Првиот анимиран филм за љубовта помеѓу две момчиња ќе се прикажува и во Македонија–поделени мислењa

Discussion in 'Дете' started by sj *O*, Nov 17, 2022.

1. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

И новите генерации ги гледаат старите цртани. А, гледаат и понови кои не се соодветни за нив, а им ги пуштате(дел ги спомнала членката).
    Имаат adult jokes, а возрасен може да го примети и сексуалниот аспект.Некои имаат и насилство.
    Дете не може да го примети сексуалното.Детето се фасцинира од бои и форми на предмети, и се радува на животни.
    Кога веќе дозволувате несоодветна содржина, нема смисла да сте против вакви анимирани филмови.

sj *O* likes this.
  2. Ketchup

Ketchup

Screenshot_20221121_113616.jpg 20221121_113620.jpg 20221121_113622.jpg
    Гејството во Круела - машко со ајлајнер околу очи. Скандалозно мора да признаам. :D

3. A94

A94 Истакнат член

Не, туку ти го изврте до таков степен. Прочитај пак.

4. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Колку порано почнеш, толку ќе е подобро и за нив и за околината.
    Веројатно нејќеш децата да ти станат кретени кои ќе ги осудуваат тие лица, па потоа и околината да ги етикетира како хомофоби и бесчувствителни личности.

sj *O* and tanjita like this.
  5. A94

A94 Истакнат член

Се уште не пуштам никакви цртани. Ама би била внимателна со изборот, секако. На 5 годишно дете, не би пуштала филмови со било какви љубовни врски, ко што пиша членката, а јас го делам во целост нејзиното мислење.

6. Ketchup

Ketchup

Драга, мојот проблем од старт беше што ти фактот дека ќе има геј карактер го опиша ко сексуализирање на работите.
    Бриџит во ниту еден момент не спомна такво нешто. А што ќе им пуштате на децата, тоа си е ваш проблем, ич не ме интересира. Мојата цел на дискусијата беше сосема друга.

sj *O* and GirlRose like this.
  7. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Филмов не е стриктно за љубов помеѓу две момчиња, како што стои во насловот. И не дека е страшно дете да го гледа па толку дигање прашина леле што и како ќе му објасниме. Во сите цртани и анимирани филмови има нешто што како деца не сме го ни перцепирале. Дали девојките што завршувале со принцови биле малолетни или материјалисти или не знам што, не сме гледале така на нив. Тепачки, измами па се' до женкарот Џони Браво сме гледале и никому ништо. Погледот на дете и погледот на возрасен се небо и земја разлика.
    23 ноември, видете го прво па после судете.

Skyler, Kaja991, nextredstyle and 7 others like this.
  8. A94

A94 Истакнат член

Можам да се согласам дека сексуализирање можеби е too strong збор. Во првичниот цитат што го споделив, убаво си пишува, ,,нели може едноставно да го оставиме тоа за подоцна'', што всушност цело време ми е поентата. Да се остави за подоцна ,и се однесуваше на било какви љубовни релации во цртани филмови, не стриктно за хомосексуални, ко што од сам старт ти испреврте.

Ketchup likes this.
  9. Ketchup

Ketchup

Океј, се разбравме на крај.

Нешто што сакав да кажам по постот на Бриџит е дека да, ретко да има романси во последниве десет години, дури се спротивно од тоа, меѓутоа никогаш немало некоја радикална феминистичка порака или став опфатено, за да бидеш загрижен дека сега кој знае каква пропаганда ќе има тука.
    Ама еве Фроузен, најпопуларниот цртан на Дизни, исклучок е. Има стрејт пар. И не верувам дека истите луѓе што се бунат по интернет за овој цртан, дека размислиле дали на децата треба да им го пуштат Фроузен, или не.
    Затоа, пред да кажеш дека делиш нечие мислење, размисли дали мислењето ви потекнува од исто место.

10. A94

A94 Истакнат член

Ајдеееееееееее пак! Значи, не ми го преиспитувај ти на мене мислењето, од каде и што ми потекнува. Те читам така и по други теми, еве некаде сум те лајкала, што значи дека ете сепак може да делиме мислење и со тебе. Исто што приметив дека како за 23 години, многу си самоуверен дека само ти ја имаш реалната слика за светот во кој живееме, а ние другите на сосема погрешен начин размислуваме и егзистираме.Многу чудно за некој што проповеда прифаќање од секаков размер.
    Ајде да се согласиме дека нема да се согласиме и да продужиме со животот. :)

Anomis11 likes this.
  11. Ketchup

Ketchup

?
    Буквално ти кажав дека те разбирам што сакаш да кажеш. :D

12. A94

A94 Истакнат член

Ќе ме разбереше и многу порано, да не испревртуваше се до последен збор и да се обидеше барем на момент да прифатиш дека луѓето имат различни ставови од твојот и дека тоа е НОРМАЛНО.

13. Ketchup

Ketchup

Ништо не испревртев јас, за работата која ја посочив и ти се согласи дека можеби е too strong. Во моментов јас сум тој што се обидува да прикаже разбирање, на нешто со кое не се согласува.
    Ти во ниту еден момент не го направи тоа, само зборуваш како прифаќаш сечие мислење, што е сосема неточно.

14. A94

A94 Истакнат член

Ова овде, те отсликува исклучиво тебе. Ама многу си full of yourself, па не можеш да укапираш. А јас во ниеден момент не оспорив ниедно мислење, туку само го бранев моето, оти ме нападнавте без потреба.

15. A94

A94 Истакнат член

И сега ова прераснува во лична дискусија, непотребна. Кажавме што кажавме, се согласивме, не се согласивме, време е одјава да направиме :D

Ketchup likes this.
  16. MakeDamnSure

MakeDamnSure Истакнат член

Sweden, Norway, Denmark, Netherlands, Finland, Iceland.... највисок животен стандард, најсреќни нации, најквалитетен живот

Serbia, Albania, Macedonia (North се разбира), Bosnia and Herzegovina, Montenegro....криминал, корупција, најнизок животен стандард, сиромаштија...

АМА БАРЕМ ТУКА ПЕДЕРИ НЕМА БЕЕЕ, ДА ТИ СЕ МОЧАМ У ЛУДИТЕ ЗАПАДЊАЧКИ ВРЕДНОСТИ....

(Кој не ми го разбра коментарот- прифаќањето на хомосексуалноста како нормална појава е присутна само во богатите земји. Просто кажано кога би имале пари да си ги задоволуваме нашите потреби, па и да ни остануваат за патувања, тогаш нема да ни е гајле кој што прави во приватниот живот..
    Кога би имале доволно пари во оваа чудесна северна земја, на народот нема да му е проблем да ги инвестира во театри, да си купува книги, да патува низ светот- само тогаш културно и морално ќе созрее.
    Е се разбира дека само со кафе муабети со тетки, и со свекрви мозокот ќе колабира, зашто свекрвата не може да го прифати фактот дека 28-годишната комшивка не планира да се мажи во блиска иднина- таа е стара мома, болна и фале нешто, а не пак да ти прифатии врска помеѓу две жени или двајца мажи..
    И народот не е толку за осуда, едноставно - жален е.)

Last edited: Nov 22, 2022
  17. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

Бевме и го изгледавме филмот.
    Филмов не е за геј љубов ама воопшто, две момчиња се засвиѓуваат, баш невино, нема ни бакнеж ни ништо и тоа има две сцени со нив и родителите само го закачаат детето демек му се свиѓа некој, толку од тоа.
    Е сега, не е за расисти дефинитивно, има неколку бакнежи помеѓу таткото и мајката, која е црна.
    Има секакви ликови, опфатена е врската помеѓу татко и син, што баш ми се допадна, пораката дека родителите треба да ги прифатат децата како посебни личности со свои интереси, а не да очекуваат да бидат исти како нив.

Во суштината
    филмот е за тоа како ние луѓето ја уништуваме планетата.
    Испаѓа дека они живеат всушност на некакво живо суштество кое е болно, а они го доразболуваат, па прават што можат за да го излечат.

Значи не, не е ова геј филм за деца, туку е филм за уништување на планетата.

Bezimenka90, sj *O*, crimson and 3 others like this.