Дебела мајка не се залажува со путер колачики. Димитриј на 8 месеци има заб, па частење. Мајкава транс, ко да магистрирал.
Мајки колку време проаѓа до целосно излезено запче откако веќе убаво ќе пробие? Пс. Зошто без флуор треба да е пастата, гледам повеќето наменети за бебиња содржат?
Зошто ја голтаат, не ја плукаат. И може да се претера со флуорот ако им е интересна пастата, особено зошто во Македонија има флуор и во водата, па со тоа и во се што јадеме. Ако живеете на друго место, можно е да ви препорачаат да е со флуор, ама тука подобро е да е без додека не научи детето да плука.
Ова го прочитав неколку пати на форумов,и ми е доста чудна логика,може грешам. За да не се расипат мислам дека е пресудна хигиена уште од прв заб,внимавање на внес на шеќери преку исхрана,и навечер да не се пие од шише. @Spidy ? Иначе мојава од 3 мес почна да се лигави екстремно,на 5 и’ излегоа двата кеца доле,сега на 7+ има 5 заби.Прилично лесно ги извади,знае да закенка ама секундарно се смирува. Е често се буди навечер и бара да е блиску до мене или цица долго за утеха,но ке издржам
Баш така е. Проблемот е што ако има заби на 4-6 месеца никој не се замара да им ги четка, уште внесуваат млеко во текот на ноќта, и затоа рано се расипуваат. Значи хигиената е во прашање, а не на која возраст никнале. Јас и ја четкам устата на малата од 5 месеца, прв заб доби на 10 месеца, и сега на скоро 2 години секоја вечер мие заби, само ако јас не сум дома легнува со немиени заби зошто никој друг не и ги мие. Ако родителот одржува хигиена, забите ќе бидат здрави. Ако не ги мијат, тогаш и на 15 месеца да никне првиот заб, кога тогаш ќе се расипат.
И нашиве два долни кеца се проследени со неспиени ноќи ама сигурно му е мачно на бебе Искрено не ни претпоставив дека се запчиња, сметав дека е премало уште Сега ептен ми е интересно кога му ги гледам, за 2 дена до пола излегоа А кога престанува болката за бебуш, откако целосно ќе излезат?
@Annath дали е можно на бебе првите кецови да му бидат како со жолто, како наслага? Или не се скроз излезени па така? До пола му се.
Обично не излегуваат со жолти наслаги, треба да се мијат забите. Земи четка и почни да му ги миеш редовно. Ако се изгуби жолтото, наслаги се, ако не се изгуби, може да е нешто во минерализацијата на забите.
Со што ги четкаше на 5 месеци? Има некоја силиконска четка за таа намена? Има ли уште некое бебенце 6+ без заби или само моето е?
Силиконски напрсток, најсоодветен ми беше. Пробав со четка, ама додека немаше заби некако не ми беше ефикасна. Иначе 6 месеца е долна граница за просечно никнување на заби, може и на 14-15 месеца да никне прв заб. Не се брзај, ништо не значи тоа кога ќе никне. И на мојата и никна на 10 месеца првиот, поточно 3 наеднаш никнаа.
Здраво мајки Деновиве малку пораздразнети и нервозни. Малку спиеме дење а ноќе често се буди за цице. Вчера одбиваше да јаде. Немаше ништо на допир на жлебинките , но утрово забележав остро како игличка на левиот кец доле, но неможам баш убаво да видам. За колку време пробива целото забче? 7 месеци и 3 дена сме
На моето една недела пред да наполни 7 му излезе првото. По 20дена второто, па по два месеци другите два кеца, по два една двојка ... и така сега е со 5 забчиња
Дефект во минерализацијата, во времето на создавањето на забите уште пред да се роди бебето, може да биде предизвикан од разни фактори, дали генетски, дали надворешни, тешко се открива. Не е страшно во секој случај, не значи дека и трајните заби ќе бидат такви. Почни со миење и одржување хигиена ако веќе не си почнала.
Хахахаха, баш вчера зедов едно метално лажиче и правев проверка со нежно допирање на непцата, ама сеуште нема ништо)