Првачиња

Дискусија во 'Дете' започната од Snow-Queen, 2 септември 2013.

1. pianogirl

pianogirl Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2018
    Пораки:
    732
    Допаѓања:
    975
    Среќен почеток на сите првачиња, да имаат прекрасни моменти поминати во училиште и на училишните клупи, да нема солзи само насмевки и сите 5ки да редат :l::l::l:

На DoubleK, PinkGirl*, lackygirl и 8 други им се допаѓа ова.
  2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.855
    Допаѓања:
    109.949
    Ај да прашам една пријателка дали има, ако има ќе ти пратам. Она е вработена таму ваљда има, не знам... Јас знам важи за доста специфично школо, а ми се допаѓа како е распоредено училните, како на павиљони, многу убаво.

На karak му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Deus ex mahina

Deus ex mahina Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2018
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    319
    Баш сме возбудени! Едвам чекам првоодделенче :inlove: утре, мислам и финта да и направам, како старите што не тераа да го турнеме канчето со нога, за да "ни тече лесно како вода". Школско вуду :D

На TarantulaA, karak, Skorpija25 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.452
    Допаѓања:
    5.415
    Cestitki na site prvacinja denes denot beshe volsheben se nadevam site pominavte ubavo
    Neka im e cestitki pocetokot na edno novo poglavje ispolneto so avantura

На duffi, Bettina23, Minnie-e и 3 други им се допаѓа ова.
  5. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.187
    Допаѓања:
    24.582
    Честито на сите првачиња :l:
    Поминавме супер, само малку се расплака ко требаше да оди, па со мене појде кај наставчката, па ја фати за рака и така за рака в училница. В градинка плачеше на оставање скоро секој ден :tmi: а одеше од 2 год. Ама такво си е детето, интроверт и емотовец.
    Потоа цртале нешто, па гледав со топка нешто си префрлале, најверојатно се имаат запознавано, макар што сите ги знае од градинка. Па ќе видиме понатаму како ќе биди.
    Книги му дадоја, прибор му дадоја некоја донација имало од Австралија, плус 3000 ден ваучер од општината :sun:
    Иначе на пред да направи 4 год имаше период кога ги пишуваше сите букви, сите бројки, ама напнат период беше оти како др дете бепе тогаш, нз што се случуваше ама помина. Потоа не сакаше, знае да ги пишува и ги препознава, не знае да чита, бројките ги знае и до 100, брои и над 100.. Тоа до 5 год, после 5 воопшто ништо не сакаше ни боење ни ништо, на пасење мозочето му беше :rofl: ама ако бар му одмори за сега :D
    Единствено ме плаши што в градинка ништо нејќеше да бои, да црта, едноставно не соработуваше (а знаеше се), да не не сака и на школо, тоа му зборував, му кажував...

На azelea, duffi, Bettina23 и 3 други им се допаѓа ова.
  6. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Се зачлени на:
    26 март 2011
    Пораки:
    1.471
    Допаѓања:
    22.692
    Посакувам среќен почеток на сите првачиња,дните да минат низ леснотија :*:

На karak, Coco31, lackygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  7. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.395
    Среќно на сите првачиња.

На karak, Minnie-e и duffi им се допаѓа ова.
  8. CooperD

CooperD Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    460
    Допаѓања:
    1.295
    Кај можат да се купат книгите за прваче, во кои книжари ги има?

9. zence

zence Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2012
    Пораки:
    285
    Допаѓања:
    320
    Нема веќе купување книги , од училиште треба да Ви ги дадат. Ако сакаш да имаш дупли книги симни ги од е-уцебници или во копирниците провери дали ги имаат.

10. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.187
    Допаѓања:
    24.582
    Му ги дадоја од училиште.

11. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.395
    Нема книги да купиш. Само тие што ги даваат од школо. До лани од прво до трето добиваа нови книги сите. Така би требало да е и годинава. Сите учебници уште од пред неколку години ги има онлајн и може така да се користат или да се испечатат. Еве ја страницата е-учебници (mon.gov.mk).

На CooperD и duffi им се допаѓа ова.
  12. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.266
    Допаѓања:
    4.929
    Среќен почеток на сите првачиња. Син ми тргна годинава и не ми е воопшто жал што пролонгирав со уписот, моја препорака е секоја мајка да на детенце родено Декември или Јануари да пролонгира со упис и да си го пушти детето со полни 6 години. Е сега во неговото оделение има едно другарче со некој проблем, учителката рече аутизам, и најверојатно сега детето реагира на стрес и има сцени секој ден, воглавно детето е агресивно кон својата мајка, ја удира, вика, тропа, веројатно му треба време да се адаптира, ама другите дечиња меѓу кои и син ми се вознемируваат од тие сцени.Како функционираат овие деца во групи со нормални дечиња, дали со тек на време се адпатираат, ако продолжи да биде вознемирено како ке учат другите деца, и учителката е затечена, никој не го закача за да не биде тригер на нов испад, ама тоа е некако додатен стрес за децата.Баш се грижам, жал ми е многу за тоа дете, и за мајка му посебно, сирота жена огромен терет има да се справи со оваа ситуација ама жал ми е за другите деца да се изложуваат на стрес секојдневно ако продолжи ова темпо.
    Порано нели имаше посебни паралелки за деца со специфичен развој.Син ми е баш вознемирен, ние разговаравме уште првиот ден дека другарчето има здравствен проблем, дека му треба време да се вклопи,да не го закачаат да не го нервираат, се надевам дека ке се адпатира детето и дека ке можат нормално да учат ама баш сум загрижена.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.395

Со среќа и со лесно во учењето.

Ако детето има посебни потреби и ако не е дијагностицирано се ќе се сведе на умешноста на наставничката да го вклопи во одделението. Ако има дијагноза му следува образовен асистент. Кај мојот син во одделение имаат дете со аутизам и супер е прифатено. На почеток требаше прилично зборување од сите родители дека детето е малку различно и дека му треба повеќе простор и подолго време за да се смири, ама дека треба да го разберат и да играат со него и слично. После месец, два веќе немаше ни потреба да се зборува за прифаќање. Сега се 4-то одделение и детето е дел од групата, си оди на сите родендени, играат со него на одмор и слично.
    Сепак прифаќањето многу зависи од родителите на децата и умешноста на наставничката да го вклопи одделението.

На Mother of 2boys, Spidy, lackygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. DoubleK

DoubleK Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2020
    Пораки:
    622
    Допаѓања:
    1.187
    Здраво мајки,дали ги виткате книгите од школо во хартија?

15. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.397
    Допаѓања:
    18.643
    Учебниците од прво до трето одд не се враќаат,секоја година се нарачуваат нови.

16. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.187
    Допаѓања:
    24.582
    Нас ни рекоја да ги завиткаме, јас купив прозирни пластични навлаки.

На DoubleK му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bettina23

Bettina23 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2023
    Пораки:
    507
    Допаѓања:
    2.841

Нас ни рекоа да,јас ги подлачив со прозирни навлаки

18. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.931
    Ние не ги виткавме, а ни ги побараа да ги вратиме, иако не знам зошто кога се неупотребливи зошто има вежби низ нив за пополнување.
    Ако не ви напоменале, нема потреба да ги виткаш.

19. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.395
    Јас секоја година ги виткам. За да гп научам детето на ред и да му покажам дека книгите треба да ае чуваат.

Годинава првпат добивме користени книги (во 4-то одделение) и дел се супер зачувани, а дел блага катастрофа.

На TarantulaA, DoubleK, azelea и 2 други им се допаѓа ова.
  20. CooperD

CooperD Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    460
    Допаѓања:
    1.295
    Јас мислев дека нема нови дека вртат старите и затоа сакав да си купам нови

На TarantulaA му/ѝ се допаѓа ова.