако во второво училиште нема место а од првово сме зеле исписница веќе? :) Претпоставувам може да се вратиме во првото, ама сепак- да не има некој такво искуство?

17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.855
    Допаѓања:
    109.956
    Епа одиш во школото кај што сакаш и прашуваш дали има место, не одиш на памет да вадиш. Се договараш фактички. Секое школо си има свој начин на работа, прашај си таму.

На tinkerbell22 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.687
    Допаѓања:
    24.063
    Дали ви се јавија од диспанзер за вакцини, заради непримена втора доза на МРП?

Сабајле ми ѕвонеа мене, синко ќе полни 6 год во декември, и здравје планирам на распустот во јануари да го вакцинирам.

Сигурно нема да е единственото дете без примена вакцина во генерацијата, ама шубе ми направија сега, дека нема да пратат вакцинален картон во школото нели.

19. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.872
    Допаѓања:
    28.580
    Не се сите деца исти, тоа сите го знаеме и не му е никому информација која прв пат ја слуша.
    Индивидуално е дали детето е спремно на 5 или 6 години, а тоа родителите и понекогаш учителките од градинка можат да проценат.

Од муабет направен со искусни учителки имам разбрано дека во прво одд. и месеците прават разлика во спремноста на децата. Ама понатаму , во горните одд. трето, четврто одд. воопшто не се знае кој е постар или помал неколку месеци.

Јас не би пуштила дете порано, па и во случај ако сметам дека е доволно зрело за училиште... и да, сметам дека детството му се крати со тргнувањето во училиште. Обврската да бидеш ученик налага детето да развива одговорност, да пишува домашно, да учи песнички, секојдневно да има училишни обврски.
    Така да, ако има фора да си ужива во детството без обврски уште една година, тогаш зошто да не!

На azelea, mal.ecka, karak и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.395
    Јануарски деца смеат да одат во училиште исто како и оние во Декември претходна година. Задолжително поаѓаат оние кои полнат 6 до Декември во календарската година кога поаѓаат на училиште, ама и оние кои полнат 6 во Јануари следната календарска може да почнат со школо. Јануарските може и да чекаат да појдат следната година.

Подготвеноста на детето си ја одредуваат педагозите во школо. Ако детето одело во градинка може да одреди и воспитувачката што добро го знае и да даде совет.

@Spidy критуериумот да држи внимание 45 минути важи за возрасен човек. Кај деца вниманието е колку години толку минту внимание отприлика се до поаѓање на школо. Во првите одделенија активностите треба да се менуваат на 10/15 минути. Затоа во новата концепција за првите три одделенија нема класичну часови и одмори туку наставничклите самите треба да одредат кога ќе им дадат пауза на децата. Ако одиме по критериум 45 минути никој никогаш нема да биде спремен за школо. Инаку на деца над 5 години не им треба дневната дремка, тоа што кај нас во градинка се форсира е многу чудна практика.

@Трепетлика јас зедов исписница после тестирањето. На чудна улица сме и во три училишта требаше да се јавам да го најдат каде припаѓа. Го запишав во најблиското а по реонизација во друго спаѓаше (најблиското беше ново тогаш и имаше менување на реони).

На Lizi, azelea, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.