На големиот не се сеќавам баш, долго време се му беше Г'н и К'н. На малата првиот збор и беше Саатот.
Нели сте мали за прв збор? Моево синче постојано си зборува на негов јазик, знае да каже слогови кои звучат како мама, баба но реално не се радувам дека кажал збор бидејќи е прерано. Пред 10 месеци научно е докажано дека зборовите на децата иако изречени од нив немаат значење односно намерата не им била да зборуваат и комуницираат со значење. Тоа е само на англиски е зборот баблинг кај нас во превод би било нешто како мрмлање од туку така...
Точно Сѐ дури е бабабаба, или мамамама, не се рачуна за прв збор. Тоа се првите слогови со кои бебето вежба пред да прозбори, но немаат никакво значење, а најчест е бабабаба, па бабите се живи радости, а мајките се нервираат
И мојава вика мама Шала на страна - во право си. Почнува да кажува согласки, па во комбинација со самогласките може да звучат како да знаат збор
Покрај стандардните мамамамама, бабабабаба, татататаа први зборче му е ајде(аде). Знам дека му нема значење уште, ама ете научил да кажува . И да вика.
Mojava prvo kaza baba. Pa brzo potoa tate,mama, dede,dada... Sega sme 12+ samo sto sega vika Baboooo,mamoooo,tatoooo... Isto znae da kaze ne, ajde. Iskreno sega veke znam deka gi znae znacenjata baba,mama,tato. Sekogas koga ja prasam kaje baba mama ili tato so prste pokazuva kon nas.
А како заклучивте дека моето кажало ба ба ба или само баба? На почетокот беше ба ба ба ба, да да да, после рече баба. За неа можеби тоа не е збор и нема значење, ама за мене има. Не знам зошто одма со теории се расфрлате.
Мислам дека премногу лично си ги сфати коментарите, кои не се однесуваа на тебе и твоето бебе, туку општо за сите бебиња и како тие се спремаат за говор. Тоа не се теории, туку се фази на обиди и припреми за комуникација низ кои поминуваат нашите бебиња и деца. Наместо да се лутиме без причина, нели би било убаво да се информираме за нивно добро и да научиме и ние како да комуницираме со нив, не само тие со нас. Ако може да се информираме кога се почнува со дохрана, со ортопеди за нивниот физички развој и сл., зошто да не се информираме и за нивните фази на ментален развој и точки на прогрес (или milestones на англиски). https://www.m.webmd.boots.com/a-to-z-guides/baby-talk-your-babys-first-words