Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Прва операција на промена на пол во Македонија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Bitter-Sweet, 3 јуни 2017.

1. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    @zhap4e Јас имам сретнато личност која сакаше да промени пол од машко во женско, а сексуално ја привлекуваа девојки. Млада бев, не разбирав, разговаравме. Го прашав што е разликата, кога никој не го спречува да има нормална врска со девојка. Ми рече разликата е тоа што го има помеѓу нозете, и дека не се чувствува како машко иако сексуално го привлекуваат девојки. Дека знае дека и да направи операција нема да може да раѓа, дека тоа го повредува најмногу. Дека пробал, имал секс со девојка, ама едноставно не уживал во чинот, и толку... Ужива во се со една девојка, додека не дојде до пенетрација, тука се пропаѓа...

На Ketchup, CameliaMiller, Anna-marija. и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.326
    Допаѓања:
    29.118
    @Jacques Не ми беше тоа поентата со црнците. Не сакав да кажам дека не можат/ле да оформат семејство и сл. Ги спомнав како загрозена група луѓе во минатото (па и денес, ама далеку помалку и понеочигледно).
    Ги споредив расизмот и сексизмот со хомофобијата. И речиси никој не е расист во денешно време, за сексист се гледа дека си, не те чепкам таму. Ама бар ќе се согласиш дека без разлика на боја на кожа сите треба да имаат еднакви права.
    Тогаш зошто и луѓето со различни сексуалности да немаат еднакви права (стапување во брак, посвојување)?
    @christinnn Ова што сега го зборуваш е друго. Во претходниот пост спомна зошто би им пречел половиот орган и јас пробав да те натерам да се ставиш во нивна кожа. Сега велиш повеќе би ги сакале ако си го имаат сопствениот полов орган а си најдат некој што ќе ги сака со тој полов орган. Е да, ама не е тоа тоа. Ајде од утре ти имај машки полов орган и оди барај си геј мажи. Не оди тоа така.
    @zhap4e Ова со Фондот е многу комплексен проблем и непријатно е да разграничуваме кои операции заслужуваат повеќе пари.
    Мислам дека ова би се решило ако се посветува повеќе внимание на менталното здравје, кое има огромна улога во благосостојба на на една личност, дури и повеќе од физичкото. (Нели постојат луѓе кои се борат со рак со години, а се препозитивни и среќни).
    А менталните болести уште се табу и се сметаат за неважни. И ова со клемпавите уши... Сметам дека треба да се финансираат, ама само како лечење на психичката состојба, со потврда од психијатар, а не секоја втора старлета да зема пари од Фондот за естетски операции.

Последна измена: 5 јуни 2017
    На Annath, Ketchup, CameliaMiller и 3 други им се допаѓа ова.
  3. hardcore

hardcore Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2016
    Пораки:
    142
    Допаѓања:
    239
    Мора да има некоја врста на шизофренија така умишљање дека е жена у тело на маж и обратно.

На Bitter-Sweet, Rama и Abeja им се допаѓа ова.
  4. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.126
    Не можам да те тагнам од тел, ДАнгел, познато ми е. Нели се пишуваше и за пар, дечко и девоjка кои имаа операциja - дечкото стана девоjка, девоjката машко..и сепак останаа заедно. Ко што знам за мажи кои живеат како жени,без операциja aма..и останале во брак со сопругитв. Секакви приказни има.

На Ketchup и DAngel им се допаѓа ова.
  5. Jacques

Jacques Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2017
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    1.892
    Патријахатот ја има наметнато стереотипната феминизираност или жената природно се раѓа со неа? Ај да бидеме реални може? Ова е долга тема и може многу да се дискутира. Жената во ниту еден момент не може да биде неспособна за живот. Таа раѓа деца, ги одгледува, воспитува, расне, се грижи за семејството. Тоа се исклучително тешки работи за разлика робување по некои фирми целиот живот за бедна плата мислејќи дека има исполнет живот.

Не одам и јас офф топик. Само се надоврзав дека најголем дел од феминисти се лезбејки кои на секаков начин се обидуваат да створат машко-женско ривалство, затоа што повеќе слободни жени толку повеќе избор за лезбејките.

На Abeja му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.326
    Допаѓања:
    29.118
    Значи на крај испадна дека сите сме лезбејки и само сакаме да ги тргнеме мажите од пат за да има повеќе за нас. :D
    Ај си легнувам, доста беше толку.

На Annath, mimiiiii, Ketchup и 11 други им се допаѓа ова.
  7. Црна Ружа

Црна Ружа Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    1.000
    Допаѓања:
    3.684
    Петровиќу Мирољубе, дали сте то ви?!:worried:
    Ти би то све под мач и крај приче, а бајо?
    555-333 зовеш Тешу Тешановиќа он сакупи брачу и бам бам готова ствар а не тамо неки сатанисти праве митинг оно педери, дилери, шта ти ја знам...:party:

Лица кај кои софтверот не кореспондирал со вродениот хардвер имало отсекогаш, денес само има начини тоа да се среди и да им се даде соодветен хардвер преку промена на примарни сексуални карактеристики.
    И што, треба да се остават тие лица така како што се?

На CameliaMiller, Anna-marija. и blackwave им се допаѓа ова.
  8. Summerlover

Summerlover Форумски идол

Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    34.908
    А:Шта је то хомосапиенс?
    Б: Не подржавам то! Треба да се однесе у полицији, да га смире мало :!:
    Е вака е работата :rofl:
    :d::drunk:

На Annath, Lella, s1a1n1d1r1a1 и 10 други им се допаѓа ова.
  9. Црна Ружа

Црна Ружа Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    1.000
    Допаѓања:
    3.684
    Ти историја знаеш од некој цртан филм?

Денес жената има најмногу начини да ја истакне женственоста.
    Ако ти мислиш дека прабабати со 9 деци зад неа, со работа во поле, со секс во плевна, со работа со стоката и грбачење и ќотек од домаќинот била женствена се лажеш. Значи било како да ја сфатиме женственоста во неа нема место според нашите сфаќања за некоја женска особа од 1874 година.
    Да, донекаде имало кај 0,1% од раја, кај аристократија, буржоазија и богатите ама кај другите немало ништо од тоа.
    Имам гледано слики од претци и таму забрадени жени со шамии на 30 личат како да имаат 70.
    Немало ни нега, ни козметика ни суплементи ни апарати за дома, денес една машина за прање и заштедува на жената грдни маки.
    Пред две генерации переле со Биљана прашок на рака во легени а пред тоа со кршени свински сапуни на чешма, нагрбавени по цел ден.

Да има временска машина и да однесеш денес 7-8 просечни госпоѓици во време на шо знам...Карло Велики, твој ќе биде цел свет има да го даде царството за пет минути само за шанса да биде во радиус од 10м до една таква госпоѓица (на која за разлика од тогашните не и се распаѓа вилица од парадентоза на 27 години и не смрди на леш)

На Annath, SuperGirl24, Lella и 8 други им се допаѓа ова.
  10. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.625

Па не сум се родила порај корито, со тенџере и сунѓер у рака, мазна без бркови, со цицките на мегдан , фрцкаји со гзот додека барам помош некој сијалицата дома да ми ја смени,у фустан и увек расположена за секс...

И што, ако немам деца, ондак неам живот? А ако сум стерилна, одма метак у потиљак, може?

Ако ти е мачно да работиш у фирма, и сакаш да имаш исполнет живот, само кажи. Еве ја ќе ти ги родам, и ќе идам на работа, а ти само седи дома и грижи се за сите нас , па кога ќе пораснат децата и ќе се одселат, а ја ќе одам на работа и по кафани со друштво, ти чмај дома ,, исполнет,, и со ,, цел ,, во животот, може?

И по твојава ,, логика,, шовинистиве мрзат лезбејки, оти повеќе жени за нив така? А не е битно што сексуалната ориентација нема везе со феминизмот , така?

Него не ви влегува у глава дека може како феминистка, ќе стварам фамилија САМО, и САМО со маж кој ме почитува како човечко битие.

На Annath, Asparagus, mimiiiii и 11 други им се допаѓа ова.
  11. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    И те како е лична волја. Нема ниту еден медицински проблем кој би ја спречил личноста да води нормален живот. Затоа и нема резон фондот да финансира нешто што е, од моја гледна точка, ни најмалку животозагрозувачки проблем.

Не знам зошто ти не сакаш да разбереш. Јас не реков личноста да не прави операција и да не го помине процесот на менување на полот, само кажувам дека, тој процес не би требало да се финансира од страна на фондот. Пак ќе нагласам, не ја осудувам оваа постапка.

Не е во прашање моето тело и моите пари, затоа и не ми е воопшто битно. Ама, де факто, оваа операција се прави само заради сексуално задоволство и личноста да се чувствува пријатно во своја кожа. Доколку има уште некоја причина плус, повелете, објаснете ми ја.

Проблеми во главата кај овие личности настанале од неприфаќање на фактот дека се родиле во "погрешно" тело и со полов орган кој ним не им одговара.

На jacqueline.s му/ѝ се допаѓа ова.
  12. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929

Homo Erectus :rofl:

На Anna-marija., Someonespecial и Summerlover им се допаѓа ова.
  13. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.504
    Допаѓања:
    251.353
    Друго мене ме интересира, си кажав очи ми боде што ја плаќа фондот, оти не е животозагрозувачка болест. Дали е ризична? Последици? Па и хормони. Каков е ризикот воопшто? Имав оддамна читано оти има доста последици, ама низ магла ми е.

14. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    @JuLleE Кај прочитавте дека ја плаќа фондот?

На Lella, Anna-marija., theowndemon и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.504
    Допаѓања:
    251.353
    Имаше по порталите. Не ми текнува каде, ама не беше еден.

16. Jason123

Jason123 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    3.168
    Абе не си прајте Бајрам со умот.
    Само и единствено е можно да се изведува во Систина.
    Систина = приватно.

На Lella, CameliaMiller, Anna-marija. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Јас прочитав во вест дека хирурзите што ја направиле операцијата апелираат дека таквите операции треба да се покријат од фондот затоа што не е скапа операцијата. Инаку не, не е покриена од фондот.

На Annath, Lella, CameliaMiller и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Jacques

Jacques Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2017
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    1.892
    Па, тоа е супер ако жената денес има најмногу начини да ја истакне својата женственост. Што тоа јас различно кажувам? Јас се борам за женственост, убавина, естетика. Сакам убави и женствени девојки. Секое машко сака.

Ох, мојата баба и прабаба биле госпоѓи. Секогаш дотерани, измиени, намирисани, домаќинки, супер жени, силни жени.

Македонија не го репрезентира целиот свет. До крајот на 60-те години Македонија била вукојебина воглавном. Неразвиена турска касаба.

Еве како Загреб изгледал во минатото.

19. Jacques

Jacques Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2017
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    1.892
    Да се навратиме на темата. Утре ова чудовиште и наказа ќе ги воспитува моите деца?

20. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    Уште Џастин Бибер фризура фали да се убаци од некаде за форумскава прича да биде класика. Митови се тоа дека порано 80% биле алфа мажјаци, а денес исфеминизирани педерчиња.

На Annath, Lella, Ketchup и 3 други им се допаѓа ова.