Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Прва операција на промена на пол во Македонија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Bitter-Sweet, 3 јуни 2017.

1. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
    Не реков дека е океј - поентата ми беше дека очекувањето секоја трансродова особа да биде отворена за споделување на тоа уште при првиот контакт со некој е нереално.

Не е океј ни да премолчиш дека имаш СПБ, а да имаш незаштитен секс со некого, не е океј ни да премолчиш дека си во брак или врска - многу работи не се океј, а сепак луѓе секојдневно ги прават. Сакам да кажам, луѓето генерално лажат-сушат за све и свашта, па очекувам дека така ќе биде и за оваа ствар.

Муабетот е дали некои лаги и неискрености се помалце лоши и страшни, само затоа постојат поодамна, па сме се навикнале на нив? Дали „Не бе, не сум женет, прстенов ми е спомен на баба ми, не е бурма“ е поокеј лага од преќутувањето дека си имал секс чејнџ операција кога дечко те части пијачка у клуб? Дали е еднава лага боље само затоа што е стара колку што е стар и бракот, а другава страшна, само затоа што операции за промена на пол се релативно нова ствар на која не сме навикнати?

На Annath, ♣ Alba Viduam ♣, Lella и 6 други им се допаѓа ова.
  2. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.406
    Допаѓања:
    8.436
    Ниедна лага неможе да се спореди со премолчување за промена на пол.
    Ми доаѓа еднакво на премолчување дека е заразен од сида. Ете толку тешко, само во првиот случај не би била загрижена за животот :).
    Ама подеднакво згрозена и запрепастена да.

И не затоа што ете некои лаги станале секојдневие, постојат со векови...Некои работи се неспоредливи неможе да споредиш лага за промена на пол со ниту една друга. Разлика во тежина огромна, па макар промена на пол била појавена кај нас и пред 50год.

Вака на муабет многу убаво звучите, а да ви каже партнерот дека променил пол?

На YoungandBeautiful, Rama, zhap4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.424
    @Aquamarine93, лузни пoсле кoрекцијa нa нoс немa, уште пoмaлку нa уши. Плус, имa лaсерски третмaн кoј ги oтстрaнувa лузните. Не знaм зa другите нa темaвa, aмa јaс се имaм изнaгледaнo неуспешни oпреaции без рaзликa нa лице, грaди, пoлoв oргaн...
    Еве oбјaвете слики aкo сaкaте, aмa фaкт е декa нa интернет секoгaш гo нaoѓaш oнa штo гo сaкaш. Тaкa дa, не ми менувaaт ништo тие дoкaзи еве дa речaм.
    Ќе се сoглaсaм декa не секaде е усoвршенa oперaцијaтa зa прoменa нa пoл, нo мислaм декa немa пoтребa ние дa кaжувaме тукa дaли некoј требa или не требa дa се нaфaти нa тoa.
    И зoштo упoрнo прaшувaте дaли некoј би бил сo трaнс лице? Кo, oкеј е...
    Не се плaшете декa ќе зaвршите сo трaнс без дa знaете, oбичнo не кријaт зa тoa.

Последна измена: 23 октомври 2017
    На Annath, Yowannty и Lella им се допаѓа ова.
  4. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    Човек ќе ве чита, и ќе си помисли трансродови лица силуваат хетеросексуални мажи на секој ќош. И после ќе го остави телефонот/компјутерот, и ќе си ги обавува обврските, во светот каде секојдневие е хетеросексуален (или некој што сака да се прикаже како хетеросексуален) отпад од маж, да силува или напаствува жена.

На YoungandBeautiful, Annath, BlackAndWhiteSwan и 5 други им се допаѓа ова.
  5. Aquamarine93

Aquamarine93 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2016
    Пораки:
    815
    Допаѓања:
    3.754
    Јас мислам дека имам право да си кажам мое мислење. Факт е дека на огромни ризици се изложуваат, при тие операции, од моја гледна точка, не вреди. За естетитката, огромни трошоци се исто така, во Македонија не ги поминуваат. Имам наведено пример погоре. Не е напад во никој случај, само искрено мислење. Друго, никој мене не може да ме излаже дека е транс маж или жена, затоа што колку операции и да поминале, не можат да ја променат структурата на лицето, по кое патем најмногу се познава.
    И нормално, никој нас не не тера да излеземе со нив или да имаме било што со нив. Но, Кечап, тие се најмногу привлечени кон стрејт луѓе. Геј мажи или жени, најчесто не дејтаат транс. Па затоа имаш еден мал милион примери, каде се почуствувале дискриминирани дека биле одбиени. Во мкд тоа не се случува, премногу е мал бројот на такви лица, а и не е дека не може некој да ги препознае.

Не ми смета ако прават операции, впрочем не ме засега воопшто. Ќе повторам уште еднаш, не вреди така да го масакрираат сопственото тело. Доволно е да пропуштат една доза на хормони и да се појават компликации. Вакви работи не се воопшто едноставни. Се извинувам за долгиот пост, ама морав да укажам на некои работи. Не вреди да си нечие експериментално глувче, не се усовршени тие процедури сеуште!

@oblace1 Препознатливо либерално глумење на форум. Ме потсетува на некои вработени во невладини, пропагираат нешто во што ни сами не веруваат. Не очекувај некој да ти одговори на прашањето. :D

На Rama и oblace1 им се допаѓа ова.
  6. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.126
    Ама, јас никаде не го проблематизирам делот дека..таму некаде, ќе се најдат мажи кои ќе се возбудат на Инес, или било кое друго трансродово лице. Јас никаде не тргнав да ја проблематизирам нивната стрејт или не знам ти каква сексуална ориентација. Последен човек ќе сум на планетата, кој некому ќе му стави етикетка или ќе се замара со тоа..во која категорија спаѓа стрејт мажот кој се пали на геј мажи и на жени, ама не се возбудува на трансродови жени или...најдете некоја покомплицирана верзија на каша-попара состојба... разбирам дека ви е тешко кога од другата страна имате личност која е либерална, а не некоја конзерва па да и се фатите на религијата и умствениот капацитет, па да ја избербатите по сите можни теми :D
    Напразно го отвараш сево ова како муабет, кога на крајот велиш: еве и јас на пример, не би била во врска со транс машко.... Нема причина да го проблематизираш чувствувањаето на стрејт машкото...и да ја проблематизираш неговата машкост, сексуална ориентација или што год...доста веќе со расфрлањето на дијагнози од типот: хомофобите се гејови, оние се латентни гејвои, другиве се со мали куриња... бљак више од тие муабети.
    Муабетот тргна од....... некој денес му ја пласира Инес на насловна на Плејбој барабар со останатите жени-зајачици, утре ќе му пласира друга некоја Инес на друго место, па на трето, па на десето...Крај краева, ова не се списанија за културен натпревар помеѓу стрејт мажите, па дај да и' отстапиме место и на Инес, пак во името на различностите и нивното прифаќање... нек да има колумна од неа, или статија за неа - нека да каже два-три збора за себе и проблемите со кои, таа, како трансродово лице се соочува. Ова е, (инспирирано од Гош)... дрк*џ*цско списание кое стрејт мажи го користат за токму тоа. Тоа, дали менаџментот на Плејбој сака само да заработи - да ја прошири својата публика (као, ај сега и овие и оние ќе не купуваат), ко што се изјасни Бендер, или е сево плод на некоја умна глава (можеме ли јас или Бендер да знаеме 100%, кој е у право?), налик на умните ЛГБТ глави кои ги читам чат-пат како полемизираат по фб на теми: трансродовите лица не се никому должни, вклучително и на дечкото/девојката со кого ќе излезат...да кажат дека се трансродови лица..т.е. дека они некогаш биле не маж,ами жена или не жена, ами маж....знаеме ли?
    Како имаше пишано Лела во СДК..и иде да се самоубие кога ќе прочита.... Е, и мене исто....покрај ваквите ликови, оти ми се во иста категорија - лејки, штетни за себе, штетни за околината. :)
    Она што ја го почнав, не ја прави помалку битна темата за дискусија, помалку релевантна, оти...е, голем ташак, од утре нема да го купувам Плејбој, или... муабетон на sjdgo, трансродовиве не силуваат жени, туку, мажишчана.
    Ок е, оние кои нејќат да гледаат трансродови лица..нема да купуваат Плејбој, јас...нема да ги следам сајтовите, нема да ги купува списанијата кои до вчера сум ги купувала, оти, до вчера сум гледала интересни начини да се нашминкам - минимализам...а, веќе извесен период повеќе ме бомбардираат со шминкање на дрег краљици......Напор е, мајќе ми. Напорни се.
    И..испаѓа, што е битно работава, што мене ми се стеснува кругот на гласила или што год по мои преференции, само оти, некој решил дека не треба да има сегрегација, чиниш дискутираме за црнци и белци, Албанци и Македонци. Дискутираме за секс, побогу. Се сведува на..те возбудува - не те возбудува и ај чао, пријатно. Кој го занима во која категорија спаѓа твојата сексуалност.?! ..или мојата, освен интимниот партнер, што многу, многу нормално. За мене, ова е наметнување и точка.
    И, стварно нема ама ич потреба да се проблематизира, сексуалноста на некој маж, кому му се згадува животот од помислата дека девојката на која се попалил, пипнал или пољубил...е girl with a dick. На ист начин на кој, никој од нас не ја проблематизира твојата...бидејќи ти нејќеш трансродов маж. Туку, треба да е многу јасно...ти нејќеш оти не те привлекува, не те возбудува, не спаѓа во твои преференции за привлечен според сите критериуми маж. Нејќеш ни да мислиш на неговиот орган...Еми, истото и за машките важи, патем. Подеднакво исто е ко што... кога некој не ме привлекува физички или на сите можни начини на кои не ме привлекува....ми се гади од помислата да имам секс, да се бакнувам со таа личност. Не ја прави тоа личноста гадна.Не ја прави помалку вредна...и не ме прави тоа мене ретардиран сноб, кој не гледа подалеку од носот, кој не ја гледа внатрешната убавина на луѓето....бла,бла,бла.

Последна измена: 23 октомври 2017
    На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  7. EarthFire

EarthFire Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2014
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    880
    Да прашам, колку трансродови лица сте имале чест да запознаете во животот? :)
    Бидејќи може да си дебатираме вака теоретски и ок си е тоа, но дали некој од вас имал ваков пријател?

Не мислам тука на Филип, т.е. девојката од она шоуто за таленти, што се натпреваруваше за Македонија, ај да ги тргнеме на страна познатите фаци кои ги гледаме на тв.

Значи реал лајф познанство, дали некој од вас имал?

На YoungandBeautiful, baba Rada, Joi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.115
    Допаѓања:
    163.710
    @zhap4e @Aquamarine93, полека малце :) Вас, како што реков, никој не ве нарече (и нема да ве нарече) ниту заостанати, ниту со друга етикета, а вие веќе и навредувате. Либерално глумење, штетни лејки... така не, ќе ве молам. Знаеме дека сте на многу повисоко ниво од некои други, па не ви личи :)

Сфаќам нијансирање и размислување, ама нели мислите дека малку претерувате? Чиниш трансексуалноста и операцииве се рутина во секоја болница и транс лицата ко вонземјани полека ни прават инвазија на планетава, принудувајќи стрејт луѓе да бидат со нив играјќи на карта на дискриминација и тоа со судови... :worried: :D Зошто бе сценарија за sci-fi филмови, утопии/дистопии (за кого како)... зошто?
    Во реалноста и тука ко аргумент имаме една спорна насловна страница од Плејбој... Па извинете, ама да, се сведува на тоа што го пишаа Бендер и Гош, ништо повеќе. И не вреди толку филозофии, ниту (со)чувства за мажи измамени од материјалот за ракоблуд (лонг лив Моџо со смешниве sugar-coated изрази :D), и тоа при јавна определба која е и што е Инес.
    Ако има тука некаква корист за свој публицитет (нели и позитивен и негативен е некаков публицитет), тоа можете само во Плејбој да го барате, кои како што реков – секоја ,,нова“ ваква појава ќе ја искористат и сексуализираат за да бидат во центар на внимание, дали на позитивен или негативен начин.
    Друго, стварно не знам каде ваквите ствари ги осеќате толку shoved down your throat... Јас имам впечаток дека баш загрижените за овие појави, најмногу ги актуелизираат. Имам секакви пријатели, следам либерални сајтови на фб, па ете не гледам никаде форсирање на drag queens и слично :?:

И не ги извртувајте работите, никој не рече дека е правилно да кријат, а најмалку па дека е за осудување и заостаната стрејт личност што не би легнала или би била во врска/брак со транс лице.

Сѐ ова е офтопик иначе, бидејќи темава е за првата операција тука во Македонија :)

На Yowannty, Ketchup, Joi и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Црна Ружа

Црна Ружа Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    1.000
    Допаѓања:
    3.684
    Не е до тоа, колку ќе трае таа лага, до првиот пат коа ќе имаат секс и кога таму долу ќе биде ставено на увид нешто неочекувано па ќе мора да каже што и како.
    Е сега освен ако почне со лаги од типот "овие лузни, линии, чудесии ми се од операција, бев како жена војник во Кандахар шест месеци, шрапнел ме погоди таму па ме крпеа, сутјеска, неретва, нормандија, сталинград :devil:"
    Најглупо премолчување би било тоа пошто ќе трае до првиот поглед на меѓуножјето.

Сите се страшни лаги кои ги наведе, нема градација и мора да се инсистира дека тоа се грозни ствари а не да се релативизираат.

На Bender Rodriguez и Aquamarine93 им се допаѓа ова.
  10. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.126
    Извини, но, јас мислам дека ти и останатите ја претеравте. :DОд обична дискусија која ја водиме на форум, како и сите останати дискусии,:D направивте сценарио (со сите ваши примери во одбрана на трансиците) сеедно.... ќе организираме движење против транс лицата и ќе го спасиме светот од следните Инес во Плејбој.:whew: Полека малку, Специ. Доста се расфрлате со ставовиве и муабети, вашето е релевантно, туѓото...претерано.:D Извини ама, форум е бе Специ. Дискутираме за се и сешто. Кога ќе замре дискусијава, па и дур трае, нити една од промените кои му се случуваат на светот, нема да биде поттикната или повлијаена од твоето или моето или било кое од мислењата тука. Имаме ваљда право да кажеме што мислиме и твоево,ама ич не ја намалува релевантноста на тема која е актуелна:D Ако не ти се дискутира, не ја отварај темата. Многу едноставно :D
    За оф топик, комотно можат да ја префрлат цела дискусија во тема со наслов и вовед. :)

На Rama, baba Rada, Aquamarine93 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Црна Ружа

Црна Ружа Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    1.000
    Допаѓања:
    3.684
    Инаку тоа е реална ситуација, бидувањето заробен во друго тело, во Индија има и официјално трет пол уште пред на запад да биде kewl, мноооогу одамна се кај нив прифатени, така што нема причина за да не се прифатат и да им се овозможи бидување тоа што се.
    А дали и како некој/а би имале врска или брак со транс особа треба да се остави на индивидуалецот да си одлучи, ваљда има особи на кои не би им сметало или би се навикнале. И за тоа лонче ќе се најде капаче.

А тек наредни главоболки ќе дојдат со АИ, киборзи, репликанти, клонови и андроиди за 20-30 години, па на некој иден форум наши потомци ќе расправаат за тоа дали брак со кибернетски организам е ок :worried:

На Mentalna85, Bender Rodriguez, theowndemon и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Во однос на премолчувањето за промената на полот, ставот на ЕСЧП во вакви случаи е дека секогаш треба да постои баланс помеѓу индивидуалниот и колективниот интерес. И за предмети каде трансексуалци ја тужеле матичната држава затоа што истата одбивала да направи целосна промена во нивните документи, Стразбур има пресуди во кои тежината паднала токму на општествениот интерес.

Баш пред некое време читав издвоено мислење на еден поранешен судија во ЕСЧП каде што вика: Во обид да ги заштитиме правата на поединците, ги занемаруваме оние на заедицата. Затоа што како што еден поединец има право да го смени полот и од утре да се декларира како жена на пример, заедницата има право да знае дека таа е всушност родена како маж. Неговиот потенцијален партнер има право да го знае тоа, има право да знае дека во иднина нема да можат да имаат деца, за да не се случи утре со неа да склучи брак во заблуда. Настрана од тоа дали ќе биде згрозен кога ќе ја дознае вистината. Тука многу подлабоки прашања се засегнуваат од тоа дали некоја девојка ставила силикони на гради или усни.

На Espadrila, Annath, Yowannty и 10 други им се допаѓа ова.
  13. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.126
    Благодариме.
    Тоа Е измама.

14. Joi

Joi Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2014
    Пораки:
    606
    Допаѓања:
    1.995
    Бaш пoрaди тoa рекoв не е истo дa му се дoпaдне нa некoј трaнс женa и дa имa секс сo неa. Oд причинa штo сo oперaции мoже дa се нaпрaви дa изгледa нa женa вaкa нa дoлнa oблекa, aмa aнaтoмски никoгaш тoчнo не мoже дa биде кaкo женa. Кaј Инес финтaтa е штo е физички привлечнa зa хетерoсексуaлни мaжи бидејќи и личи нa женa, бaрем вaкa oд сликaвa. И немa причинa зoштo би се вoзнемириле кoгa ќе дoзнaaт декa не е бaш oригинaл женa, кoгa целтa нa списaниетo е дa oбјaвувa слики oд згoдни жени, a Инес личи нa згoднa женa, a дaли е или не е другa дискусијa. Немa никaквa измaмa бидејќи никaде не е пишaнa кaкo рoденa женa, туку кaкo трaнс женa.

И кaкo штo имa мaшки сo фетиш зa милфици, црнкињи, близнaци, дебели девoјки и штo и уште не, имa и мaшки сo фетиш зa трaнс жени. Зoштo Плејбoј дa не прoбa дa биде дoстaпен зa сите демoгрaфии? :D

На Bender Rodriguez му/ѝ се допаѓа ова.
  15. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.126
    Ако зборуваме пример дека, трансродовите или било кои други катогерии, немаат свои гласила...од овој или друг тип - пеќи. Нека да им се створат. Плејбој..баш,баш за нив. Што да не.

16. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.406
    Допаѓања:
    8.436
    Не бе исто е со фарбање коса, ставање силикони, операција на нос...Суштината е многу многу друга, тежината исто така.
    Ставовите дека, промена на пол и фарбање коса е исто или ставање силикони, е многу површно.
    Не може ни да ги стававиш во ист контекст и реченица.
    Дијаметрално спротивни нешта и по суштина и се.

На Rama, Aquamarine93 и zhap4e им се допаѓа ова.
  17. Joi

Joi Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2014
    Пораки:
    606
    Допаѓања:
    1.995
    Нo штo имa врскa aкo е вo плејбoј? Oсoбенo Инес штo не личи нa drag queen, туку нa девoјкa.

На Lella му/ѝ се допаѓа ова.
  18. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.126
    И тоа што викаш, нема везе. Слободно ќе престанат да го купуваат. Муабетот беше малку повеќе од еден број на Плејбој. АКо она личи, не ја прави.... Стрејт мажи, кои сакаат стрејт родени жени да гледаат...комотно ќе престанат да го купуваат - ако им пречи и ок сме. Кругот на гласила за нив што се намалува..што е битно. Инес нека се осеќа добро.

На Rama и oblace1 им се допаѓа ова.
  19. Joi

Joi Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2014
    Пораки:
    606
    Допаѓања:
    1.995
    Дa, бидејќи Playboy oбјaвил сликa oд трaнс мoдел кутрите стрејт мaжи се зaгрoзени и ќе имaaт прoблеми дa нaјдaт сликa oд вистинскa женкa. И пoсле истите тие ќе се жaлaт декa денес сите се пречуствителни и немa слoбoдa нa гoвoр .

На Bender Rodriguez, Mishela, Lella и 2 други им се допаѓа ова.
  20. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.126
    Дискусијава веќе станува траги-комична:D...со сите овие цвилења ради машкиот род, лиле какви се стварно. :D Нека им ја Инес. Дури малку им е. :D

На Rama, Aquamarine93 и baba Rada им се допаѓа ова.